Σήμερα θα λάβουν οι τράπεζες τις παραδοχές των stress tests

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα θα λάβουν οι τράπεζες τις παραδοχές των stress tests

Τις παραδοχές των stress tests θα αποστείλει σήμερα Τετάρτη στις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).

Οι διοικήσεις των τραπεζών εστιάζουν στις προϋποθέσεις που θα προβλέπονται για την αποτίμηση της αξίας των ενεχύρων-ακινήτων την περίοδο 2018-2020, ιδίως στο δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής.

Αυτό διότι εάν οι παραδοχές προβλέπουν σημαντική μείωση στις τιμές των ακινήτων, οι τράπεζες θα κληθούν να καλύψουν μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες.

Να σημειωθεί πως η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί θα έλθει στην Αθήνα για τριήμερη επίσκεψη στις 27 Φεβρουαρίου, προκειμένου να έχει συναντήσεις με την ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος, την κυβέρνηση και τις τραπεζικές διοικήσεις εν όψει της εκκίνησης των stress tests των τραπεζών . Εξ αφορμής της επίσκεψης της στην Ελλάδα η ανώτατη τραπεζίτης θα απευθύνει ομιλία την 1η Μαρτίου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Τις συζητήσεις της Ντανιέλ Νουί με τους Έλληνες τραπεζίτες θα απασχολήσουν τα stress tests, η στοχοθεσία για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, η εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFR9 που αντικατέστησε το μοντέλο πραγματοποιηθεισών ζημιών (incurred loss model) με το μοντέλο αναμενόμενων ζημιών (expected loss model), οδηγώντας σε υψηλότερες προβλέψεις, αλλά και η καθιέρωση της ελάχιστης απαίτησης για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MRE)L, μέσω της οποίας θα διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες έχουν επαρκείς υποχρεώσεις με δυνατότητα απορρόφησης ζημιών σε περίπτωση εξυγίανσης (resolution).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider