«Επιχειρηματικά θαύματα» κάνουν και οι ΜΚΟ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Επιχειρηματικά θαύματα» κάνουν και οι ΜΚΟ

Όταν σε εποχή κρίσης στηρίζεται η ελληνική επιχειρηματικότητα από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μπορούν να γίνουν μικρά ή μεγάλα «επιχειρηματικά θαύματα». Και μάλιστα , πρωτότυπα θαύματα καθώς οι ΜΚΟ μας έχουν συνηθίσει σε αξιόλογες αλλά πολλές φορές μονόπλευρες προσφορές, οι οποίες δεν έχουν επιχειρηματική κατεύθυνση.

Ωστόσο, ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μαρώνειας στη Ροδόπη ήθελε ένα μικρό «σκούντημα» για να κάνει τα πρώτα βήματα και να καταστήσει μια μικρή «κουκίδα» του παγκόσμιου χάρτη, τη Μαρώνεια γνωστή για τα ελαιοκομικά της προϊόντα αλλά και για το επιχειρηματικό δαιμόνιο το οποίο τώρα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και μάλιστα να αναγνωρίζεται και σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Νικούδης, υπεύθυνος πωλήσεων του Συνεταιρισμού μιλώντας στο insider.gr «κάνουμε αργά και σταθερά βήματα. Προωθούμε το ελαιόλαδο της μαρωνίτικης ποικιλίας το οποίο είναι πολύ ποιοτικό στην Ελλάδα και το εξωτερικό με συμμετοχή σε εκθέσεις. Είχαμε συμμετάσχει στη διεθνή έκθεση τροφίμων στη Γερμανία ενώ το 2016 πήραμε το Χάλκινο Μετάλλιο σε διαγωνισμό στο Λονδίνο. Τα κεφάλαιά μας προέρχονται από την στήριξη της τοπικής αγοράς, κυρίως από Ροδόπη και Κομοτηνή. Οι αγρότες που συμμετέχουν στον συνεταιρισμό δεν είναι σε θέση να διαθέσουν χρήματα ούτε να πάρουν κάποιο επιχειρηματικό ρίσκο. Η μεγαλύτερη στήριξη προέρχεται από τα προγράμματα (LEADER), την περιφέρεια και στη δική μας περίπτωση και από την ΜΚΟ «Αποστολή». Το μικρό συσκευαστήριο που ετοιμάζουμε και το οποίο θα δώσει ώθηση στην προώθηση των προϊόντων μας είναι δωρεά της οργάνωσης, η οποία λόγω και της δικής μας συνέπειας εξακολουθεί να μας βοηθάει. Το επόμενο βήμα μας είναι η κατασκευή ελαιοτριβείου μεγάλης κλίμακας. Αυτή τη στιγμή είμαστε σχετικά ανοργάνωτοι, έχουμε προβλήματα τα οποία οφείλονται κυρίως στη γραφειοκρατία και την οικονομική κρίση και ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό (ήδη εξάγουμε μικρές ποσότητες σε Γερμανία και Σουηδία), δεν μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση λόγω μικρής παραγωγής και ελλείψεων καθώς ο συνεταιρισμός βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο. Χρειαζόμαστε οργάνωση του τμήματος πωλήσεων, των υπηρεσιών, υλικοτεχνικό εξοπλισμό».

Ο συνεταιρισμός έλαβε στήριξη από την ΜΚΟ «Αποστολή». Η ΜΚΟ με τους Cristian Orthodox της Αρχιεπισκοπής, επιδοτούν συνεταιρισμούς με δυναμική δίνοντας τους, κάθε χρόνο, ένα ποσό σε εξοπλισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider