Η Apple κατάφερε να αποφύγει τη μεγαλύτερη κρίση της από την εποχή της πανδημίας - τουλάχιστον προς το παρόν - αναφέρει το Bloomberg.
Οι δασμοί 125% του Ντόναλντ Τραμπ στα προϊόντα που παράγονται στην Κίνα απείλησαν να ανατρέψουν την εφοδιαστική αλυσίδα της εταιρείας σε πολύ σοβαρό βαθμό που θύμισε την προ πενταετίας κρίση της πανδημίας του Covid. Η απόφαση του πρόεδρου των ΗΠΑ χάρισε στην Apple μια σημαντική νίκη, καθώς εξαίρεσε πολλά δημοφιλή ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης απ' τους δασμούς. Αυτό περιλαμβάνει τα iPhone, iPad, Mac, Apple Watches και AirTag.
Παράλληλα η Apple μετρά άλλη μια «νίκη»: Ο δασμός 10% σε προϊόντα που εισάγονται από άλλες χώρες έχει εκπέσει για αυτά τα προϊόντα.
Ενώ ένας νέος, χαμηλότερος λεγόμενος «κλαδικός δασμός» μπορεί να εξακολουθήσει να ισχύει για προϊόντα που έχουν ημιαγωγούς - και ο δασμός 20% για την Κίνα παραμένει - η αλλαγή πλεύσης από την πλευρά Τραμπ σηματοδοτεί μια νίκη για την Apple, καθώς ο «γίγαντας» κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ασιατικό έθνος για την κατασκευή τους.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτή είναι μια μεγάλη ανακούφιση για την Apple, καθώς οι δασμοί θα οδηγούσαν τον πληθωρισμό του κόστους των υλικών. Ο Amit Daryanani, αναλυτής της Evercore ISI, θεωρεί ότι η εξέλιξη θα οδηγήσει τη Δευτέρα τη μετοχή της Apple σε εκρηκτική άνοδο, ύστερα από τις απώλειες της τάξης του 11% που κατέγραψε το ταμπλό της Wall Street κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα.
Πριν να ανακοινώσει ο Τραμπ την εξαίρεση απ' τους δασμούς, ο κατασκευαστής του iPhone είχε ένα σχέδιο: Να προσαρμόσει την αλυσίδα εφοδιασμού του για να κατασκευάσει περισσότερα iPhone με προορισμό τις ΗΠΑ στην Ινδία, τα οποία θα υπόκεινται σε πολύ χαμηλότερους δασμούς. Τα στελέχη της Apple θεωρούσαν ότι αυτή η κίνηση θα αποτελούσε μια βραχυπρόθεσμη λύση για να αποφευχθούν οι συντριπτικοί δασμοί που επιβλήθηκαν στην Κίνα ώστε να αποτραπούν οι έντονες αυξήσεις των τιμών.
Δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις iPhone στην Ινδία παράγουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια iPhone ετησίως, η κατασκευή μόνο από αυτήν τη χώρα θα μπορούσε να ικανοποιήσει ένα ικανό κομμάτι της αμερικανικής ζήτησης. Η Apple πουλά περίπου 220 εκατομμύρια έως 230 εκατομμύρια iPhone ετησίως, με περίπου το ένα τρίτο αυτών να πηγαίνουν στις ΗΠΑ.
Μια τέτοια αλλαγή θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα, ειδικά επειδή η Apple πλησιάζει ήδη την παραγωγή του iPhone 17, το οποίο θα κατασκευαστεί κυρίως στην Κίνα. Στα τμήματα λειτουργιών, οικονομικών και μάρκετινγκ της Apple, οι φόβοι είχαν αυξηθεί σχετικά με τον αντίκτυπο στην φθινοπωρινή κυκλοφορία των νέων τηλεφώνων - μια κατάσταση που τροφοδότησε μια αίσθηση τρόμου στον τεχνολογικό κολοσσό.
Η εταιρεία, σε λίγους μόνο μήνες, θα χρειαζόταν να φέρει εις πέρας το Ηράκλειο έργο να μεταφέρει περισσότερη παραγωγή του iPhone 17 στην Ινδία ή αλλού. Πιθανότατα θα έπρεπε να αυξήσει τις τιμές - κάτι που είναι ακόμα δυνατό να συμβεί - και να «παλέψει» με τους προμηθευτές για μειωμένες τιμές των εξαρτημάτων τους. Αν όλα αυτά συνέβαιναν, στο τέλος η διάσημη «μηχανή μάρκετινγκ» της Apple θα έπρεπε να πείσει τους καταναλωτές ότι όλη αυτή η φασαρία άξιζε τον κόπο.
Όμως το αίσθημα της αβεβαιότητας παραμένει. Οι πολιτικές του Λευκού Οίκου είναι πιθανό να αλλάξουν ξανά και η Apple μπορεί να χρειαστεί να επιδιώξει πιο δραματικές αλλαγές. Τουλάχιστον προς το παρόν, όμως, η διοίκηση της αναπνέει με ανακούφιση.