Δυναμική είσοδο και στον κλάδο του τουρισμού πραγματοποιεί ο κ. Πάνος Γερμανός, καθώς απέκτησε το 51% της εταιρείας μίσθωσης αυτοκινήτων Avis.
Έτσι, ο πολυπράγμων επιχειρηματίας έκανε το «τρία στα τρία», καθώς μετά το εταιρικό ομόλογο της Sunlight ύψους 50 εκατ. ευρώ, την επιτυχημένη δημόσια προσφορά της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Play στην Πολωνία, αξίας 1 δισ. ευρώ, «βάζει πόδι» και στον τουριστικό κλάδο.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, με δεδομένο ότι ο όμιλος Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού έχει αποπληρώσει σχεδόν όλο τον τραπεζικό της δανεισμό, δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε νέες τουριστικές επενδύσεις, καθώς ο ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος βρίσκεται πλέον στο στόχαστρό της.
Το χρονικό της απόκτησης της Avis
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς ενέκρινε την πώληση του 100% της Olympic, η οποία κατέχει το master franchise της «Avis Rent a Car» στην Ελλάδα, στην κοινοπραξία των Olympia Group και Virtus International Partners.
Το τίμημα για τη Συναλλαγή έχει συμφωνηθεί στο ποσό των 80,6 εκατ. που αντιστοιχεί σε εταιρική αξία 318,1 εκατ. για την Olympic και θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου σε μετρητά.
Η Olympia Development έχει στη φαρέτρα της τα Public, τις εταιρείες Sunlight, Westnet, Softone και Metis, καθώς και την Play (εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που πρόσφατα εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Πολωνίας), την Aasa, εταιρεία χορήγησης καταναλωτικών δανείων (στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης), και την Tollerton Investments στην Κύπρο.
H Virtus International Partners LP είναι διαχειριστής του «Virtus South European Fund» του κ. Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, που επιδιώκει επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Στο σχήμα της Virtus θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων η οικογένεια του Οδυσσέα Κυριακόπουλου (S&B) και η οικογένεια του Βασίλη Κάτσου (Pharmaten)
Η Olympia αποκτά το 51% της Avis και μαζί το management της εταιρείας με την Virtus να παίρνει το υπόλοιπο 49%.
Ίσως όμως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του ντιλ είναι το χρονοδιάγραμμα. Η Τράπεζα Πειραιώς επιδίωκε εδώ και μήνες να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή της στην Avis, στα πλαίσια του προγράμματος αναδιάρθρωσης που προβλέπει την πώληση θυγατρικών. Εντούτοις, η διαδικασία είχε πέσει σε τέλμα, μέχρι πριν περίπου ένα δίμηνο όταν στο κάδρο μπήκε η Olympia Development. Όπως αναφέρουν στο insider.gr στελέχη κοντά στη διαδικασία, ήταν εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα έγιναν οι διαπραγματεύσεις αλλά και πόσο άμεσα λήφθησαν οι αποφάσεις, ώστε να κλείσει το ντιλ. Έκαναν λόγο μάλιστα για «ιδανική συγκυρία», καθώς η Olympia είχε μόλις ολοκληρώσει τη δημόσια εγγραφή της Play στην Πολωνία και είχε σημαντικά χρηματικά διαθέσιμα προς επένδυση.
Κέρδος και για την Πειραιώς
Ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε το ντιλ λειτούργησε εξαιρετικά θετικά και για την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και ειδικότερα για τον κ. Χρήστο Μεγάλου. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς όχι μόνο προχώρησε την Agenda 2020 που προβλέπει μεταξύ άλλων την πώληση μη τραπεζικών θυγατρικών, αλλά και εξασφάλισε ένα ιδιαίτερα υψηλό τίμημα. Επιπλέον, ακόμη και συμβολικά, το γεγονός ότι η Avis πέρασε σε ένα επενδυτικό σχήμα ελληνικών συμφερόντων και μακροπρόθεσμου ορίζοντα και όχι σε κάποιο «κερδοσκοπικό» fund ορίζοντα πιστώνεται στα θετικά της συμφωνίας. Επιπλέον, το ντιλ ανάμεσα στην Τράπεζα Πειραιώς και τον Πάνο Γερμανό ανοίγει ενδεχομένως το δρόμο και για άλλες συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις έπαιξε ο διευθύνων σύμβουλος της Avis κ. Ανδρεάς Ταπραντζής, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας το Νοέμβριο του 2014. Από τότε, κατάφερε να «γυρίσει» την εταιρεία, καταγράφοντας σερί επιτυχημένων χρήσεων, ενώ και το 2017 τα οικονομικά στοιχεία της Avis είναι εξαιρετικά θετικά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr o κ. Ταπραντζής χαίρει της εκτίμησης και της πλευράς Γερμανού και δεν αποκλείεται να παραμείνει στο «τιμόνι» της Avis και μετά την ολοκλήρωση του ντιλ.
Τα επόμενα βήματα του Πάνου Γερμανού
Οπλισμένος με ρευστότητα, και έχοντας εξαιρετικά χαμηλό δανεισμό, ο κ. Πάνος Γερμανός βολιδοσκοπεί πλέον πλήθος επενδύσεων στην Ελλάδα. Εξάλλου, έχοντας εμπειρία από το 1980, όταν έκανε το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα, ιδρύοντας το πρώτο κατάστημα «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», αρχικά με μπαταρίες, στο κέντρο της Αθήνας γνωρίζει πολύ καλά την επιχειρηματική πραγματικότητα. Κομβικό ρόλο στο σχεδιασμό του έπαιξαν τόσο η επιτυχημένη έκδοση του εταιρικού ομολόγου της Sunlight όσο και η δημόσια εγγραφή της Play στο χρηματιστήριο της Πολωνίας.
Στην πρώτη περίπτωση, η Sunlight «σήκωσε» 50 εκατ. ευρώ από το Χρηματιστήριο μέσω πενταετούς ομολόγου, η απόδοση του οποίου διαμορφώθηκε στο 4,25%. Όσο για την Play, πρόκειται για το μεγαλύτερο IPO ιδιωτικής εταιρείας στην Πολωνία, καθώς η συνολική της αξία ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ.
Έχοντας τόσο μεγάλη ρευστότητα στα «σεντούκια» του, ο όμιλος Olympia κοιτάζει σταθερά την Ελλάδα, έχοντας στο στόχαστρο μια σειρά από κλάδους. Μάλιστα, η μεγάλη ρευστότητα τον καθιστά «υπ’ αριθμόν έναν ύποπτο» για κάθε σχεδόν περίπτωση εξαγοράς στην ελληνική αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Forthnet, για την οποία πάντως στελέχη της Olympia διέψευσαν κατηγορηματικά στο insider.gr την ύπαρξη ενδιαφέροντος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι πολύ σύντομα η Olympia θα απασχολήσει ξανά την επιχειρηματική επικαιρότητα, είτε στην τεχνολογία, είτε στον τουρισμό είτε σε κάποιο άλλο κλάδο.