Tip of the Day

Oι τρεις κορυφαίες ψηφιακές απειλές για τις σύγχρονες σχέσεις

04-10-2024 | 11:51
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Oι τρεις κορυφαίες ψηφιακές απειλές για τις σύγχρονες σχέσεις

Η ψηφιακή εποχή έχει κάνει πιο εύκολη τη γνωριμία με νέους ανθρώπους, αλλά μαζί φέρνει και νέους κινδύνους. Οι εφαρμογές διαδικτυακών γνωριμιών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανταλλαγής μηνυμάτων μπορούν να ανοίξουν την πόρτα τόσο στην εκμετάλλευση όσο και στην κακοποίηση στις σχέσεις.

Βασιζόμενη στη δική της ανεξάρτητη έρευνα, η Kaspersky έχει εντοπίσει τρεις βασικές απειλές που έχουν οξυνθεί με τις εξελίξεις στην τεχνολογία, στην οποία επισημαίνει τους αυξανόμενους κινδύνους που παρουσιάζει η τεχνολογία για τις διαπροσωπικές σχέσεις:

1. Κατάχρηση προσωπικών εικόνων: Όταν οι ιδιωτικές φωτογραφίες ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 9.033 άνθρωποι παγκοσμίως τον Μάιο του 2024 έδειξε ότι ένας στους τέσσερις (25%) ερωτηθέντες έχει μοιραστεί φωτογραφίες με άτομα που γνώρισε στο διαδίκτυο, με το ποσοστό να φτάνει το 39% στα άτομα ηλικίας 25-34 ετών.

Από την Ελλάδα, συμμετείχαν συνολικά 502 άτομα. Ακολουθούν τα βασικότερα ευρήματα:

-Σχεδόν ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες (23,90%) έχει αποθηκευμένες στις συσκευές του ευαίσθητες φωτογραφίες των ίδιων, με τα υψηλότερα ποσοστά να συναντώνται μεταξύ των ηλικιακών ομάδων 25-34 (30,09%) και 16-24 (28,17%).

-Πάνω από ένας στους τέσσερις (28,49%) έχουν μοιραστεί προσωπικές τους φωτογραφίες με άτομα που βγαίνουν ραντεβού ή συνομιλούν, με τα υψηλότερα ποσοστά να συναντώνται και πάλι στις ηλικίες 25-34 (42,84%) και 16-24 (30,99%).

-Από όσους παραδέχθηκαν πως έχουν μοιραστεί με τρίτους προσωπικές φωτογραφίες άλλου ατόμου που έχουν λάβει, ένα αξιόλογο ποσοστό δήλωσε πως το έκανε για εκφοβισμό (7,79%) ή για εκδίκηση (6,49%).

Τα ευρήματα για την Ελλάδα αναδεικνύουν την έκταση του φαινομένου της κακοποίησης μέσω προσωπικών φωτογραφιών (Intimate Image Abuse), που συχνά αποκαλείται και «εκδικητικό πορνό» (Revenge Porn), με σχεδόν ένα στους δυο (49%) να αναφέρει ότι είτε έχει υποστεί (2,99%), είτε γνωρίζει κάποιον που έχει υποστεί αυτήν τη μορφή διαδικτυακής κακοποίησης. Η κακοποίηση μέσω φωτογραφιών παρατηρείται πιο συχνά στις νεότερες γενιές, με το 63,38% των νέων 16-24 ετών και το 68,14% των ατόμων 25-34 ετών να έχουν βιώσει ή να γνωρίζουν κάποιον που έχει πέσει θύμα.

2. Stalkerware: Όταν γίνεται κατάχρηση νόμιμης τεχνολογίας. Το stalkerware – εφαρμογές μεταμφιεσμένες ως νόμιμα εργαλεία – προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία, με τα στοιχεία της Kaspersky να δείχνουν αύξηση των περιστατικών κατά 5,8% από το 2022 έως το 2023, επηρεάζοντας πάνω από 31.000 άτομα παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μεταξύ των χωρών που προσβλήθηκαν περισσότερο το 2023. Ωστόσο, το stalkerware είναι συχνά μόνο μία πτυχή ενός ευρύτερου μοτίβου κατάχρησης. Στον σημερινό κόσμο της διαρκούς συνδεσιμότητας, οι δράστες μπορούν να εκμεταλλεύονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις έξυπνες οικιακές συσκευές και το GPS για να παρακολουθούν τα θύματά τους χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσουν stalkerware.

3. Deepfakes: Όταν οι απομιμήσεις δεν ξεχωρίζουν από την πραγματικότητα. Η τεχνολογία Deepfake, με την οποία παράγονται ρεαλιστικές εικόνες, βίντεο ή ηχογραφήσεις μέσω AI, εξελίσσεται σε επικίνδυνο εργαλείο για τις προσωπικές σχέσεις. Τα τελευταία πέντε χρόνια η τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία, με διάφορα εργαλεία ανοιχτού κώδικα να είναι σήμερα διαθέσιμα σε όλους, επιτρέποντας στον καθένα με βασικές δεξιότητες προγραμματισμού να δημιουργήσει deepfakes. Ως αποτέλεσμα, τα deepfakes πρόκειται να γίνουν ένα από τα πιο επικίνδυνα εργαλεία του μέλλοντος, με αυξανόμενη πιθανότητα δημιουργίας ψεύτικου περιεχομένου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εκβιασμό και εξαναγκασμό στις προσωπικές σχέσεις.

Τρόποι αντιμετώπισης των ψηφιακών απειλών για τις διαδικτυακές γνωριμίες και σχέσεις

Τα ζητήματα αυτά επισημαίνουν την αυξανόμενη ανάγκη για ψηφιακό γραμματισμό και ασφάλεια στο διαδίκτυο στον σημερινό κόσμο που βασίζεται στην τεχνολογία, όπως συμβουλεύει ο David Emm, Principal Security Researcher, Global Research and Analysis Team της Kaspersky: «Η αντιμετώπιση αυτών των σύγχρονων μορφών κακοποίησης στις σχέσεις απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση. Πρώτον, είναι αναγκαία η εκπαίδευση σχετικά με την έννοια της διαρκούς συναίνεσης.

Δεύτερον, η στοχευμένη εκπαίδευση της κοινωνίας συνολικά αποδεικνύεται συνεχώς απαραίτητη, αφού η επίρριψη ευθυνών σε όσους επλήγησαν εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό ζήτημα στην κοινωνία μας, κάτι που απλώς επιδεινώνει το τραύμα τους και αποσπά την προσοχή από τη λογοδοσία των δραστών.

Τέλος, η ενίσχυση του ψηφιακού γραμματισμού είναι ζωτικής σημασίας για την ενδυνάμωση των ατόμων, έτσι ώστε να προστατεύουν την ιδιωτική τους ζωή και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους κινδύνους. Υιοθετώντας αυτές τις στρατηγικές, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια κουλτούρα σεβασμού, λογοδοσίας και ενημερωμένης προστασίας από την κακοποίηση».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:46

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για καταδίκη Λεπέν: «Ανησυχητικός» ο αποκλεισμός πολιτικών

23:31

Δύσκολο το α’ τρίμηνο του 2025 για Wall Street – Αισθητές απώλειες και στον Μάρτιο

23:18

Η κακοκαιρία σαρώνει το Αιγαίο: 112 σε Χίο, Σάμο, Ικαρία – «Βούλιαξαν» Πάρος και Μύκονος

23:05

Συμφωνία 2 δισ. δολαρίων Πολωνίας – ΗΠΑ για την τεχνική υποστήριξη των Patriot

22:55

Κακοκαιρία: Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Τρίτη

22:45

Έτοιμο για νέες χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα το Ισραήλ - Κάλεσμα Χαμάς για ένοπλο αγώνα

22:35

Συρία: Ένοπλες επιθέσεις σε πρώην στρατόπεδο - 12 νεκροί

22:25

Σε υψηλό 5 εβδομάδων το πετρέλαιο

22:15

Νέες απειλές Τραμπ κατά Χούθι και Ιράν

22:05

Έκκληση Ζελένσκι στους συμμάχους για «ενότητα» απέναντι στη Ρωσία

21:55

Λεπέν: Πολιτική απόφαση η καταδίκη μου – Θα ασκήσω έφεση το συντομότερο δυνατό

21:44

Στουρνάρας: Οι τρεις άξονες του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας

21:34

Στο «φως» οι προσωρινοί πίνακες για τους 2.500 εποχικούς πυροσβέστες - Κατατέθηκαν 7.433 αιτήσεις

21:20

Νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Elpedison ο κ. Γεώργιος Μίχος

21:04

Πτήση πάνω από τα 3.100 δολάρια για τον χρυσό και νέο ρεκόρ όλων των εποχών

20:54

Όλο και πιο κοντά στα crypto η οικογένεια Τραμπ - Νέα επένδυση στην εξόρυξη bitcoin

20:45

Έκλεισε το deal για εξαγορά της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός από την Μασούτης

20:37

Β. Οικονόμου: H σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατάπτυστη – Zητώ συγνώμη από την κ. Νοτοπούλου

20:26

Γεωργιάδης: Θα ανοίξουν οι προσλήψεις Πληρωμάτων Ασθενοφόρων και απόφοιτων ΙΕΚ και εκτός του ΙΕΚ- ΕΚΑΒ

20:17

Εκστρατεία εαρινής επιστράτευσης για 160.000 νέους από το ρωσικό υπ. Άμυνας

20:09

«Ναι» από ΕΕ στην μετατροπή της ιταλικής δομής στην Αλβανία σε κέντρο απελάσεων

20:02

Austriacard: Στα 19,8 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2024 με άνοδο 16,6%

19:59

Μέχρι 30/6 η υποβολή των δηλώσεων φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας - Πληρωμή σε 2 δόσεις

19:55

Θεοδωρικάκος: Έμπρακτη στήριξη στη βιομηχανία αλουμινίου

19:51

Τσάφος: Έμφαση σε ανάπτυξη εγχώριων πηγών ενέργειας και διασυνδέσεις

19:46

Ευρωαγορές: Πρώτος μήνας απωλειών για τον Stoxx το 2025

19:45

Σε αχαρτογράφητα νερά η Γαλλία μετά την καταδίκη Λεπέν - Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις

19:34

Αγορές Ομολόγων: Σε αντίθετους δρόμους Γερμανία, ΗΠΑ - Γιατί φοβίζει η Ευρώπη τους επενδυτές

19:26

Μασκ για καταδίκη Λεπέν: Θα υπάρξει αντίδραση όπως συνέβη με τον Τραμπ

19:18

Στο έλεος της κακοκαιρίας oι Κυκλάδες: Καταστροφές σε Πάρο και Σύρο – 112 στη Μύκονο