Stress tests νωρίτερα για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Stress tests νωρίτερα για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα

Η διεξαγωγή των τεστ αντοχής τον Φεβρουάριο, και όχι το καλοκαίρι του 2018, δεν σηματοδοτεί μια «αλλαγή σχεδίων» που αφορά ειδικά τις ελληνικές τράπεζες, αλλά ολόκληρη την Ευρωζώνη, επιβεβαιώνει στο insider.gr κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.

Όπως αποκαλύπτει η ίδια πηγή, η πρόθεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) που διενεργεί τα stress test, είναι να μεταφέρει χρονικά τα τεστ στις αρχές κάθε έτους. Ο λόγος είναι ότι σκοπός του SSM είναι οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου (ανά δύο έτη) –και όχι Μαρτίου ή Ιουνίου, όπως συνέβη τις δύο προηγούμενες φορές.

Η χρονική αυτή μετάθεση για τον Φεβρουάριο έχει μια επιπλέον σημασία στην περίπτωση της Ελλάδας. Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, δίνουν χρόνο στους δανειστές να αξιολογήσουν τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών –ιδίως στο επισφαλές κομμάτι των κόκκινων δανείων– πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ώστε να σκιαγραφηθεί η «επόμενη ημέρα» για το ελληνικό πρόγραμμα.

Τραπεζικό κραχ με ή δίχως αιτία;

Η δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στο Ευρωκοινοβούλιο το μεσημέρι της Δευτέρας ότι ο SSM εξετάζει πρόωρη διενέργεια των stress tests -η αναφορά έγινε για την Ελλάδα, γιατί προφανώς για την Ελλάδα ερωτήθηκε– δεν αφορούσε ειδική πρόβλεψη για τη χώρα μας, όπως ερμηνεύτηκε από την αγορά με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει μαζικές ρευστοποιήσεις των τραπεζικών τίτλων, η οποία συνεχίστηκε και την Τρίτη.

Σε ένα κλίμα έντονης αβεβαιότητας εν μέσω της επιμονής του ΔΝΤ για έκτακτο έλεγχο του ενεργητικού (ACR) των ελληνικών τραπεζών και της ανησυχίας για ενδεχόμενη τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση, τους επενδυτές κατέλαβε «τραπεζικός τρόμος», με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να κατακρημνιστεί κατά 110 μονάδες περίπου, χάνοντας το 16% της αξίας τους σε δύο συνεδριάσεις.

Αυτό που αποδεικνύεται ακόμη μία φορά είναι πως οι τραπεζικοί τίτλοι βρίσκονται ακόμη μια φορά στο «μάτι του κυκλώνα» και αποτελούν «έρμαιο της αβεβαιότητας που σχετίζεται με το χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής των τεστ αντοχής των πιστωτικών ιδρυμάτων», όπως σχολιάζει ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, επικεφαλής της Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider