Η Πανγαία βγαίνει στις αγορές για 250 εκατ. ευρώ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Πανγαία βγαίνει στις αγορές για 250 εκατ. ευρώ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έκδοση ομολόγου ύψους τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ από την Εθνική Πανγαία. Στόχος της μεγαλύτερης ελληνικής ΑΕΕΑΠ είναι να βγει στις αγορές πριν το καλοκαίρι και πιθανότατα τον Μάιο με σκοπό να αντλήσει κεφάλαια τα οποία θα χρηματοδοτήσουν το εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων που σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα.

Η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί πως η συγκυρία είναι ευνοϊκή αυτή την εποχή, καθώς φαίνεται πως μειώνεται το πολιτικό ρίσκο της χώρας. Έτσι, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της Πανγαία σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr οι ιθύνοντες αναμένουν πως το «κουπόνι» του ομολόγου δεν θα ξεπεράσει το 3,5%. Ταυτόχρονα εκτιμάται θετικά και το γεγονός της εισόδου δύο θεσμικών επενδυτών, της Castlelake και της Coller Capital, στην Invel Real Estate, η οποία είναι και ο βασικός μέτοχος της Πανγαία κατέχοντας το 65,49% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή σε δεύτερη φάση μπαίνει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Η ΑΜΚ, που πρέπει κάποια στιγμή να πραγματοποιηθεί λόγω και της χαμηλής διασποράς της μετοχής της στο ΧΑ, μετατίθεται σύμφωνα με πληροφορίες για τον επόμενο χρόνο. Βασικός λόγος για αυτό είναι ότι το 2018 είναι «ρευστό» σε ότι αφορά την εταιρεία δεδομένου ότι είναι η χρόνια που η Εθνική Τράπεζα παραδίδει το management της εταιρείας βάσει της συμφωνίας πώλησης των μετοχών στην Invel. Εκτός όμως από την διαχείριση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η Invel έχει το δικαίωμα του call option για να αγοράσει και το υπόλοιπο ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας στην Πανγαία.

Στόχος επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ

Πέρα από τις αλλαγές στο μετοχικό σχήμα, η διοίκηση της Πανγαία προχωρά το επενδυτικό της πρόγραμμα θέλοντας να καταστήσει την εταιρεία στην μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της ΝΑ Ευρώπης. Για αυτό τον λόγο, αντλώντας χρηματοδότηση και από το ομόλογο, σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει τις επενδύσεις του 2017 και ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ. Ήδη η Πανγαία ξεκίνησε δυναμικά το έτος με ένα μπαράζ συμφωνιών συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ προχωρώντας και στην πρώτη της επένδυση στον τομέα των εμπορικών αποθηκών.

Η εταιρεία αναζητεί ευκαιρίες στην Ελλάδα και δευτερευόντως στις γειτονικές χώρες στου κλάδους των εμπορικών ακινήτων, των γραφείων, και πλέον των αποθηκών. Επίσης εξετάζει επενδύσεις και στις φοιτητικές κατοικίες και το ξενοδοχεία πόλης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου αξίας περίπου 1,6 δισ. ευρώ αποτελείται από 338 εμπορικά ακίνητα συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 986.000 τμ. Τα περισσότερα από τα ακίνητα βρίσκονται στην Ελλάδα, 14 ακίνητα είναι στην Ιταλία, δύο στη Ρουμανία και ένα στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider