Μορφή επιδημίας τα νοθευμένα και ακατάλληλα τρόφιμα στην αγορά

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μορφή επιδημίας τα νοθευμένα και ακατάλληλα τρόφιμα στην αγορά

Νοθευμένα ή ακατάλληλα για κατανάλωση είναι περισσότερα από έξι στα δέκα τρόφιμα που καταναλώνουν οι έλληνες. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) σύμφωνα με τα οποία περίπου ένα στα δυο γαλακτοκομικά προϊόντα από δειγματοληπτικούς ελέγχους προκύπτει ότι είναι νοθευμένα ενώ στο ελαιόλαδο η νοθεία φτάνει ακόμα και το 75%. Μάλιστα από τις αρχές του χρόνου το τμήμα Καταναλωτή του Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) δέχθηκε περισσότερες από 3.000 καταγγελίες.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής από το ΠΑΚΟΕ το οποίο αξιολογώντας το περιεχόμενο των καταγγελιών μέσα από δειγματοληψίες, χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις, διαπίστωσε ότι σε μεγάλο αριθμό δειγμάτων τροφίμων που ελέγχθηκαν , το 64% βρέθηκε νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση.

Ειδικότερα στα γαλακτοκομικά προϊόντα από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το 40% των δειγμάτων βρέθηκαν με ληγμένες ημερομηνίες και μολυσμένα με κολοβακτηρίδια, ενώ το ένα στα δυο (48%) δείγματα είχαν σημαντική επιβάρυνση από αντιβιοτικά.

Επίσης στην ίδια κατηγορία προϊόντων το 55% των δειγμάτων αφορούσε νοθευμένα προϊόντα κυρίως με λιγότερη περιεκτικότητα σε λίπος από αυτήν που θα έπρεπε, σε γιαούρτια διαπιστώθηκε ύπαρξη συντηρητικών και σε παγωτά εντοπίσθηκε προσθήκη συνθετικών χρωμάτων. Στην περίπτωση της φέτας σε αρκετές περιπτώσεις κυρίως σε επιχειρήσεις εστίασης εντοπίσθηκε νοθεία και παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού αφού ως φέτα η οποία παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα σέρβιραν στους πελάτες τους λευκό τυρί.

Στο ελαιόλαδο τα νοθευμένα προϊόντα που εντοπίσθηκαν φτάνουν το 75% των δειγμάτων. Διαπιστώθηκε ότι αναφέρονται ως ελαιόλαδα: πυρηνέλαια, λάδια πολυκαιρισμένα με άσχημες οσμές που αναμειγνύονται με λάδια νέας σοδειάς και κυκλοφορούν στην αγορά σαν ελαιόλαδα, ενώ εντοπίσθηκαν και δείγματα με καρκινογόνες χρωστικές ουσίες . Η τελευταία αυτή περίπτωση αφορά το 31% των δειγμάτων.

Στα αλλαντικά, το 67% των δειγμάτων, εντοπίσθηκαν με περιεκτικότητα σε νιτρώδη και νιτρικά υψηλότερη κατά 150% του επιτρεπόμενου ορίου.

Στους χυμούς παρατηρήθηκαν σοβαρές παραπλανήσεις του καταναλωτικού κοινού ως προς το τι πραγματικά περιέχουν οι συσκευασίες καθώς ενώ στις συσκευασίες ανέγραφαν την φράση «φυσικός χυμός», αρκετά δείγματα περιείχαν μείγμα νερού και χρωστικών ουσιών με άρωμα από φρούτο.

Όμως προβλήματα εντοπίσθηκαν και σε αναψυκτικά . Συγκεκριμένα τα επτά στα δέκα δείγματα (72%) είχαν η περιεκτικότητα του φυσικού χυμού χαμηλότερη κατά 50% του επιτρεπόμενου ορίου.

Σοβαρές παρατυπίες εντοπίσθηκαν και σε εμφιαλωμένα νερά κυρίως στους όρους διακίνησης, αποθήκευσης και διάθεσής τους, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Μάλιστα στο 20% των δειγμάτων εντοπίσθηκε μικροβιακό φορτίο επικίνδυνα υψηλό για τη δημόσια υγεία

Στο ψωμί και στα αρτοσκευάσματα τέσσερα στα δέκα δείγματα βρέθηκε να περιέχουν απαγορευμένα βελτιωτικά και προσθετικά ενώ τέλος, στα λαχανικά, από έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε η ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων φυτοφαρμάκων, νιτρικών, βαρέων μετάλλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider