Σταθάκης: Έκλεισαν οι ενεργειακές εκκρεμότητες της αξιολόγησης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταθάκης: Έκλεισαν οι ενεργειακές εκκρεμότητες της αξιολόγησης

Έκλεισαν οι ενεργειακές εκκρεμότητες για την γ’ αξιολόγηση το βράδυ της Παρασκευής ύστερα από τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με τον υπουργό υπήρξε συμφωνία στα βασικά και τα επιμέρους θέματα ενώ οριστικοποιήθηκε η πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ (Μελίτη 1,2 και Μεγαλόπολη 3,4) ενώ το market test θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2018 και η ολοκλήρωσή του πήρε παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης θα υπάρξουν πολλά ενδιάμεσα στάδια.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι «έκλεισαν τα θέματα στην ενέργεια. Σήμερα είμαστε σε συμφωνία με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, DG Comp, για τους λιγνίτες, που θα οδηγήσει στην έναρξη του market test την ερχόμενη εβδομάδα. Τον διαγωνισμό, την αποτίμηση και την απόσχιση μονάδων θα τα κάνει η ΔΕΗ, (το market test η DG Comp) . Διασφαλίζεται η εργασία, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι», ανέφερε ο υπουργός σημειώνοντας ότι οι λεπτομέρειες των εργασιακών στη ΔΕΗ θα ανακοινωθούν σύντομα στο πλήρες σχέδιο.

Για τα αντισταθμιστικά και το θέμα παράτασης ζωής της μονάδας στο Αμύνταιο (στις 32.000 ώρες λειτουργίας), ο υπουγός ανέφερε ότι «το Αμύνταιο είναι απελευθερωμένο. Μπορεί να το κάνει ό,τι θέλει η ΔΕΗ» . Σημειώνεται ωστόσο ότι η ελληνική πλευρά αναμένει απάντηση από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ.

Συμφωνία επήλθε και στο θέμα του ανοίγματος της αγοράς φυσικού αερίου. Οι δανειστές αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση για αποχώρηση της ΔΕΠΑ από ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας ενώ πιθανότατα θα υπάρξει ενίσχυση της παρουσίας της στην ΕΠΑ Αττικής αγοράζοντας μερίδιο της Shell το οποίο θα καθοριστεί ύστερα από συνεννόηση μεταξύ των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Θα πρέπει, φυσικά, να υπάρξει η έγκριση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σχετικά με τη χρέωση προμηθευτή, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ θα κατανέμεται κατά προτεραιότητα στην απομείωσή της, έως ότου εισαχθούν τα πράσινα πιστοποιητικά.

Ο μηχανισμός ευελιξίας είναι έτοιμος, θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα εγκριθεί ως μεταβατικός μηχανισμός. Υπάρχει σκέψη και για τον μόνιμο μηχανισμό ισχύος, που θα ισχύσει στη συνέχεια, κατά πάσα πιθανότητα με πρόβλεψη για επιλεξιμότητα και των λιγνιτικών μονάδων. Υπάρχουν και για τα δύο αναφορές στη συμφωνία.

Το Σάββατο αναμένεται να γίνει η σύνταξη του τελικού κειμένου καθώς θα καθοριστούν κάποιες λίγες λεπτομέρειες οι οποίες έχουν μείνει ως εκκρεμότητες όπως ανέφερε εξερχόμενος από τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών, κ. Τσακαλώτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider