Τσοτσορός (ΕΛΠΕ): Θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ τα κέρδη

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσοτσορός (ΕΛΠΕ): Θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ τα κέρδη

«Για τρίτη συνεχή χρονιά τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA θα κινηθούν σε ιστορικό υψηλό ξεπερνώντας πλέον τα 800 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός μιλώντας την Πέμπτη στο ετήσιο συνέδριο του ΙΕΝΕ ενώ σημείωσε ότι ο όμιλος δηλώνει εμφατικά παρών στο εγχείρημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο κ. Τσοτσορός σημείωσε ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του Ομίλου βασίζεται στη διαρκή βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας στους τομείς πετρελαίου και πετροχημικών καθώς και στην ενίσχυση και ανάπτυξη των συμμετοχών στους λοιπούς ενεργειακούς τομείς (Φ.Α, Ηλεκτρισμός, ΑΠΕ) στο πλαίσιο υλοποίησης του βασικού στρατηγικού στόχου του ενεργειακού και ψηφιακού του μετασχηματισμού, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου.

«Με προσήλωση στο εγχείρημα της διαρκούς βελτίωσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας ο Όμιλος υλοποιεί επί έτη ανανεούμενα προγράμματα μετεξέλιξης με στόχο την έγκαιρη και διαρκή ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και τη διάχυση της συνακόλουθης νέας τεχνογνωσίας με συγκροτημένα εκπαιδευτικά προγράμματα και σχέδια ανάπτυξης και διαδοχής στελεχών», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΛΠΕ.

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών ο Όμιλος στοχεύει:

  • Σε επιδόσεις ΥΑΠΕ (Υγιεινής Ασφάλειας και Περιβάλλοντος) στο επίπεδο των καλύτερων ενεργειακών εταιρειών παγκοσμίως
  • Στη βελτίωση των δεικτών SOLOMON Group και CONCAWE ώστε τα διυλιστήρια να κατατάσσονται διεθνώς στο υψηλότερο 25%
  • Στον ψηφιακό μετασχηματισμό υπηρεσιών και παραγωγικής διαδικασίας
  • Στην διατήρηση της δομής του λειτουργικού κόστους σε ανταγωνιστικά επίπεδα
  • Στην παραπέρα ανάπτυξη των διεθνών συνεργασιών στα ζητήματα ασφάλειας, τεχνολογίας, τεχνογνωσίας, προμηθειών και εμπορίας
  • Στην αύξηση των μεριδίων εγχώριας αγοράς (χονδρικής και λιανικής) και στην σταθεροποίηση και ενίσχυση της θέσης στην αγορά της Ν.Α Ευρώπης, όπου διατίθεται το 56% της ετήσιας παραγωγής.
  • Στην ενεργή παρουσία του Ομίλου στο εγχείρημα της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων με την επίτευξη διεθνών συνεργασιών με κορυφαίους ενεργειακούς Ομίλους.
  • Στην σταθεροποίηση και ενίσχυση της κερδοφορίας όπου για τρίτη συνεχή χρονιά τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA θα κινηθούν σε ιστορικό υψηλό ξεπερνώντας πλέον τα 800 εκατ. ευρώ.
  • Στην σταθεροποίηση υψηλών ταμειακών ροών, και περαιτέρω μείωσης της μόχλευσης (<35%) και του κόστους χρηματοδότησης .

Παράλληλα, ανέφερε ότι την εικόνα και παρουσία του Ομίλου στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον των ενεργειακών επιχειρήσεων διαμορφώνουν συνθετικά:

  • οι σταθερά υψηλές επιδόσεις του Ομίλου την τελευταία τριετία σημειώνοντας ιστορικό υψηλό παραγωγής, πωλήσεων, εξαγωγών και κερδοφορίας, ως τεκμήριο ανταγωνιστικότητας και αποτελεσματικής λειτουργίας, που οδήγησαν στον σχεδόν τριπλασιασμό της χρηματιστηριακής αξίας του Ομίλου την τριετία 2015-2017 [886,34 εκατ. ευρώ (11.2.2016 ελάχιστη τιμή δείκτη ΧΑΑ 2015-2017 και ελάχιστη τιμή μετοχής ΕΛΠΕ 2015-2017 2.9 ευρώ /μετοχή), 2.525 εκατ. ευρώ (17.7.2017 μέγιστη τιμή μετοχής ΕΛΠΕ τριετίας 2015-2017 8,26 ευρώ/μετοχή) και 2.598 εκατ. ευρώ αξία Ομίλου με βάση την τιμή στόχο 8,5 ευρώ ανά μετοχή της UBS] και σε ανάλογη αύξηση της πραγματικής αξίας με βάση το μέσο συγκρίσιμο EBITDA τριετίας 780 εκατ. ευρώ περίπου και τη διαρκή βελτίωση των οικονομικών μεγεθών.
  • η ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών στα ζητήματα ασφάλειας, τεχνογνωσίας και η διεύρυνση και ενίσχυση των συνεργασιών στους τομείς προμηθειών και εμπορίας ως τεκμήριο εξωστρέφειας, και ενεργού διεθνούς παρουσίας, καθώς και
  • οι επιδόσεις του Ομίλου στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της υλοποίησης δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Ο πρόεδρος του ομίλου ανέφερε ότι μετά διεθνή συγκριτική αξιολόγηση των ισχυρών επιδόσεων της τριετίας, ο Όμιλος ΕΛΠΕ συμπεριλήφθηκε στις 100 κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες παγκοσμίως (TΟΡ 100 Global Energy Leaders), σύμφωνα με την κατάταξη της Thomson Reuters για το 2017[1], διάκριση που δικαιώνει τις επιλογές του αναπτυξιακού σχεδιασμού και επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του Ομίλου.

«Με τον μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό, προσανατολισμένο στον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς επίσης και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και ειδικότερα στην αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, ο Όμιλος δηλώνει εμφατικά παρόν στο εγχείρημα του ενεργειακού μετασχηματισμού και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας», κατέληξε ο κ. Τσοτσορός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider