Καθησυχαστική η Scope για τα κόκκινα δάνεια στην ΕΕ - Μεγάλη μείωση στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καθησυχαστική η Scope για τα κόκκινα δάνεια στην ΕΕ - Μεγάλη μείωση στην Ελλάδα
Καθυσυχαστική εμφανίζεται ο οίκος αξιολόγογησης, Scope, ως προς την πορεία των κόκκινων δανείων στην ΕΕ, με το δείκτη NPL να παραμένει γενικά σταθερός. Ξεχωρίζει η Ελλάδα σε επίπεδο μείωσης κόκκινων δανείων.

Καθυσυχαστική εμφανίζεται ο οίκος αξιολόγογησης, Scope, ως προς την πορεία των κόκκινων δανείων στην ΕΕ, με το δείκτη NPL να παραμένει γενικά σταθερός.

Σύμφωνα με τον οίκο, ο συνολικός μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) των τραπεζών της ΕΕ παρέμεινε σταθερός, σε χαμηλό επίπεδο στο 1,86% το δεύτερο τρίμηνο παρά την άνοδο των συνολικών NPLs στα 373,4 δισ. ευρώ, αντανακλώντας την υποκείμενη αύξηση του όγκου.

«Αναμένουμε ότι η μέτρια υποβάθμιση της ποιότητας των ενεργητικού των τραπεζών θα συνεχιστεί τα επόμενα τρίμηνα, λόγω της αδυναμίας του εταιρικού κλάδου», αναφέρει η Tatiana Fomenko, αναλύτρια στην ομάδα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Scope. «Ταυτόχρονα, μια μέτρια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής πιθανότατα θα αμβλύνουν οποιαδήποτε επιδείνωση, περιορίζοντας τους καθοδικούς κινδύνους για τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών».

Οι τριμηνιαίες αυξήσεις στους δείκτες NPLs στην Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία και τη Γαλλία αντισταθμίστηκαν από τις μειώσεις στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τη Scope, καταγράφονται μεγάλες μειώσεις στην Ελλάδα και την Πολωνία, αν και οι δείκτες NPL στις χώρες αυτές παραμένουν υψηλότεροι από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Scope

Στα επιχειρηματικά δάνεια που βγαίνουν σε καθεστώς κόκκινων, η Scope διαπιστώνει επιτάχυνση σε Γερμανία και Ολλανδία, αλλά και σημάδια ανάκαμψης στην Ισπανία. Δεν υπήρξε γενικευμένη επιδείνωση στους δείκτες NPLs σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους. Τα κόκκινα στον τομέα των ακινήτων, το μεγαλύτερο μερίδιο των δανειακών χαρτοφυλακίων της ΕΕ, παρουσίασαν οριακή μεταβολή από 2,6% σε 2,7%, ενώ ο κλάδος των κατασκευών παρέμεινε σταθερός στο 6,3%.

Στο λιανεμπόριο, η βελτίωση των NPLs οφείλεται κυρίως στην Ισπανία, αν και στο 3,74% ο δείκτης των νοικοκυριών της Ισπανίας παραμένει ο υψηλότερος μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης. Τα δάνεια «Σταδίου 2» σε επίπεδο ΕΕ βελτιώθηκαν οριακά στο 9,3% το δεύτερο τρίμηνο (9,6% στα τέλη του 2023), αντανακλώντας τις θετικές εξελίξεις στις περισσότερες χώρες. Ωστόσο, στη Γερμανία ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,3% στο 12,8%.

«Μια ελαφρά βελτίωση του κόστους κινδύνου σε επίπεδο ΕΕ αντανακλά δύο βασικές δυναμικές: μικρές τριμηνιαίες αυξήσεις στην Ιταλία και την Ολλανδία και χαμηλότερες προβλέψεις κινδύνου στη Δανία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Ωστόσο, κόστος κινδύνου σε Γερμανία, Γαλλία και Αυστρία παραμένει σημαντικά πάνω από τα ιστορικά πρότυπα», αναφέρει ο Fomenko.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider