«Μικρό καλάθι» για το πετρέλαιο το 2018

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μικρό καλάθι» για το πετρέλαιο το 2018

Λίγες πιθανότητες για σημαντική άνοδο στην τιμή του πετρελαίου δίνουν οι διεθνείς αναλυτές ενώ δεν διαβλέπουν ιδιαίτερα κέρδη τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Οι προοπτικές της αμερικανικής παραγωγής από σχιστόλιθο και οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συγκρατούν την άνοδο της τιμής στις αρχές του επόμενου έτους όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ο Harry Colvin, διευθυντή της Longview Economics εμφανίζεται αρκετά φειδωλός στις προβλέψεις του. «Ακόμη και αν δεν υπήρχε η πιθανότητα να δούμε να αυξάνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, τα αισιόδοξα σενάρια για το πετρέλαιο μάλλον μετατίθενται για το β’ εξάμηνο του 2018. Όλοι αντιμετωπίζουν το πετρέλαιο με την ίδια οπτική αυτή τη στιγμή και για αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», αναφέρει.

Το πετρέλαιο κατάφερε να ανακάμψει το τελευταίο τρίμηνο του 2017 από το χαμηλό έτους που έφθασε τον Ιούνιο. Αυτό οφείλεται κυρίως στη συμφωνά των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ και κάποιων πετρελαιοπαραγωγών κρατών εκτός του καρτέλ για πλαφόν στην παραγωγή, μια συμφωνία που ξεκίνησε πέρυσι αλλά θα επεκταθεί χρονικά και το 2018 όπως αποφασίστηκε.

Τους τελευταίους μήνες, οι παραγωγοί στις ΗΠΑ εξέπληξαν την αγορά με το πόσο γρήγορα αύξησαν την παραγωγή ως άμεση απάντηση στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Φυσικά, η αμερικανική παραγωγή δεν συμμετέχει στη συμφωνία για πλαφόν ενώ όπως αναφέρει ο Colvin «η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να φθάσει τα 50 δολάρια ενώ δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν έπεφτε και στα 45».

Ο ρόλος της συμφωνίας του ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και εννέα ακόμη πετρελαιοπαραγωγοί χώρες συμφώνησαν την επέκταση της συμφωνίας για πλαφόν στα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2018. Όπως αναφέρει ο αναλυτής Chris Main, η συμφωνία του ΟΠΕΚ αποτελεί μια προσπάθεια τερματισμού της αστάθειας και αναμένει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 η τιμή α πέσει στα 57 δολάρια.

«Αυτή η πτώση της τιμής θα μπορούσε να λειτουργήσει ενισχυτικά στη δέσμευση του ΟΠΕΚ για το 2018. Θα ενίσχυε σίγουρα τη θέληση των Αράβων», σημειώνει.

Καθοριστικός παράγοντας για την τιμή του πετρελαίου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 θα είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις, αναφέρει ο αναλυτής της PVM Oil Associates, Stephen Brennock.

Ο Brennock θεωρεί ως βασικούς γεωπολιτικούς κινδύνους τις σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας ενώ εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι η Βενεζουέλα και η δημοσιονομική κρίση που υπάρχει στη χώρα να ασκήσουν τη δική τους αρνητική επιρροή στη συμφωνία του ΟΠΕΚ .

Και η αντίθετη άποψη….

Από την άλλη, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η ισχυρότερη δέσμευση του ΟΠΕΚ για επέκταση της μείωσης της παραγωγής θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην τιμή του μαύρου χρυσού το 2018. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προέβλεψε ότι η τιμή του μπρεντ θα φθάσει στα 62 δολάρια το βαρέλι ενώ για το WTI (West Texas Intermediate) θεωρεί ότι η τιμή θα φθάσει τα 57,50 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με την ΕΙΑ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, το 2018 θα σηματοδοτηθεί από ισχυρή άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης η οποία θα κυμανθεί άνω του 1,8%.

Με πληροφορίες από το CNBC

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider