ΓΕΝΟΠ: Κανονικά η κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαϊδα 5»

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΓΕΝΟΠ: Κανονικά η κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαϊδα 5»

«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, αναφέρει μιλώντας στο insider.gr, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της WWF ότι «χωρίς δωρεάν δικαιώματα εκπομπών οι πανάκριβες νέες λιγνιτικές μονάδες στη Δυτική Μακεδονία καθίστανται οικονομικά ασύμφορες».

Όπως ανέφερε ο κ. Αδαμίδης, «η νέα μονάδα Πτολεμαϊδα 5 βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και έχει εξασφαλιστεί απόλυτα η χρηματοδότησή της (ας μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ έχει συνάψει και ομολογιακό δάνειο με έναν όμιλο γερμανικών τραπεζών) . Σήμερα η ΔΕΗ ήδη έχει πληρώσει 500 εκατ. ευρώ για τη μονάδα. Όσοι λένε ότι δεν θα προχωρήσει το έργο υποκινούνται από άλλα συμφέροντα. Άλλωστε η μονάδα δεν θα εντασσόταν στο σχεδιασμό για τους δωρεάν ρύπους, κανείς δεν είχε υπολογίσει σε αυτό».

Η «απεξάρτηση» από τον άνθρακα και οι ΑΠΕ

«Υπάρχει πίεση για τη λεγόμενη απεξάρτηση από τον άνθρακα. Το θέμα είναι και γεωπολιτικό, τα πάντα κινούνται γύρω από την ενέργεια, είτε αυτό αφορά στον ηλεκτρισμό, είτε στο πετρέλαιο είτε στο φυσικό αέριο. Ακόμη και η εκλογή Τραμπ θα φέρει αλλαγές», αναφέρει ο κ. Αδαμίδης.

«Υπάρχουν οι στόχοι για το 2020, υπάρχουν όμως και τα συμφέροντα τα οποία η Ελλάδα αναγκάστηκε να ακολουθήσει καθώς είναι μια μικρή χώρα. Το θέμα με τις ΑΠΕ σαφώς και σχετιζόταν με τα φωτοβολταϊκά που ήθελαν να πουλήσουν χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως είναι η Γερμανία. Δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ απλά πρέπει να υπάρχει ένα σωστό μείγμα και μια προσαρμογή η οποία δεν θα είναι βίαιη και χωρίς το ένα καύσιμο να εξοστρακίζει το άλλο. Ο λιγνίτης είναι εθνικό καύσιμο και στην πρόσφατη έκτακτη ανάγκη εξαιτίας της κακοκαιρίας τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά ήταν παγωμένα και δεν είχαν παραγωγή. Οι λιγνιτικές μονάδες ήταν αυτές που έσωσαν την παρτίδα και δεν βυθίστηκε η χώρα στο σκοτάδι.

Άρα θα πρέπει να υπάρχουν μονάδες βάσης οι οποίες πρέπει να είναι από λιγνίτη, από ένα εθνικό καύσιμο καθώς δεν χρειάζεται να πληρώνεις κανένα συνάλλαγμα. Πλέον υπάρχουν τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον, οι εκπομπές είναι σχεδόν μηδενικές», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider