Παναγιωτάκης: Αχρείαστος ο στόχος να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παναγιωτάκης: Αχρείαστος ο στόχος να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ

«Το πρόβλημα της αγοράς δεν θα λυθεί με την μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50% στο τέλος του 2019», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης μιλώντας την Πέμπτη το απόγευμα στο συνέδριο του ΙΕΝΕ για το μετασχηματισμό της ενεργειακής αγοράς. Αναφερόμενος στα μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τόνισε ότι «για το σωστό σχεδιασμό της αγοράς θα πρέπει η μελέτη να αποδεσμευτεί από τις απαιτήσεις της διαπραγμάτευσης.

Σχετικά με την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του 2019 η ΔΕΗ θα πρέπει να έχει μεταβιβάσει στους εναλλακτικούς παρόχους 4,5 εκατ. ρολόγια, κάτι το οποίο όπως είπε είναι αδύνατον να γίνει. «Δεν χρειάζεται μείωση στο 50% για να λειτουργήσει η αγορά», ανέφερε σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ότι πάνω από το 50% βρίσκεται εκτός αγοράς (ευάλωτες ομάδες κλπ). Ακόμη, τόνισε ότι δεν καλύπτεται το κόστος παραγωγής από την οριακή τιμή ενώ για το μέτρο των δημοπρασιών ΝΟΜΕ τόνισε ότι «ακόμη και με τα 45 ευρώ τη μεγαβατώρα, οι εναλλακτικοί αγοράζουν κατά 20-25 ευρώ φθηνότερα από την οριακή τιμή»επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για δυσλειτουργικό μέτρο.

«Έχουμε σιγήσει επικοινωνιακά. Αυτό λειτουργεί ευνοϊκά για το άνοιγμα της αγοράς», σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης ενώ κάνοντας έναν απολογισμό των μέτρων για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ σημείωσε ότι «μόνο το 3,% έχει ουσιαστικά περάσει στους εναλλακτικούς παρόχους. Και στους εναλλακτικούς παρόχους έχουν αρχίσει να εγγράφονται σημαντικές επισφάλειες. Δεν έχω υπ’ όψιν μου κανένα business plan για να κερδίσουν οι εναλλακτικοί πάροχοι τους εκατομμύρια καταναλωτές.

«Το πρόβλημα του ανοίγματος της αγοράς είναι βαθύτερο. Δεν έχουμε λόγο να διατηρούμε υψηλά μερίδια», σημείωσε ενώ αναφερόμενος στην έλλειψη ενέργειας τον περασμένο χειμώνα σημείωσε ότι «για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας πληρώσαμε πάνω από 35 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι «σε έναν χρόνο θα έχουμε διαφορετική εικόνα. Η ΔΕΗ στην παραγωγή θα έχει κάτω από το 50%. Θα υπάρχουν πολύ ισχυροί παίχτες και αυτό θα έχει άμεση επίδραση και στη λιανική. Ως ΔΕΗ αντιμετωπίζουμε την αποεπένδυση ως ευκαιρία. Ο κρίσιμος παράγοντας είναι ένα εύλογο τίμημα που θα επιτρέψει να γίνουν επενδύσεις».

Διατηρούνται οι εκπτώσεις προς τους καταναλωτές παρά τη μείωση κερδών

Παρά τη μείωση της κερδοφορίας της επιχείρησης, ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι οι εκπτώσεις θα εξακολουθήσουν να υφίστανται. Παράλληλα, από το βήμα του συνεδρίου ανέφερε ότι η ΔΕΗ θα καθιερώσει μηνιαίο λογαριασμό για όσους πληρώνουν ηλεκτρονικά και θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες της επιχείρησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider