Έρχονται αλλαγές σε ΑΕ και ΕΠΕ – Οι νέες ρυθμίσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται αλλαγές σε ΑΕ και ΕΠΕ – Οι νέες ρυθμίσεις

Ριζικές αλλαγές στις εταιρικές μορφές που προβλέπονται στο εταιρικό δίκαιο της χώρας μας επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας ξεκινώντας από τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης και συνεχίζοντας με τις Ανώνυμες Εταιρείες. Το σχέδιο νόμου για τις πρώτες θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ το νομοσχέδιο για τις δεύτερες θα ακολουθήσει μέσα στον Ιούνιο.

Σκοπός της πολιτικής ηγεσίας το υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης αλλά και λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Και αυτό διότι η μείωση της γραφειοκρατίας είναι κάτι το οποίο όχι μόνο θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, αλλά αποτελεί και προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ειδικότερα για τις ΕΠΕ, το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας έρχεται να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο που έχει καθοριστεί πρώτη φορά με τον νόμο 3190 του 1955! Ο συγκεκριμένος νόμος έχει τροποποιηθεί πολλές φορές, κυρίως λόγω της εναρμόνισης κοινοτικών οδηγιών στο ελληνικό δίκαιο στο πλαίσιο της ενιαίας ρύθμισης των κεφαλαιουχικών εταιρειών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το νομοσχέδιο για τις ΕΠΕ φέρνει σύμφωνα με πληροφορίες μια σειρά μικρών και μεγάλων αλλαγών που αφορούν μεταξύ άλλων των επωνυμία, τη δημοσιότητα, τη συνέλευση των εταίρων, τους διαχειριστές και την ίδρυση αλλοδαπού υποκαταστήματος στην Ελλάδα.

Ειδικότερα εναρμονίζεται ο ισχύων νόμος με τις επιταγές των νεότερων νομοθετημάτων περί δημοσιότητας έτσι καταργείται η υποχρέωση δημοσίευσης στο ΦΕΚ και αντικαθίσταται με δημοσίευση στο ΓΕΜΗ. Μειώνεται το κόστος σε κρίσιμα σημεία του κύκλου ζωής της εταιρείας (όπως για παράδειγμα στη σύσταση με την αντικατάσταση του συμβολαιογραφικού εγγράφου από πρότυπο καταστατικό σε συνέχεια του ν.4441/2016 και στη λύση με την κατάργηση του συμβολαιογραφικού εγγράφου λύσης). Καταργείται η υποχρεωτική προσφυγή στο δικαστήριο για την ανάκληση διαχειριστή ορισμένου από το καταστατικό, καθώς και για τον ορισμό της αξίας των εταιρικών μεριδίων στις περιπτώσεις μεταβίβασής τους αιτία θανάτου.

Ταυτόχρονα με τις αλλαγές που προωθούνται, διευκολύνεται η εγκατάσταση στην Ελλάδα υποκαταστήματος ξένης ΕΠΕ που προέρχεται από χώρα της ΕΕ με την κατάργηση της διοικητικής έγκρισης. Στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας για ξένες επενδύσεις μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας.

Τέλος, ρυθμίζονται μια σειρά τυπικών θεμάτων που έχουν όμως μεγάλη σημασία για την λειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Για παράδειγμα θα δίνεται πλέον η δυνατότητα στις ΕΠΕ να έχουν την επωνυμία τους λατινικούς χαρακτήρες, ενώ προβλέπεται και η κωδικοποίηση του 3190/1955 και η απόδοσή του στη δημοτική, το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας αποτελεί χρόνιο αίτημα τόσο της αγοράς, όσο και των υπηρεσιών και των δικηγόρων και λογιστών που ασχολούνται με το εταιρικό δίκαιο.

Στο επίκεντρο και οι αλλαγές στις Ανώνυμες

Σε διαδικασία διαβούλευσης βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις Ανώνυμες Εταιρείες με τα ζητήματα της εποπτείας τους, της λειτουργίας του ΓΕΜΗ καθώς και της απλοποίησης των ηλεκτρονικών καταχωρήσεων σε αυτό να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τα νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζεται συζητήθηκε κατά την διάρκεια ειδικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Δημήτρης Αυλωνίτης και φορείς της αγοράς.

Έμφαση δόθηκε στη διασφάλιση επαρκούς εμπορικής δημοσιότητας, καθώς και στα ζητήματα επάρκειας και ποιότητας των οικονομικών καταστάσεων για τις ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ. Τέλος, συζητήθηκε η δυνατότητα υιοθέτησης ενός πιστοποιητικού «καλής λειτουργίας της εταιρείας» (Certificate of Good Standing).

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η επεξεργασία διατάξεων για θέματα μετασχηματισμών και συγχωνεύσεων εταιρειών σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider