ΑΕΠ: Ανεβάζει στροφές η ανάπτυξη – Άνοδος 2,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2024

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΕΠ: Ανεβάζει στροφές η ανάπτυξη – Άνοδος 2,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2024
Ευρώ / Πηγή Φωτογραφίας: Gettyimages
Μεγάλη ώθηση από επενδύσεις και εξαγωγές, κυρίως υπηρεσιών. Αυξάνονται οι πιέσεις από τις εισαγωγές. Στις πρώτες θέσεις της ΕΕ η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Στο 2,3% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 από ανάπτυξη 2,1% που είχε το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,1%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,9%.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,9%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,1%. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,0%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.

Υπενθυμίζεται πως κατά την αντίστοιχη σύγκριση του πρώτου τριμήνου του 2024 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 το ΑΕΠ είχε καταγράψει αύξηση 2,1%.

Στις πρώτες θέσεις της ΕΕ

Για άλλο ένα τρίμηνο η ελληνική οικονομία εμφανίζει πολλαπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τους μέσους όρους της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat τόσο η Ευρωζώνη όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,6% και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 0,8%.

Σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2023 η ελληνική οικονομία εμφανίζει τον όγδοο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ, μετά από την Μάλτα (4,2%), την Πολωνία (4%), την Κύπρο (3,7%), την Κροατία (3%), την Ισπανία (2,9%), τη Νορβηγία (2,6%) και τη Δανία (2,5%).

Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία αυξήθηκε κατά 1,1% καταγράφοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Πολωνία (1,5%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,3%
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,8%
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5%. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,0%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 6,1%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,2%.

Για άλλο ένα τρίμηνο η ελληνική οικονομία εμφανίζει πολλαπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τους μέσους όρους της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat τόσο η Ευρωζώνη όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,6% και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 0,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 9,6% για το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο στο 7μηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider