Αυξάνονται τα «φέσια» στα στεγαστικά δάνεια

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνονται τα «φέσια» στα στεγαστικά δάνεια

«Τσιμπημένα» εμφανίζονται τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση που επικρατούσε τα προηγούμενα τρίμηνο, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τους Επιχειρηματικούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPEs) που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η ΤτΕ, ο δείκτης των NPEs στη στεγαστική πίστη αυξήθηκε στο 42,2% το α’ τρίμηνο, από 41,5% που ήταν το δ’ τρίμηνο του 2016.

Σημαντικό στοιχείο της ιδιαιτερότητας της συγκεκριμένης αγοράς είναι ότι το 1/3 των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αφορά σε πιστούχους που έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς νομικής προστασίας.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κατηγορίες κόκκινων δανείων, η μείωση των στεγαστικών που προήλθε από εισπράξεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις ήταν περιορισμένη. Κυριότερος παράγοντας μείωσης ήταν, και εδώ, οι διαγραφές, ιδιαίτερα στο επιχειρηματικό και το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο.

Όσον αφορά στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, πάντως, οι τράπεζες κατόρθωσαν να τα περιορίσουν κατά 1,1% το α’ τρίμηνο του έτους, παρά την ισχυρή ροή νέων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το α’ τρίμηνο.

Στις 31 Μαρτίου 2017, τα NPEs ανέρχονταν σε 105,1 δισ. ευρώ ή στο 45,2% των συνολικών ανοιγμάτων. Σε σχέση με το Μάρτιο του 2016, όπου τα ΜΕΑ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο, παρατηρείται μείωση κατά 3,3% ή 3,5 δισεκ. ευρώ. Οι τράπεζες κατάφεραν να τα μειώσουν περαιτέρω, κυρίως λόγω των εκτεταμένων διαγραφών δανείων που ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο.

Μείωση 40% ο στόχος για το 2019

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε παλαιότερα η ΤτΕ, οι τράπεζες έθεσαν ως στόχο τη μείωση του υπολοίπου των ΜΕΑ κατά 38% για την περίοδο Ιουνίου 2016 – Δεκεμβρίου 2019, διαμορφώνοντας το αναμενόμενο υπόλοιπο των ΜΕΑ στα 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης θα επιτευχθεί κατά τα δύο τελευταία έτη, το 2018 και το 2019. Η μείωση εκτιμάται ότι θα προέλθει κυρίως από τις επιτυχείς ρυθμίσεις δανείων (δηλαδή την αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων που βρίσκονται επί του παρόντος σε καθυστέρηση), από διαγραφές δανείων, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων, εισπράξεις και μεταβιβάσεις δανείων.

Αντίθετα, αρνητική συμβολή στην περαιτέρω μείωση των υπολοίπων MEA εκτιμάται ότι θα έχει η συσσώρευση νέων MEA, η οποία «καλά κρατεί», όπως δείχνουν και τα σημερινά στοιχεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider