ΕΛΠΕ-ΤΟΤAL-Edison στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΠΕ-ΤΟΤAL-Edison στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες

Διεθνή διάσταση παίρνει πλέον η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Για πρώτη φορά εισέρχονται στον τομέα αυτό σημαντικοί ξένοι επενδυτές. Πρόκειται για την Total και την Edison, οι οποίες σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ αναλαμβάνουν τη θαλάσσια περιοχή 2, δυτικά της Κέρκυρας.

Σήμερα, Παρασκευή, μονογράφεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και από την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ (50%-25%-25%, αντίστοιχα) η Σύμβαση Μίσθωσης για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο μπλοκ 2.

Αμέσως μετά, ο φάκελος θα προωθηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που θα κάνει και τον προσυμβατικό έλεγχο. Με την ολοκλήρωση αυτού του βήματος, θα ακολουθήσει η οριστική υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης από τα εμπλεκόμενα μέρη, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή για κύρωση.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της φάσης των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ, ξεκινούν άμεσα οι συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ, η οποία έχει αναδειχθεί ήδη επιλεγείς αιτών για τη θαλάσσια περιοχή 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, προκειμένου να υπογραφεί και με τη συγκεκριμένη εταιρία η Σύμβαση Μίσθωσης.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «Σταθερή βούληση του ΥΠΕΝ παραμένει οι εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς των αρμόδιων ελληνικών αρχών ως προς την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, θα πρέπει οι εργασίες αυτές να είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενέργεια και το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και, ως προς τις θαλάσσιες Περιοχές προς Παραχώρηση, της νέας Οδηγίας υπεράκτιας ασφάλειας (Οδηγία 2013/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ασφάλεια των υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου) και το Υπεράκτιο Πρωτόκολλο στη Σύμβαση της Βαρκελώνης.

Καθώς οι συμβατικές περιοχές έρευνας βρίσκονται σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες Περιφέρειες, αδιαπραγμάτευτη πολιτική του ΥΠΕΝ είναι να ισχύουν τα αυστηρότερα πρότυπα της διεθνούς πρακτικής».

Γρηγορίου-ΕΛΠΕ: «Πολλά υποσχόμενες» πετρελαϊκές περιοχές στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι όπως είχε αναφέρει πρόσφατα μιλώντας στο Athens Energy Forum 2017, ο κ. Γιάννης Γρηγορίου, Γενικός Διεθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, ο όμιλος έχει κάνει επενδύσεις πάνω από 3 δις. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών με δραστηριότητα σε Λιβύη, Αίγυπτο, Αλβανία κλπ. «Στην Ελλάδα έχουμε κάνει οκτώ μεικτές κοινοπραξίες και στο Βόρειο Αιγαίο υπάρχει μια πολλά υποσχόμενη πετρελαϊκή περιοχή. Θα προχωρήσουμε μέσα στο επόμενο διάστημα σε ανακοινώσεις», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον Πατραϊκό κόλπο ανέφερε ότι «ξεκινάμε το Πατραϊκό μαζί με την Edison και αν ανακαλυφθεί πετρέλαιο, αυτό θα είναι πάνω από 100 εκατ. βαρέλια. Ο κ. Γρηγορίου κατέληξε σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι πολλά υποσχόμενη από πλευράς πετρελαίου, υπάρχουν σημεία τα οποία δεν έχουν εξερευνηθεί ιδίως σε βαθειά ύδατα».

Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ έχουν επίσης υποβάλει προσφορές για τα οικόπεδα 1 (βόρεια της Κέρκυρας) και 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών - Θέλουν να επενδύσουν και αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ενώ υπάρχει σε επιχειρηματικό επίπεδο η βούληση για επενδύσεις, το κράτος κινείται αργά με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Όπως σημειώνουν «το κράτος κινείται αργά και συχνά παίρνει χρόνια από τη στιγμή που θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για να ξεκολλήσει η διαδικασία, κάτι το οποίο είναι οξύμωρο καθώς σε εποχή κρίσης, υπάρχουν κεφάλαια για την ενέργεια και δεν τα αφήνουν να διοχετευθούν στην έρευνα και κατ’ επέκταση στην αγορά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider