Πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών στοχεύει να αποκτήσει ο όμιλος Ανδρομέδα, δράττοντας την ευκαιρία της συγκέντρωσης που δίνει η κατάθεση των προσφορών για τη Νηρέας και τη Σελόντα εντός του Δεκεμβρίου.
Αυτό τόνισαν στελέχη του ομίλου Ανδρομεδα σε παρουσίαση στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, η οποία συμμετέχει στη διαδικασία υποβολής προσφορών για τις δύο ηγέτιδες εταιρείες. Όπως ανέφεραν, στόχος είναι να πρωταγωνιστήσουν στη συγκέντρωση του κλάδου από τους πλέον εξαγωγικούς ομίλους της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η Ανδρομέδα κατόρθωσε να σημειώσει ρεκόρ οικονομικών επιδόσεων το 2016, ενώ με τους ίδιους ρυθμούς αναμένεται να «τρέξουν» και τα οικονομικά μεγέθη του 2017. Ειδικότερα, οι φετινές πωλήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν στα 110 εκατ. ευρώ, το EBITDA στα 16 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 55 εκατ. ευρώ.
Η Ανδρομέδα, η οποία έχει εξαγοραστεί από το επενδυτικό fund AMERRA, εξάγει το 85% της παραγωγής της, έχοντας ήδη παρουσία σε 20 χώρες, και τα προϊόντα της προτιμούν 180 εκατομμύρια καταναλωτές.
Η Ανδρομέδα απασχολεί συνολικά 640 άτομα, εκ των οποίων 270 στην Ισπανία και 370 στην Ελλάδα. Ο Όμιλος Ανδρομέδα διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγή: γόνου, εκτροφής, συσκευασίας, μεταποίησης και διανομής ψαριών. Τα βασικά είδη του Ομίλου Ανδρομέδα είναι η τσιπούρα, το λαβράκι, ο κρανιός, το μυτάκι και το φαγκρί. Με πρωτοποριακή τεχνογνωσία στη γενετική επιλογή και την παραγωγή γόνου και ψαριού. Με παραγωγή γόνου 100 εκ. ιχθυδίων και φρέσκου ψαριού, που ξεπερνάει τους 15.000 τόνους.
Παράλληλα, το 2017 ξεκίνησε νέο τριετές επενδυτικό σχέδιο ύψους 40 εκατ. ευρώ. που περιλαμβάνει τη βελτίωση και ανάπτυξη των μονάδων εκτροφής, την επέκταση και αναβάθμιση των μονάδων συσκευασίας και τυποποίησης και φυσικά την ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτρης Βαλαχής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σημείωσε σχετικά: «Έχουμε την εξειδίκευση, τη γνώση και το σχέδιο για να πρωταγωνιστήσουμε στον διαγωνισμό για την εξαγορά του Νηρέα και της Σελόντα, καθώς διαθέτουμε όλα εκείνα τα εχέγγυα ώστε να προχωρήσουμε στη συγκέντρωση του κλάδου -το λεγόμενο consolidation- για να μπει η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας. Ο στόχος, που έχουμε την επόμενη ημέρα με την επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού, είναι αυτή η νέα πολυεθνική εταιρία, που θα δημιουργήσουμε, να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για να το πετύχουμε, θα αξιοποιήσουμε κάθε δύναμη που υπάρχει στον Νηρέα και τη Σελόντα, πολλά αξιόλογα στελέχη τους, που με τη συμβολή μας θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη νέα εποχή. Θα συνενώσουμε δυνάμεις, θα μοιραστούμε γνώσεις και πληροφορίες, έτσι ώστε η νέα ομάδα να μπορεί να ηγηθεί μιας πολύ μεγάλης ελληνικής πολυεθνικής εταιρίας. Θα αλλάξουμε τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτές οι εταιρίες, έτσι ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια εταιρία πρότυπο, μια εταιρία μοντέλο. Γι’ αυτό συμμετέχουμε στον διαγωνισμό, γι’ αυτό είμαστε αισιόδοξοι για την πρότασή μας, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι τελικά θα είμαστε εμείς οι νικητές.»
Σε ερώτηση πώς θα κινηθεί η εταιρεία εάν μία από τις δύο –Νηρέας ή Σελόντα– εξαγοραστούν από άλλον όμιλο, τα ίδια στελέχη διευκρίνισαν ότι ο όμιλος θα επανεξετάσει τη στρατηγική του.
Τέλος, όπως τονίστηκε, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργειας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, με τους Τούρκους ανταγωνιστές να έχουν πάρει το προβάδισμα.