«Ανοιχτή πληγή» για τη διαπραγμάτευση η ΔΕΗ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανοιχτή πληγή» για τη διαπραγμάτευση η ΔΕΗ

Ένα από τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης παραμένει και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την ΔΕΗ να αποτελεί τον μεγάλο «ασθενή». Κατά τις τελευταίες συναντήσεις που είχαν οι Θεσμοί με τον υπουργό Ενέργειας, κ. Σταθάκη και τη διοίκηση της ΔΕΗ συζητήθηκαν εκτός από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, το θέμα της εξωστρέφειας της επιχείρησης ως εναλλακτική αλλά και η ίδρυση θυγατρικών και η μεταφορά πελατολογίου.

Η ίδρυση θυγατρικών

Η μεταβίβαση πελατολογίου με την ίδρυση θυγατρικών αποτελεί μια λύση που υποστηρίζει σθεναρά εδώ και καιρό η διοίκηση της ΔΕΗ.

Ο κ. Παναγιωτάκης επεσήμανε και προς τους δανειστές κατά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τους Θεσμούς ότι η ΔΕΗ έχει απευθύνει πρόσκληση προς τους ανταγωνιστές της στη λιανική να συνεργαστούν στο σχεδιασμό των θυγατρικών και ότι είναι διατεθειμένη να δώσει κίνητρα ώστε να παραμείνουν οι πελάτες στη θυγατρική. Σημαντικό παράγοντα σε αυτό το σχήμα αποτελεί το μείγμα του πελατολογίου που θα περάσει στις θυγατρικές.

Η πώληση των μονάδων

Η πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων έχει πέσει στο τραπέζι και όλα αναμένεται να κριθούν από το πρώτο τεστ που θα γίνει το καλοκαίρι όταν οι Θεσμοί θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των δημοπρασιών. Ωστόσο, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ζητήσει η αξιολόγηση αυτή να μετατεθεί χρονικά για το τέλος του χρόνου και αν χρειαστεί να γίνει νομοθέτηση δομικών μέτρων, αυτά να νομοθετηθούν από το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Η εξωστρέφεια και το swapping

Το άνοιγμα της ΔΕΗ σε νέες αγορές αποτελεί μια ακόμη εναλλακτική. Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο insider.gr και ο Dr. Άλεξ Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος της ECCO International, ενεργειακός σύμβουλος ο οποίος συνεργάζεται για πάνω από 20 έτη με τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες ενέργειας των ευρωπαϊκών και άλλων κρατών για να χαράξουν την ενεργειακή τους πολιτική.

«Η ΔΕΗ θα μπορούσε να προσαρμοστεί στις παρούσες συνθήκες και να ανοιχτεί στο εξωτερικό. Εδώ η πίττα μικραίνει. Μπορεί να αναπτυχθεί στα Βαλκάνια και σε άλλες χώρες και να γίνει μια υγιής εταιρεία, να αναπτύξει marketing, να λειτουργήσει με νοοτροπία καθαρά ιδιωτικής εταιρείας. Τώρα είναι με τα χέρια δεμένα. Αν δείξει εξωστρέφεια, τότε πρόθυμα θα περάσει το μερίδιό της σε άλλους. Η τρόικα λέει ότι αν τα NOME δεν πετύχουν, τότε πάμε σε φυσική πώληση.

Υπάρχει όμως εναλλακτική:Το μοντέλο που πρότεινα και το έχουν κάνει και στο εξωτερικό λέγεται swapping : έχω ένα asset, στο νοικιάζω και εσύ μου νοικιάζεις κάτι δικό σου. Δηλαδή λέμε, έχουμε ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, έχουμε ένα deal π.χ με τους Αυστριακούς που ξέρουν να δουλεύουν υδροηλεκτρικά , χωρίς να αλλάζει η ιδιοκτησία και το εργασιακό. Απλώς φέρνουν άτομα, έχουν γραφεία και εξοπλισμό και εμπορεύονται την παραγωγή του asset. Οι Αυστριακοί το κάνουν αυτό για δύο χρόνια και πάμε και εμείς με τη σειρά μας και κάνουμε το ίδιο σε ένα assetδικό τους π.χ οι άνθρωποι της ΔΕΗ αναλαμβάνουν τη λειτουργία ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου εκεί. Γίνεται ένα είδος ανταλλαγής, αυτόματα ανοίγει η αγορά γιατί έρχονται τρίτοι. Αλλά αυτό είναι διμερές συμβόλαιο. Θα έρθουν Αυστριακοί, Ιταλοί, Κύπριοι … Αυτό θα βοηθήσει και τη ΔΕΗ να γίνει εξωστρεφής, θα ανοιχτεί σε άλλες αγορές. Αυτό λέγεται swapping. Βέβαια για να γίνει το swapping πρέπει να αφορά σε ισοδύναμα assets, αυτό που λέμε την ίδια παρούσα αξία. Αν π.χ η τιμή στην Ιταλία« καθαρίζει» πολύ πιο υψηλά από αυτό , μπορούμε να τους δώσουμε μια επέκταση στο συμβόλαιο. Αυτοί θα έρθουν για τρία χρόνια και εμείς θα πάμε για δύο», σημειώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider