Ηγέτης της ιχθυοκαλλιέργειας θέλει να γίνει η Ανδρομέδα

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ηγέτης της ιχθυοκαλλιέργειας θέλει να γίνει η Ανδρομέδα

Να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας φιλοδοξεί η Ανδρομέδα η οποία έχει περάσει στο fund Amerra, με την απόκτηση των δύο ηγέτιδων εταιρειών του κλάδου, του Νηρέα και της Σελόντα.

Η Ανδρομέδα ιδρύθηκε το 1998, ενώ το 2006 περνάει στην Global Finance, η οποία αποκτά πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της «Ανδρομέδας» μέσω του South Eastern Europe Fund L.P. (SEEF). Το 2008 η εταιρεία αποκτά τον όμιλο Acuimar στην Ισπανία, ενώ ξεκινάει παραγωγή στην Αλβανία. Το 2009 αποκτά τη Niordseas SL στην Ισπανία και ένα χρόνο μετά την Piscimar, επίσης στην Ισπανία. Το 2011 αποκτά τις εγχώριες εταιρείες «Καλυψώ», «Σαργοναύτες» και «Υδρόκοσμος», ενώ προχωρεί σε στρατηγική συμφωνία με την ισπανική Maremar.

H «Ανδρομέδα» διαθέτει δύο ιχθυογεννητικούς σταθμούς, έναν στην Ελλάδα και έναν στην Ισπανία, επτά μονάδες εκτροφής (4 στην Ελλάδα, 2 στην Ισπανία και μία στην Αλβανία), τρία συσκευαστήρια (δύο στην Ελλάδα και ένα στην Ισπανία) κι ένα μεταποιητήριο στην Ισπανία.

Ο Όμιλος Ανδρομέδα αναπτύσσεται ταχύτατα στη Μεσογειακή Ιχθυοκαλλιέργεια, δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη. Με 6 στρατηγικής τοποθέτησης παραγωγικά κέντρα σε Ελλάδα και Ισπανία, διαθέτει παγκόσμια εξαγωγική δύναμη σε 6 ηπείρους και έχει άμεση πρόσβαση σε περισσότερους από 120 εκ. καταναλωτές. Το κύριο χαρακτηριστικό του Ομίλου Ανδρομέδα είναι η υψηλή ποιότητα και η φρεσκότητα των προϊόντων της, που συνδυάζεται με ένα εξεζητημένο δίκτυο διανομής.

Έχοντας καταφέρει να αναπτύσσεται δυναμικά από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, με την υποστήριξη της «Amerra Capital Management», του κυρίως μετόχου, μιας ανεξάρτητης επενδυτικής εταιρίας, και με την καθοδήγηση μιας εξαιρετικά έμπειρης διοικητικής ομάδας, η Ανδρομέδα έχει εξελιχθεί σε έναν δυναμικό όμιλο εταιριών με στόχο να καθιερωθεί ως ο ηγέτης της Μεσογειακής Ιχθυοκαλλιέργειας. Πρόκειται για ένα fund με εξειδίκευση στον κλάδο της αγροτικής οικονομίας, με υψηλή τεχνογνωσία, με εμπειρία από πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο, που διασφαλίζει πρόσβαση σε δίκτυο επαφών και τεχνογνωσία στον τομέα του σολωμού. Μαζί με την Amerra, η Ανδρομέδα έχει ενδυναμώσει την ομάδα της σε επίπεδο νέων έμπειρων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο, εξειδικευμένων συμβούλων και σημαντικών στελεχών που έχουν προστεθεί στη δομή της εταιρίας, σε καίριες θέσεις.

Η Ανδρομέδα απασχολεί συνολικά 640 άτομα, εκ των οποίων 270 στην Ισπανία και 370 στην Ελλάδα. Διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγή: γόνου, εκτροφής, συσκευασίας, μεταποίησης και διανομής ψαριών. Τα βασικά είδη του Ομίλου Ανδρομέδα είναι η τσιπούρα, το λαβράκι, ο κρανιός, το μυτάκι και το φαγκρί.

Με πρωτοποριακή τεχνογνωσία στη γενετική επιλογή και την παραγωγή γόνου και ψαριού. Με παραγωγή γόνου 100 εκ. ιχθυδίων και φρέσκου ψαριού, που ξεπερνάει τους 15.000 τόνους.

Ο Όμιλος το 2016 πέτυχε ρεκόρ οικονομικών μεγεθών, ενώ το ίδιο αναμένεται να πετύχει και φέτος.

Συγκεκριμένα, το 2017 αναμένονται 110 εκ. έσοδα – 300% αύξηση από το 2008, με το 85% των πωλήσεων να προέρχονται από εξαγωγές. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα ανέλθουν το 2017 στα 16 εκ. – 425% αύξηση από το 2008. Από το 2007 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει μία αποτελεσματική στρατηγική εξαγορών και ενοποίησης, με περισσότερες από 10 ολοκληρωμένες επενδυτικές κινήσεις από το 2007. Παράλληλα, το 2017 ξεκίνησε νέο τριετές επενδυτικό σχέδιο ύψους 40 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τη βελτίωση και ανάπτυξη των μονάδων εκτροφής, την επέκταση και αναβάθμιση των μονάδων συσκευασίας και τυποποίησης και φυσικά την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

«Θέλουμε και Νηρέα και Σελόντα»

Στόχος της Ανδρομέδα είναι η απόκτηση και των δύο leader του κλάδου, του Νηρέα και της Σελόντα.

Σε περίπτωση που η προσφορά που δώσει, του κατοχυρώσει μία εκ των δύο εταιρειών, στελέχη της Ανδρομέδα τονίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση θα επανεξετάσουν την στρατηγική τους.

Πάντως τόσο τα στελέχη της Ανδρομέδα όσα και εκείνα των άλλων Ομίλων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί να ρίξουν επιπλέον κεφάλαια μετά την εξαγορά για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης αφού οι εταιρείες δεν έχουν εξυγιανθεί πλήρως και εμφανίζουν προβληματικές ροές.

Όπως και να έχει οι επενδυτές, ή οι επενδυτές στα χέρια των οποίων θα καταλήξουν Σελόντα και Νηρέας θα κληθούν να δώσουν ένα μεγάλο στοίχημα: να δώσουν ξανά τα σκήπτρα της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει περάσει στη δεύτερη θέση, με πρώτη την Τουρκία.

Ήδη για πρώτη φορά φέτος τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά. Το 2017 η ελληνική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 5%. Ρυθμός ο οποίος αναμένεται να διατηρηθεί και την επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, το 2017 η παραγωγή αναμένεται να θα ανέλθει στους 110.000 τόνους με αξία αξίας άνω των 590 εκ. ευρώ, ενώ για το 2018 οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παραγωγή γόνου θα φτάσει τους 117.000 τόνους. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική αν αναλογιστεί κανείς από το 2012 και μετά η πορεία ήταν αρνητική και από 118.000 τόνους που ήταν η ελληνική παραγωγή το 2012 έφτασε το 2015 στα 105.000 τόνους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider