Άνοιγμα στην Ευρώπη για τους υδρογονάνθρακες από την Aramco

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοιγμα στην Ευρώπη για τους υδρογονάνθρακες από την Aramco

To ενδιαφέρον του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco και της Σαουδικής Αραβίας γενικότερα να «ανοιχτεί» στην Ευρώπη, όπως είχε αναφέρει και σε ρεπορτάζ του το insider.gr, επιβεβαιώνει ο Πρόεδρος της εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου Πάνος Κελάμης. Αναφερόμενος στις πρόσφατες επαφές που είχαν αξιωματούχοι της κυπριακής κυβέρνησης στη με στελέχη της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία, ο κ. Κελάμης χαρακτήρισε «σημαντική εξέλιξη» τις συζητήσεις που έγιναν.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΆΝΟς ΚΕΛΑΜΗΣ

Η Aramco ήταν και στην Ελλάδα

Μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» , ο κύριος Κελάμης χαρακτήρισε σημαντικό το ότι η Κύπρος διευρύνει τις επαφές με τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου, το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ σημαντικό.«Τέτοιες επαφές πρέπει να αρχίζουν σταδιακά με μικρά βήματα, το 95 η Saudi Aramco, είχε δημιουργήσει μια κοινή εταιρεία με τη Motor Oil στην Ελλάδα, μια συνεργασία που δε καρποφόρησε. Σίγουρα το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αλλά και η Αramco αναζητούν μια πύλη προς την Ευρώπη, γι αυτό και εκτιμώ πως η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει αυτό το ρόλο, να αποτελέσει πύλη εσόδου όχι μόνο της Aramco αλλά και της Σαουδική Αραβίας στην Ευρώπη. Είναι κάτι που η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αξιοποιήσει δεόντως».

Όπως σημείωσε, «Η Aramco ξοδεύει καθημερινά, 1,8 εκ βαρέλια για ηλεκτροδότηση των μεγάλων πόλεων και τη συντήρηση διυλιστηρίων κλπ. Θα ήταν προτιμότερο να αλλάξει την πηγή από υγροποιημένο σε φυσικό αέριο, γι αυτό αναζητεί πηγές φυσικού αερίου στον κόσμο, εξ’ ου και φυσιολογικό το ενδιαφέρον της για την Κυπριακή ΑΟΖ».

Η Κύπρος κατέληξε, λόγω της γεωγραφικής της θέσης μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας, αφού ενώνει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή.
«Είναι σημαντικό να μάθουμε από την Aramco, μια Εθνική εταιρεία πετρελαίου που λειτουργεί αυτόνομα παρά το ότι υπάγεται στους νόμους του βασιλείου. Αυτό πρέπει να πετύχουμε και στην Κύπρο, θα μας βοηθήσουν και θα αναδείξουν το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή».

Σημειώνεται ότι όπως έχει αναφέρει το insider.gr, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τους υδρογονάνθρακες στην Μεσόγειο και επομένως στην Κύπρο και την Ελλάδα βαίνει αυξανόμενο ύστερα από τις τελευταίες ανακαλύψεις σημαντικών κοιτασμάτων και τη δραστηριοποίηση μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων στην περιοχή.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider