«Σιωπηλή» αντίσταση αγροτών κατά των ασφαλιστικών εισφορών

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σιωπηλή» αντίσταση αγροτών κατά των ασφαλιστικών εισφορών

Έναν πιο ήσυχο τρόπο διαμαρτυρίας έχουν επιλέξει οι αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Κτηνοτρόφων και Αλιέων οι οποίοι προσέφυγαν πριν από λίγες ημέρες στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ασφαλιστικού νόμου του Ν. 4387/2016, προκειμένου να καταργηθεί. Στην προσφυγή συμμετέχουν και άλλοι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα υποστηρίζοντας ότι τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν τους οδηγεί σε περαιτέρω οικονομικό μαρασμό. Το σύνολο των υπογραφών έχει ξεπεράσει τις 70.000 και βασική αρχή των συγκεκριμένων ομάδων είναι να μην συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις που μπορεί να επηρεάζουν τρίτους αλλά να «μιλήσουν» με πράξεις.

Όπως αναφέρει ο κ. Χρήστος Γκόντιας, μέλος της Επιτροπής μιλώντας στο insider.gr, «όταν υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές με βάσει το καθαρό εισόδημα, αυτό δεν είναι ασφαλιστικό, είναι φορολογία».

Παράλληλα, σημείωσε ότι χοντρικά οι αγρότες μπορεί να πληρώνουν 85-90 ευρώ μηνιαίος αλλά υπάρχουν καταγγελίες αλιέων (παράκτια αλιεία) όπου οι εισφορές που ζητούνται είναι υπερβολικές. Για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση όπου τέσσερα άτομα, τα οποία μπορεί να ανήκουν και στην ίδια οικογένεια, εκμεταλλεύονται ένα αλιευτικό σκάφος. Τους έχουν ζητηθεί εισφορές ύψους 500 ευρώ έκαστος, δηλαδή συνολικά 2.000 ευρώ για την επιχείρηση, χρήματα που μπορεί σήμερα να μην τα βγάζει και επομένως τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Εκτός από το ασφαλιστικό, βασική διεκδίκηση των αγροτών παραμένει και η μείωση της φορολογίας η οποία αυξήθηκε από το 13% στο 22% ενώ αντίθετοι είναι οι αγρότες και με τη φορολογία των επιδοτήσεων (νόμος Βαλαβάνη).

Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο insider.gr, ο οποίος ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας ενώ τόνισε ότι: «Το 95% των αγροτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 που δηλώνει εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ, όχι μόνο δεν θα πληρώσει το 2017 ούτε ένα ευρώ, αλλά και θα του επιστραφεί όλη η προκαταβολή φόρου που πλήρωσε το 2016. Επίσης, σημειώνω ότι το θέμα των κριτηρίων είναι ένα θέμα το οποίο ήδη το συζητάμε, και γίνονται και περαιτέρω προσπάθειες ώστε να υπάρξει βελτίωση. Στο τεκμήριο του αυτοκινήτου δεν συμπεριλαμβάνεται το αγροτικό όχημα ενώ γίνεται προσπάθεια για μείωση κατά 30% του τεκμηρίου για τα ορεινά ακίνητα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider