Ελπίδα για επενδύσεις δίνει ο αγωγός TAP στην Ελλάδα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελπίδα για επενδύσεις δίνει ο αγωγός TAP στην Ελλάδα

Ως την επένδυση που «κάνει τη διαφορά» στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν αναλυτές τον αγωγό φυσικού αερίου TAP ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, «τη στιγμή που η Ελλάδα προσπαθεί απεγνωσμένα να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις, ένας αγωγός ο οποίος θα φέρνει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη αποδεικνύει πόση διαφορά μπορούν να κάνουν τέτοιου είδους συμφωνίες».

Η κατασκευή του αγωγού είχε άμεσο αντίκτυπο στην μεταλλευτική παραγωγή, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη για το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2017 σημείωσε αύξηση 21%. Φυσικά, πίσω από αυτό βρίσκεται η ζήτηση για σωληναγωγούς καθώς για την κατασκευή του έργου θα χρησιμοποιούνται 55.000 σωληναγωγό και γωνίες (32,000 στην Ελλάδα· 13.000 στην Αλβανία· 9.150 για το υποθαλάσσιο τμήμα· και 670 στην Ιταλία). Ο κάθε σωληναγωγός έχει μήκος 18 μέτρα και βάρος που μπορεί να φθάσει και τους 16 τόνους και όπως είναι γνωστό οι χερσαίοι σωληναγωγοί κατασκευάζονται από την ελληνική εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου.

Η αύξηση παραγωγής που σημειώθηκε στην Ελλάδα αποτελεί απόδειξη της επίδρασης που μπορεί να έχουν μεμονωμένα project στα μακροοικονομικά μιας χώρας όπως είναι η Ελλάδα. «Ωστόσο, η χώρα πρέπει να ανοίξει τη στρόφιγγα για περισσότερες επενδύσεις, καθώς αυτές αυξήθηκαν μόνο κατά 2,6% κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2017», αναφέρει το Bloomberg.

«Η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη για την οικονομία της χώρας, η οποία έχει σταθεροποιηθεί και τώρα πρέπει να επιτύχει γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, τα ο ποία αυτή τη στιγμή είναι τα υψηλότερα της ευρωζώνης. Υπάρχουν μερικά ενθαρρυντικά σημάδια όπως είναι ο δείκτης της μεταποίησης, ο οποίος έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 τον προηγούμενο μήνα», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι η αρχική μεταφορική ικανότητα του TAP που ανέρχεται σε 10 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως αντιστοιχεί στην κατανάλωση ενέργειας περίπου 7 εκατομμυρίων νοικοκυριών στην Ευρώπη. Μελλοντικά, καθώς θα γίνονται διαθέσιμες μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από την Κασπία, ο αγωγός θα μπορεί να διπλασιάσει την παροχή σε 20 δις. κυβικά μέτρα ετησίως με την κατασκευή δύο επιπλέον σταθμών συμπίεσης.

Ο αγωγός έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest-PCI) για το ρόλο που διαδραματίζει στο άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ενός εκ ων 12 ενεργειακών διαδρόμων που έχουν προσδιοριστεί από την ΕΕ ως προτεραιότητες για την επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής

O Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, σχεδόν 16 μήνες μετά την έναρξη της κατασκευής, σε ό,τι αφορά τα πεδία μελέτης, προμήθειας και κατασκευής

To 2019 θα ξεκινήσει η κατασκευή του υπεράκτιου τμήματος του αγωγού TAP και το 2020 θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στα επιπλέον πλεονεκτήματα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας ο TAP αποτελεί τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα, αξίας 1,5 δις. ευρώ, η οποία αναμένεται ότι θα παράσχει περί τις 2.000 θέσεις εργασίας ενώ θα υπάρξουν επιπλέον θέσεις από τον έμμεσο αντίκτυπο (π.χ περίπου 200 άτομα ασχολούνται με θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς κλπ)»

Το έργο επηρεάζει 100 κοινότητες, 30 δήμους και τρεις περιφέρειες ενώ ο TAP συνεργάζεται με 150 ελληνικές επιχειρήσεις.

Το μήκος του αγωγού στην Ελλάδα είναι περίπου 550 χλμ, διασχίζει 1.693 δρόμους, 722 ποτάμια και 20 σιδηροδρομικές γραμμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider