Σταθάκης: Δεν θα «κολλήσει» στα ενεργειακά η τρίτη αξιολόγηση

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταθάκης: Δεν θα «κολλήσει» στα ενεργειακά η τρίτη αξιολόγηση

«Δεν θα κολλήσει στα ενεργειακά η τρίτη αξιολόγηση», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας με τους δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου του ΙΕΝΕ, την Πέμπτη.

Παράλληλα ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι σήμερα ολοκληρώνεται στις Βρυξέλλες σε τεχνικό επίπεδο η συμφωνία για το πακέτο των προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Το θέμα της ΔΕΗ, αισιοδοξεί ο υπουργός, ότι θα κλείσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας κατά τη συνάντηση που θα έχει με τους θεσμούς στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτο βηματισμό με τις χώρες της Μεσογείου, ανοίγοντας το δρόμο», δήλωσε, λίγο νωρίτερα, ο υπουργός, αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του ΙΕΝΕ.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η σύμβαση που υπογράφηκε για το οικόπεδο 2 από «Τotal-Εdison-ΕΛΠΕ» αποτελεί ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ πρόσθεσε ότι εντός του επόμενου εξαμήνου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τις παραχωρήσεις νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ο υπουργός τόνισε ότι έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΕΔΕΥ και σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια άλλα θέματα, τα οποία απαιτούν επίλυση για την έρευνα στους υδρογονάνθρακες.

Σχετικά με την εθνική στρατηγική για την ενέργεια, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι ο λιγνίτης θα παραμείνει βασικό καύσιμο, τονίζοντας ότι «ο λιγνίτης θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ενεργειακού σχεδιασμού 2020-2030, αλλά με μειωμένο ειδικό βάρος». Η αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είπε ακόμη ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη ΔΕΗ ως βασικό πυλώνα», καθώς και ότι θα «μετασχηματιστεί σε εταιρεία πολλαπλών υπηρεσιών ενέργειας».

Σχετικά με τις αλλαγές στην αγορά του ηλεκτρισμού, ο υπουργός επεσήμανε ότι τροποποιείται το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, ότι το 2018 θα εισαχθεί το target model, καθώς και ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα θεσμοθετηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider