Σε περιδίνηση το Χρηματιστήριο - Αναζητά βηματισμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε περιδίνηση το Χρηματιστήριο - Αναζητά βηματισμό
Σε περιδίνηση βρίσκεται το Χρηματιστήριο από τις αρχές καλοκαιρίου χωρίς να δίνει καμία απολύτως κατεύθυνση.

Τελ. ενημέρωση 11:15

Σε περιδίνηση βρίσκεται το Χρηματιστήριο από τις αρχές καλοκαιρίου χωρίς να δίνει καμία απολύτως κατεύθυνση, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Από τις αρχές καλοκαιρίου το ΧΑ βρίσκεται σε ένα πολύ στενό εύρος τιμών και όπως φάνηκε και τελευταία, οι ανοδικές διασπάσεις κρίσιμων ζωνών όπως αυτή των 1.450-1.460 μονάδων δεν κράτησαν για πολύ. Όσοι long ανέμεναν λοιπόν αυτές τις κρίσιμες διασπάσεις με μεγάλου τζίρους και ενεργοποιήθηκαν φαίνεται να εγκλωβίστηκαν σε πολλές μετοχές που έδειξαν μια ισχυρή δυναμική σε εκείνη τη φάση. Όσοι short από την άλλη είχαν ανοίξει θέσεις «κάηκαν» στην πρόσχαιρη ανοδική αντίδραση και περιόρισαν σημαντικά θέσεις. Συνεπώς και οι δύο πλευρές βρίσκονται ως επί το πλείστον με ζημιές και οι πιο κερδισμένοι μάλλον είναι αυτοί που αδιαφόρησαν για την εγχώρια αγορά και στράφηκαν σε άλλες μεγάλες και πιο σοβαρές αγορές.

Προβληματικό είναι επίσης το γεγονός πως οι ξένοι οίκοι και εγχώριες χρηματιστηριακές αναβαθμίζουν διαρκώς, οικονομία, τράπεζες και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, αλλά η αγορά δεν συγκινείται, παραμένοντας εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες σε ένα πολύ στενό εύρος. Η κατάσταση στη Μ. Ανατολή δεν είναι το στοιχεία ταλαιπωρίας της αγοράς και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως οι μεγάλες διεθνείς αγορές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αν και έχουν αρκετό «λίπος» να κάψουν αν δουν πως στραβώνει αρκετά το πράγμα.

Το ΧΑ είναι μια ρηχή αγορά, εύκολα χειραγωγούμενη και φυσικά σε αυτή καθρεφτίζεται το επίπεδο των επενδυτών που την επιλέγουν (κερδοσκοπικά funds) αλλά και το ότι δεν έχει κάποιο story να προσφέρει πλέον, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και των διαρκών αναβαθμίσεων των τραπεζών. Τα συνεχή placements από μια σειρά εταιρειών και τραπεζών (Jumbo, Metlen, Πειραιώς, ΕΤΕ) ταλαιπώρησαν αρκετά την αγορά καθώς αντλήθηκαν μεγάλα κεφάλαια.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, «θετικό για τον Γενικό Δείκτη το συνολικό φετινό πρόσημο, με την απόδοσή του να ταλαντώνεται πέριξ του 10%. Έχοντας μπει στο γεμάτο προκλήσεις αλλά και ελπίδες για ένα ελληνικού τύπου χρηματιστηριακό “Santa Claus Rally” τελευταίο τρίμηνο του έτους, στόχος του ΓΔ είναι να «γράψει» την τέταρτη σερί κερδοφόρα χρονιά του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διατήρηση της εμπιστοσύνης των ενεργών χαρτοφυλακίων και την προσέλκυση νέων.

Παρ’ όλα αυτά θα εθελοτυφλούσαμε αν δεν επισημαίναμε τις ανησυχητικές τάσεις «κορεσμού» που το ΧΑ δείχνει λίγο κάτω από το πολυετές υψηλό των 1.500 μονάδων. Μετά από το πρόσφατο, διάρκειας ενός και κάτι μήνα «άνευρο» trading σε στενό εύρος 1.400-1.450 το οποίο τελικά ο ΓΔ διέσπασε ανοδικά σκορπώντας «χαμόγελα» σε momentum traders και αναλυτές της αγοράς, εσχάτως «επανήλθε» εντός αυτού, μετατρέποντας για την ώρα την υπέρβαση των 1.450 σε ύπουλη «αγοραστική παγίδα» (bull trap) και τις 1.400 σε στήριξη-«κλειδί».

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ο ΓΔ δεν αντανακλά πλήρως την πορεία όλων των τμημάτων της αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο Δείκτης της οποίας «παλεύει» να κρατηθεί στο «συν» για το σύνολο του 2024, τη στιγμή όμως που σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται τίτλοι με ευοίωνο επιχειρηματικό outlook και προοπτικές χρηματιστηριακής ανατίμησης.

Στη «ρηχή» ούτως ή άλλως Λεωφόρο Αθηνών οι «προβολείς» στρέφονται στην επικείμενη προσφορά μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ. Οι ενδείξεις για την άνετη υπερκάλυψη του placement οπωσδήποτε στηρίζουν την επενδυτική ψυχολογία αλλά -για να τα λέμε όλα- δεν δείχνουν να προκαλούν και «κύματα» αγοραστικού ενθουσιασμού στο τραπεζικό και μη «ταμπλό», ενώ δεν είναι σαφές αν η απαιτούμενη εισερχόμενη ρευστότητα θα είναι «φρέσκια» ή αν το χρήμα θα «ανακυκλωθεί» από επενδυτικές θέσεις σε άλλες εγχώριες εισηγμένες, καθώς και τι φύσεως και «υπομονής» θα είναι οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα αυτό της ΕΤΕ».

«Σε διεθνές πλαίσιο, όπως έχουμε αναφέρει, τη στιγμή που οι «Αμερικάνοι» και ο «Γερμανός» δείκτης «παλεύουν με νύχια και με δόντια» να διατηρήσουν τα κεκτημένα ιστορικά υψηλά τους, η ελληνική κεφαλαιαγορά βρίσκεται σε άλλη «συχνότητα», μη μπορώντας για την ώρα να «κοιτάξει στα μάτια» το φετινό «στρογγυλό» υψηλό των 1.500 μονάδων το οποίο έχει αρχίσει να «στοιχειώνει».

Βάζοντας όλους τους παράγοντες στη «ζυγαριά», προφανώς ουδείς μπορεί να εγγυηθεί το πώς θα πάει ο «τελευταίος γύρος» (βλ. τρίμηνο) του 2024. Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» γεωπολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή, οι ενδείξεις αποδυνάμωσης των μεγάλων Οικονομιών και το αναπόφευκτο profit taking σε ξένους δείκτες και μετοχές-«πρωταγωνίστριες» από τη μία πλευρά, ενώ από την άλλη τα περισσότερο από ικανοποιητικά θεμελιώδη επιλεγμένων ελληνικών εισηγμένων, η αποκλιμάκωση των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ και οι επιδόσεις της ελληνικής μακροοικονομίας αποτελούν τα επιχειρήματα «Αρκούδων» και «Ταύρων», αντίστοιχα, για τη συνέχεια. Η ετυμηγορία στους επενδυτές», καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ δε πείθει καταγράφοντας μεν ήπια άνοδο στο 0,47% και στις 1.425,09 μονάδες, με τον τζίρο ωστόσο στα 12 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα σχεδόν 5,3 εκατ. αφορούν την ΕΤΕ.

Προσπάθεια να αλλάξουν το κλίμα στην αγορά από ΜΠΕΛΑ, Τιτάν , ΜΥΤΙΛ και ΔΕΗ, όπως και από Βιοχάλκο. Αυτές οι μετοχές καταγράφουν άνοδο όπως και ο ΟΤΕ στο 0,84%. Κέρδη και για την ΕΕΕ στα 32,14 ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος ψάχνει βηματισμό, με την ΕΥΡΩΒ στο 0,26% και τα 1,955 ευρώ, την ΕΤΕ σταθερή στα 7,55 ευρώ και την Πειραιώς στο 0,79% και τα 3,716 ευρώ.

Κέρδη για Κύπρου και τα διυλιστήρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε τρεις πυλώνες το όραμα του Κ. Νεμπή για τον ΟΤΕ του 2030

Ενέργεια: Πρωταγωνιστές πανευρωπαϊκά ΔΕΗ και Metlen στη σύναψη «πράσινων» PPAs

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider