Moody's: «Ανάσα» για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών η μείωση του ELA

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody's: «Ανάσα» για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών η μείωση του ELA

Πιστωτικά θετική (credit positive) χαρακτηρίζει ο αμερικανικός οίκος Moody’s τη μείωση του ELA για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες.

Σε σχετική έκθεσή του και με ιδιαίτερη αναφορά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως – όπως προκύπτει από την ανάλυση των οικονομικών τους μεγεθών για το πρώτο τρίμηνο του 2017 – και οι τέσσερις τράπεζες έχουν μειώσει την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος. Όπως τονίζεται, η μείωση του ELA είναι πιστωτικά θετική και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες.

Η μείωση του ELA επιβεβαιώνει τη μείωση στο κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά και την ανάσα που έλαβαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όρους κερδοφορίας.

Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της Moody’s, για το πρώτο τρίμηνο του 2017, οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν βελτίωση σε ό,τι αφορά τα προ προβλέψεων κέρδη.

«Οι χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες, μετά τη μείωση του προσωπικού μέσω των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, συνέβαλαν επίσης στην αύξηση των προ προβλέψεων εσόδων», σημειώνει, ακόμη, ο οίκος.

«Τα μειούμενα κόστη χρηματοδότησης και λειτουργικά κόστη ενισχύουν τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να βελτιώσουν την κερδοφορία τους μετά από πολλά ζημιογόνα χρόνια», αναφέρει ο οίκος.

Όπως προσθέτει, η επικείμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα.

«Οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να επωφελούνται του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης και χρεώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, ωστόσο η καθαρή κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών παραμένει περιορισμένη λόγω των υψηλών προβλέψεων για επισφάλειες που συνεχίζουν να καταγράφουν», εκτιμά ο οίκος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider