Goldman Sachs: «Άλμα» ως και 20 δολάρια για το πετρέλαιο αν χτυπηθεί η ιρανική παραγωγή

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Goldman Sachs: «Άλμα» ως και 20 δολάρια για το πετρέλαιο αν χτυπηθεί η ιρανική παραγωγή
«Άλμα» ως και 20 δολάρια/βαρέλι αναμένει στις τιμές του πετρελαίου η Goldman Sachs, σε περίπτωση που η ιρανική παραγωγή δεχθεί πλήγματα από το Ισραήλ ως αντίποινα για την επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη η Τεχεράνη με περίπου 200 πυραύλους.

«Άλμα» ως και 20 δολάρια/βαρέλι αναμένει στις τιμές του πετρελαίου η Goldman Sachs, σε περίπτωση που η ιρανική παραγωγή δεχθεί πλήγματα από το Ισραήλ ως αντίποινα για την επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη η Τεχεράνη με περίπου 200 πυραύλους.

«Εάν βλέπαμε μια συνεχόμενη πτώση της ιρανικής παραγωγής κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αυτό το γεγονός θα ωθούσε υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου κατά περίπου 20 δολάρια το βαρέλι», εκτίμησε ο Daan Struyven, επικεφαλής αναλυτής της Goldman Sachs για τα εμπορεύματα, τονίζοντας παράλληλα πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε σε περίπτωση που ο OPEC+ δεν προχωρούσε σε αύξηση της παραγωγής αργού.

Εάν τα βασικά μέλη του OPEC+ όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντισταθμίσουν ορισμένες από τις απώλειες στην παραγωγή του Ιράν, η διεθνής αγορά θα μπορούσε να δει μικρότερη αύξηση περίπου στα 10 δολάρια/βαρέλι, πρόσθεσε ο Struyven.

Από την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης Ισραήλ- Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, υπήρξαν περιορισμένες διαταραχές στην αγορά πετρελαίου, με τις τιμές να παραμένουν υπό πίεση λόγω της αυξημένης παραγωγής από τις ΗΠΑ και της υποτονικής ζήτησης από την Κίνα.

Ωστόσο, το κλίμα μπορεί να αλλάξει αυτή την εβδομάδα. Οι τιμές του αργού στις ΗΠΑ τρέχουν ένα τριήμερο ανοδικό σερί μετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ, αυξάνοντας τις εντάσεις στην περιοχή.

Το Ιράν αποτελεί βασικό παράγοντα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, καθώς παράγει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εκτιμάται ότι το 4% της παγκόσμιας προμήθειας θα μπορούσε να κινδυνεύσει εάν η πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν γίνει στόχος για το Ισραήλ.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους αναλυτές το γεγονός πως μία ενδεχόμενη ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε να στοχοθετήσει το νησί Kharg του Ιράν, το οποίο ευθύνεται για το 90% των εξαγωγών αργού της χώρας, με τον αναλυτή της MST Marquee Saul Kavonic, να βλέπει αυξημένες πιθανότητες για ένα τέτοιο χτύπημα.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι μία σύγκρουση που θα μπορούσε να επηρεάσει τη διέλευση μέσω του Στενού του Ορμούζ», τόνισε ο Kavonic.

Από την πλευρά τους, αναλυτές της Fitch εκτιμούν πως σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή το Brent πιθανότατα θα εκτοξευθεί πάνω από 100 δολάρια/βαρέλι. Ενδεχόμενο κλείσιμο του στενού του Ορμούζ θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές ακόμα και στα επίπεδα των 150 δολαρίων/βαρέλι, τονίζουν οι ίδιοι.

Αν και ορισμένοι αναλυτές του κλάδου πιστεύουν ότι ο OPEC+ έχει πλεονάζουσα ικανότητα για να αντισταθμίσει τη διαταραχή στις ιρανικές εξαγωγές, εάν το Ισραήλ στοχεύσει τις πετρελαϊκές υποδομές του, η πλεονάζουσα χωρητικότητα πετρελαίου στον κόσμο παραμένει σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένη στη Μέση Ανατολή, ειδικά μεταξύ των κρατών του Κόλπου, τα οποία θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο εάν επιδεινωθεί μια μεγαλύτερη σύγκρουση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

IEA: Σε επίπεδα ρεκόρ η ζήτηση φυσικού αερίου για το 2025

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο θα πληρώσουν φέτος τα νοικοκυριά – Τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν «πέσει στο τραπέζι»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider