«Πολλά υποσχόμενη» η αγορά μπαταρίας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πολλά υποσχόμενη» η αγορά μπαταρίας

«Πολλά υποσχόμενη» είναι η αγορά μπαταρίας σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ η Ελλάδα έχει το δικό της success story στην εγχώρια παραγωγή και στις εξαγωγές. Η εταιρεία Sunlight διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής μπαταριών στην Ευρώπη το οποίο βρίσκεται στην Ξάνθη ενώ πριν από δύο χρόνια λειτούργησε και το εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Κομοτηνή.

Οι τάσεις στην αγορά μπαταρίας

Οι μπαταρίες προηγμένης τεχνολογίας (αμυντικής χρήσης που χρησιμοποιούνται κυρίως σε υποβρύχια), αφορούν σε μια αγορά 500 υποβρυχίων (πυρηνικών και συμβατικών). Αγορές όπως είναι η Κίνα, η Ρωσία και η Ασία είναι «κλειδωμένες» για μια π.χ ελληνική επιχείρηση και έτσι απευθύνεται στα 100 υποβρύχια που αφορούν ως επί το πλείστον την Ευρώπη.

Όσον αφορά στις καταναλωτικές μπαταρίες, πρόκειται για μια αγορά 1,3 δις. ευρώ με πρώτη χώρα σε κατανάλωση το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Sunlight, η αγορά βρίσκεται σε κορεσμό στην Ευρώπη και για αυτό υπάρχει πτωτική πορεία ενώ σχετική αύξηση στη ζήτηση σημειώνεται στην αγορά της Αφρικής.

Οι μπαταρίες εφεδρικής χρήσης αντιπροσωπεύουν παγκοσμίως μια αγορά 5,4 δις ευρώ και πρόκειται για μια αγορά η οποία αναπτύσσεται με κλάδο αιχμής εκείνον των τηλεπικοινωνιών ενώ σταθερά αναπτύσσεται και η χρήση τους στις ΑΠΕ με την Ελλάδα βέβαια να μην ακολουθεί με τόσο γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, όσον αφορά στις μπαταρίες έλξης (χρησιμοποιούνται στα οχήματα βιομηχανικής χρήσης), η ανάπτυξη των logistics συμπαρασύρει τη διείσδυση των ηλεκτρικών περονοφόρων και προβλέπεται σημαντική αύξηση πωλήσεων σε Κίνα και Ινδία. Πρόκειται για μια αγορά αξίας 2,4 δις ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο με την Ευρώπη να αντιπροσωπεύει το 38%.

Το «made in Greece» παράδειγμα

Η Ελλάδα έχει το δικό της success story στον τομέα παραγωγής και ανακύκλωσης μπαταρίας. Το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών της Ευρώπης βρίσκεται στην Ξάνθη ενώ η πιο σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στην Ευρώπη βρίσκεται στην Κομοτηνή. Και τα δύο εργοστάσια ανήκουν στην ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT, μέλος του ομίλου Olympia (ιδρυτής Πάνος Γερμανός). Ο όμιλος, στις επτά εταιρείες του, απασχολεί 5.800 εργαζομένους.

Η SUNLIGHT, η οποία αναπτύσσει, παράγει και εμπορεύεται μπαταρίες βασίζεται στη λογική της κυκλικής οικονομίας. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται περνούν από το εργοστάσιο της ανακύκλωσης και κατόπιν μεταφέρονται στο εργοστάσιο της Ξάνθης. Η εταιρεία εξάγει το 98% της παραγωγής σε όλες τις ηπείρους πλην της Ανταρκτικής και συγκεκριμένα σε 500 πελάτες σε 114 χώρες. Η εταιρεία μεταξύ άλλων επιχειρεί και άνοιγμα στη Βόρεια Αμερική και από τα βασικά της προϊόντα, οι μπαταρίες έλξης (χρησιμοποιούνται κυρίως σε οχήματα βιομηχανικής χρήσης) είναι εκείνες που καλύπτουν τα 2/3 του τζίρου της.

Η αρχή της εταιρείας είναι ότι «παράγει μόνη της μπαταρίες και τις εξάγει» και κατά το διάστημα 2009-2015 ο τζίρος της στον τομέα της μπαταρίας από 72% το 2010 ανήλθε στο 97% το 2015. Τα προϊόντα «δικής της παραγωγής» αυξήθηκαν από το 58% στο 81% το ίδιο διάστημα ενώ σημείωσε αύξηση παραγωγής και πωλήσεων από τα 600.000 κομμάτια στα 1,3 εκατομμύρια το 2015. Η εταιρεία είναι έντονα εξωστρεφής με τις εξαγωγές της να σημειώνουν άνοδο από το 65% στο 92% το διάστημα 2009-2015.

Το 2016 οι παραγγελίες της εταιρείας κατέγραψαν αυξητική τάση και διαμορφώθηκαν στις 11.200 ενώ η παραγωγή αυξήθηκε από 1.291.000 κομμάτια το 2015 στα 1.561.000 κομμάτια το 2016.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider