Η Alpha Bank στο πλευρό των δικαιούχων του «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Alpha Bank στο πλευρό των δικαιούχων του «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ»

Αντιμέτωποι με πλήθος προβλημάτων στα σπίτια τους βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, καθώς είτε λόγω ζημιών είτε λόγω της φθοράς του χρόνου δεν λειτουργούν σωστά οι υποδομές θέρμανσης, μόνωσης και ζεστού νερού στα ακίνητά τους. Παράλληλα, υπάρχουν και περιπτώσεις αρκετών παλαιών κτηρίων, όπου οι συγκεκριμένες υποδομές απουσιάζουν πλήρως, δημιουργώντας σοβαρα θέματα αλλά και υπέρογκα έξοδα σε όσους διαμένουν σε αυτά.

Λύση σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα για την καθημερινή διαβίωση και την ποιότητα ζωής έρχεται να δώσει το ανανεωμένο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ οίκον ΙΙ». Πρόκειται για μία δράση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που παρέχει κίνητρα σε ιδιοκτήτες κτηρίων προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, να εξοικονομήσουν χρήματα και, παράλληλα, να αυξήσουν την ίδια του την αξία, βοηθώντας όμως και τη χώρα στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων που έχει θέσει η Ε.Ε.

Σύμμαχος στην προσπάθεια των ιδιοκτητών να ανακαινίσουν τα σπίτια τους είναι για μία ακόμη φορά η Alpha Bank. Με τη χορήγηση εξαιρετικά ευνοϊκών δανείων με επιδοτούμενα επιτόκια, η τράπεζα βοηθά τους δικαιούχους του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ» να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους σε «ενεργειακή κατηγορία Alpha», παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αντικατάσταση ή εγκατάσταση, όπου απουσιάζουν προηγούμενες υποδομές, σύγχρονων κουφωμάτων, συστημάτων θέρμανσης, μόνωσης, ηλιακού θερμοσίφωνα κ.λπ.

Με δεδομένο ότι πολλές οικογένειες και ιδιοκτήτες αδυνατούν να υλοποιήσουν μία τόσο σημαντική σε ύψος επένδυση, η Alpha Bank δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες ακινήτων - δικαιούχους του προγράμματος, είτε πρόκειται για μεμονωμένο διαμέρισμα είτε για μονοκατοικία ή πολυκατοικία, να επιδιορθώσουν ζημιές και να βελτιώσουν τις υποδομές του, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ενεργειακή απόδοση και πιστοποίηση του κτηρίου. Παράλληλα, για όσους επιθυμούν να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της οικίας τους, αλλά δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, καθώς δεν πληρούν τα σχετικά κριτήρια, παρέχεται η δυνατότητα για την χορήγηση δανείου από την Alpha Bank με ειδική τιμολόγηση, μέσα από την γκάμα προϊόντων «Alpha Πράσινες Λύσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ» παρέχει κίνητρα για κατοικίες χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας (χαμηλότερη ή ίση της Δ), προκειμένου να υλοποιηθούν σε αυτά σημαντικές παρεμβάσεις και να αναβαθμιστεί η ενεργειακή τους απόδοση. Παράλληλα, ως επιπλέον «Bonus», για κάθε εκταμίευση δανείου ανεξαρτήτως ποσού, η Alpha Bank προσφέρει 35.000 πόντους, οι οποίοι εξαργυρώνονται στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο σχετικό πρόγραμμα επιβράβευσης της Τράπεζας.

Για τους δικαιούχους του Προγράμματος προβλέπεται επιχορήγηση κεφαλαίου έως και 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού, 100% επιδότηση τόκων και κάλυψη δαπάνης ενεργειακού επιθεωρητή, δυνητικών μελετών και συμβούλου έργου. Όσον αφορά τις επιλέξιμες παρεμβάσεις, αυτές αφορούν σε:

1. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής (αφορά και πρόσθετες εργασίες, όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη πχ. αντικατάσταση κεραμιδιών κ.τ.λ.).

2. Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (συμπεριλαμβάνονται εξώπορτα κτηρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες κ.τ.λ.).

3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (συμπεριλαμβάνεται αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κ.τ.λ.).

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κύριας χρήσης της κατοικίας, με μέγιστο ποσό τα 25.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία.

Η διαδικασία από την αίτηση έως την επιδότηση

Όσοι θέλουν να λάβουν την επιδότηση θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο http://exoikonomisi.ypen.gr. Εκεί θα κληθούν να καταχωρήσουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία: οικονομικά στοιχεία, στοιχεία του ακινήτου, Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ Α), κόστος παρεμβάσεων κ.λπ., αλλά και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Η πληρότητα της αίτησης θα ελεγχθεί από το πληροφοριακό σύστημα και με την οριστική υποβολή της ο ενδιαφερόμενος θα λάβει έναν μοναδικό εξαψήφιο ακέραιο αριθμό πρωτοκόλλου. Ακολούθως, ο δικαιούχος θα υποβάλλει αίτηση για τη λήψη δανείου και, εφόσον εγκριθεί, θα προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής δανειακής σύμβασης. Έπειτα, θα πρέπει να υλοποιηθούν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου και να πιστοποιηθούν με τη Δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση (έκδοση B’ ΠΕΑ). Στη συνέχεια, ακολουθεί η καταχώριση της δήλωσης πιστοποίησης ολοκλήρωσης, οπότε και ο ωφελούμενος θα μάθει τον τελικό συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό. Αφού γίνει ο έλεγχος δικαιολογητικών από την ΕΤΕΑΝ, θα ακολουθήσει η εκταμίευση του δανείου και η καταβολή των κινήτρων του Προγράμματος από την Τράπεζα.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ» μπορούν να καλούν στη γραμμή εξυπηρέτησης της Alpha Bank, στο 211 10 97000.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider