Η πρόσφατη φωτιά που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο της Sunlight στη Ξάνθη, ξύπνησε μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν καθώς αρκετά εργοστάσια και παραγωγικές μονάδες μεγάλων βιομηχανιών της χώρας έχουν παραδοθεί στις φλόγες τα τελευταία χρόνια.
Το «χτύπημα» ήταν μεγάλο καθώς κρίθηκε ακόμη και η συνέχιση της λειτουργίας των ίδιων των βιομηχανιών. Όμως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, με πείσμα των ιδιοκτητών και την στήριξη των εργαζομένων, οι μονάδες ξαναχτίστηκαν και οι εταιρείες «ξαναγεννήθηκαν μέσα από τις στάχτες τους».
Sunlight
Αποφασισμένοι να ξεκινήσουν άμεσα την καταγραφή των ζημιών με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αποκατάστασή τους είναι οι ιθύνοντες της Sunlight το εργοστάσιο της οποίας στην Ξάνθη τυλίχθηκε στις φλόγες.
Όπως ανακοίνωσαν η υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής που αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών στην Ευρώπη θα επαναλειτουργήσει πλήρως μέχρι το τέλος του 2018.
Τονίζουν ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του ενώ θα τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις της που έχουν αναλάβει προς τους πελάτες.
Οι ζημιές που υπέστη το εργοστάσιο είναι σημαντικές με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι η φωτιά προκλήθηκε πιθανώς από βραχυκύκλωμα σε φορτιστή μπαταρίας.
Η πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος των κεντρικών κτιριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας.
Κρι Κρι
Ήταν Δεκέμβριος του 2013 όταν το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι στις Σέρρες τυλίχτηκε στις φλόγες, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.
Η μονάδα του γιαουρτιού καταστράφηκε, ενώ η μονάδα παγωτού έμεινε ανέπαφη.
Πολλοί πίστευαν ότι η εταιρεία θα έμενε για αρκετό καιρό εκτός αγοράς. Αμέσως μετά την πυρκαγιά, ο Παναγιώτης Τσινάβος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Στην οικογένεια της ΚΡΙ ΚΡΙ είμαστε συγκλονισμένοι από το συμβάν. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Με την υποστήριξη των ανθρώπων μας που απέδειξαν για άλλη μια φορά την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους στην εταιρεία, την υποστήριξη των γαλακτοπαραγωγών του Νομού Σερρών, των προμηθευτών, των συνεργατών και των πελατών μας, θα τα καταφέρουμε. Από σήμερα κιόλας προχωράμε με συντονισμένα βήματα για τη δυναμική αναδιοργάνωση της παραγωγής μας προκειμένου να καλύψουμε άμεσα τις ανάγκες των πελατών μας και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε προϊόντα υψηλής αξίας στους καταναλωτές μας. Μπορεί η φωτιά να έκαψε τις εγκαταστάσεις μας, αλλά άναψε ακόμα περισσότερο την πίστη, την θέληση και το όραμα των ανθρώπων της ΚΡΙ ΚΡΙ. Σας ευχαριστώ όλους για τη συμπαράστασή σας».
Τα λόγια του Παναγιώτη Τσινάβου, έδωσαν κουράγιο στους εργαζόμενους που όλοι μαζί ρίχτηκαν με πάθος στην δουλειά για να ξαναστήσουν την εταιρία στα «πόδια» της. Και πράγματι, το 2014, κατασκευάζεται, νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο με αποτέλεσμα η εταιρεία να κατέχει σήμερα την πρώτη θέση στην αγορά γιαουρτιού.
ΒΙΚΗ
Η μεγάλη φωτιά ξέσπασε τον Απρίλιο του 2017 στο εργοστάσιο Laky που παράγει τροφές ζώων, ανήκε στην αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατέβαλλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να θέσει υπό έλεγχο την φωτιά για να μην επεκταθεί στο διπλανό συγκρότημα της επεξεργασίας των αλλαντικών.
Το κτίριο με τα μηχανήματα και τα οχήματα που ευρισκόταν μέσα καταστράφησαν ολοσχερώς.
Πρόσφατα η αλλαντοβιομηχανία αιτήθηκε την ένταξη της στο Στο άρθρο 106 (υπαγωγή σε διαδικασία εξυγίανσης εν λειτουργία).
Οι 200 εργαζόμενοι της αλλαντοβιομηχανίας βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, καθώς τους οφείλονται μισθοί των τελευταίων τριών μηνών, ενώ σωρευτικά τα τελευταία χρόνια τους οφείλονται μισθοί 12 μηνών.
Softex
Tον Ιούλιο του 2015 πυκνοί καπνοί έπνιξαν την Αθήνα. Αιτία ήταν η πυρκαγιά σε μία από τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της χαρτοβιομηχανίας Softex στο Βοτανικό.
Η πυρκαγιά φούντωσε, όταν από τη ζέστη κατέρρευσε η οροφή του κτιρίου, ευτυχώς χωρίς κανείς από τους εργαζόμενους να πάθει κάτι. Τελικά, με την επέμβαση της Πυροσβεστικής, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο το βράδυ της ίδια μέρας, αφήνοντας όμως κατεστραμμένη και εκτός λειτουργίας τη συγκεκριμένη μονάδα.
H φωτιά όμως έμελλε να ήταν καθοριστική για την μετέπειτα πορείας της ιστορικής βιομηχανίας. Λίγους μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2016 η διοίκηση της Softex η ιταλική Bolton αποφάσισε να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο της Softex.
Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε΅: «αφορμή ήταν η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου 2015 σε μία μονάδα του εργοστασίου της Softex (σ.σ στον Ταύρο) που δημιούργησε προβλήματα στη παραγωγή. Οι ασφαλιστικές εταιρείες με διάφορες δικαιολογίες και καθυστερήσεις αποφάσισαν να αποζημιώσουν με ένα πολύ μικρό ποσό την εταιρεία. Αυτό αποτέλεσε το “πρόσχημα”, έτσι ώστε αντί να διορθωθεί το πρόβλημα και να συνεχίσει την λειτουργία της η SOFTEX και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να προχωρήσει η μητρική εταιρεία στο κλείσιμο της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας προϊόντων χάρτου».
Tελικά η Softex 10 μήνες μετά το λουκέτο που αποφάσισε να βάλει ο πολυεθνικός Όμιλος, πέρασε σε νέο ιοδοκτήτη. . Πρόκειται για την Intertrade Hellas της οικογένειας Ντεληδήμου, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας χάρτου στην Ελλάδα η οποία παράγει χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτα και κουζινόχαρτο για οικιακή και επαγγελματική χρήση.
Ντρουκφάρμπεν
Τον Μάρτιο του 2016 μία νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον Ασπρόπυργο.
Ήταν στη γραμμή παραγωγής μελανιών εύκαμπτης συσκευασίας της Ντρουκφάρμπεν Ελλάς.
Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο εκκένωσης των εγκαταστάσεων από το ανθρώπινο δυναμικό.
Υπήρξαν σημαντικές ζημιές στη μονάδα παραγωγής μελανιών εύκαμπτης συσκευασίας καθώς και στις αποθήκες ετοίμων μελανιών και πρώτων υλών. Μικρότερης έκτασης ζημιές προκλήθηκαν στο κτίριο που στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες.
Το κόστος της ζημιάς αποτιμήθηκε στα 8,8 εκατ ευρώ.
Sprider
Η φωτιά ήταν εμπρησμός και μάλιστα μπήκε από τους ιδιοκτήτες της. Αυτό απεφάνθη η έρευνα που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες αρχές για την φωτιά που μπήκε και κατέστρεψε ολοσχερώς το κτίριο της αλυσίδας Sprider Stores στην Ανθούσα συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ.
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά των Σάββα και Αθανάσιου Χατζηιωάννου καθώς και κατά των υπόλοιπων μελών της τότε διοίκησης της εταιρίας για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εμπρησμό, της απάτης σε βάρος ασφαλιστικών εταιριών, καθώς και της απόπειρας απάτης. Απήγγειλε επίσης κατηγορίες για έκρηξη και εμπρησμό σε τέσσερις συνεργάτες της επιχείρησης που φέρονται να εμπλέκονται στην προσχεδιασμένη, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, πυρκαγιά.
Η καταστροφική πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί τα ξημερώματα της 13ης Φεβρουαρίου 2012 και αρχικώς είχε αποδοθεί από τον Τύπο σε «κουκουλοφόρους ταραξίες» που είχαν προκαλέσει επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ως αντίδραση στην ψήφιση του μνημονίου.
Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Τον Ιανουάριο του 2013 η «Sprider Stores» υπέβαλε αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99, ενώ την 1 Οκτωβρίου του ίδιου έτουςη εταιρεία προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων της.