Παπάζογλου (ΕΥ): Μετέφεραν την έδρα τους οι εταιρείες που φοροδιαφεύγουν

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπάζογλου (ΕΥ): Μετέφεραν την έδρα τους οι εταιρείες που φοροδιαφεύγουν

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που μετέφεραν την φορολογική τους έδρα στο εξωτερικό είναι αυτές που φοροδιαφεύγουν, ανέφερε, μετά από σχετική ερώτηση του insider.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της EY Παναγιώτης Παπάζογλου στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τον «Επιχειρηματία της Χρονιάς».

Ο κ. Παπάζογλου μάλιστα χαρακτήρισε «καρκίνο» τις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν «μεταναστεύσει» σε γειτονικές χώρες, προκειμένου να αποφύγουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Πάντως ο ίδιος σε ερώτηση για τους μεγάλους Ομίλους που μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό (σ.σ ΦΑΓΕ κλπ), τόνισε ότι αυτές το έκαναν προκειμένου να πετύχουν καλύτερη τραπεζική χρηματοδότηση, καθώς εδώ στην Ελλάδα οι «στρόφιγγες» είναι κλειστές.

Αναφερόμενοι στο θέμα της αντιμετώπισης του ελληνικού κράτους απέναντι στους επχειρηματίες τόσο ο Δημήτριος Λακασάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρικών συστημάτων ασφαλείας Olympia Electronics, όσο και ο Χρήστος Κριμίζης-Τσατσούλης, Διευθύνων Σύμβουλος της βιομηχανίας χημικών προϊόντων Alchimica τόνισαν ότι «αντιμετωπιζόμαστε όλα τα χρόνια εχθρικά».

Σύμφωνα τον Ξενοφών Καντώνια, πρόεδρο της λαρισινής βιομηχανίας Cosmos Aluminium, η βαριά φορολογία που έχει επιβληθεί στις επιχειρήσεις αποτελεί τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη τους. «Το κράτος δεν ήταν ποτέ συμπαραστάτης των επιχειρήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καντώνιας, ενώ και η Καλλιόπη Ροδοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ (ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Μητροπολιτικό Κολλέγιο), μίλησε για την μη φιλική στάση του κράτους που δεν δίνει στις ελληνικές επιχειρήσεις τον αέρα για να επενδύσουν.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, όπως ανέφεραν όλοι οι συμμετέχοντες στο πάνελ, συνεχίζουν να επενδύουν στην χώρα μας αυξάνοντας την παραγωγική τους δραστηριότητα και χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως βάση για την δυναμική τους επέκταση στις χώρες του εξωτερικού.

Όπως για παράδειγμα η COSMOS ALUMINIUM, της οικογένειας Καντώνια, που το 2017 ξεκίνησε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 13 εκ. για την προσθήκη μιας νέας γραμμής παραγωγής, μιας επιπλέον αυτόματης αποθήκης διαχείρισης ημιετοίμου προϊόντος καθώς και 2 νέων υπερσύγχρονων θαλάμων για να στεγαστούν το τμήμα συσκευασίας και το τμήμα φορτώσεων.

Στην ολοκλήρωσή της η επένδυση θα απασχολεί 140 εργαζομένους.

Σε νέα επένδυση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ προχωρά και η OLYMPIA ELECTRONICS του Δ. Λακασά η οποία αφορά την εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής και οι οποίες θα ολοκληρωθούν μετά το Πάσχα.

Τέλος σημαντικές επενδύσεις σχεδιάζει και ο Όμιλος ΑΚΜΗ, με την ίδρυση της 1ης ναυτικής σχολής στην χώρα (στον Πειραιά), ενώ μέσα στην επόμενη τριετία σχεδιάζει και την ίδρυση της 1ης Ιατρικής Σχολής στην χώρα.

Στόχος του Ομίλου για το 2019 είναι να βγει και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Ξενοφών Καντώνιας, Πρόεδρος, Cosmos Aluminium A.E., Ιωάννης Καντώνιας, Αντιπρόεδρος, Cosmos Aluminium A.E., Θεόδωρος Καντώνιας, Διευθύνων Σύμβουλος, Cosmos Aluminium A.E. κατέκτησαν χθες το βράδυ τον τίτλο Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» για το 2017, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η EY Ελλάδος.

Σε μία λαμπερή εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού, θεσμικού και ακαδημαϊκού χώρου της Ελλάδας έδωσαν το παρών, τιμώντας την ελληνική επιχειρηματική αριστεία και τη συμβολή της στην οικονομία της χώρας μας.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν, επίσης, οι νικητές των επιμέρους κατηγοριών, μετά από απόφαση της εννεαμελούς Κριτικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Chipita A.E. και νικητή του διαγωνισμού Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» 2011. Οι νικητές των επιμέρους κατηγοριών είναι:

Ο κ. Χρήστος Κριμίζης-Τσατσούλης, Διευθύνων Σύμβουλος, Alchimica Α.Ε., ο οποίος έλαβε το βραβείο «Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας».

Οι κ.κ. Ξενοφών Καντώνιας, Πρόεδρος, Cosmos Aluminium A.E., Ιωάννης Καντώνιας, Αντιπρόεδρος, Cosmos Aluminium A.E., Θεόδωρος Καντώνιας, Διευθύνων Σύμβουλος, Cosmos Aluminium A.E., που έλαβαν το βραβείο «Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας».

Η κα Καλλιόπη Ροδοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΚΜΗ (ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Μητροπολιτικό Κολλέγιο), η οποία έλαβε το βραβείο «Δυναμικά Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας».

Ο κ. Δημήτριος Λακασάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, N. ΛΑΚΑΣΑΣ – Π. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Α.Ε. (με διακριτικό τίτλο: OLYMPIA ELECTRONICS A.E.), που έλαβε το βραβείο «Καινοτόμος Επιχειρηματίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider