Στο limit down βρίσκεται στη συνεδρίαση της Παρασκευής στο Χρηματιστήριο η μετοχή της Folli Follie, λόγω έκθεσης της Quintessential Capital Management, μέλος του ομίλου Forbes Finance Council.
Στην έκθεσή της η Quintessential Capital Management προειδοποιεί ότι η Folli Follie μπορεί να είναι η επόμενη «ελληνική Parmalat».
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην έκθεση της η QCM, μετά από εκτεταμένη και ενδελεχή έρευνα στα οικονομικά του ελληνικού Ομίλου προκύπτει ότι τα έσοδα, το δίκτυο αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα είναι πολύ μικρότερα από αυτά που αποτυπώνονται.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στις ασιατικές αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος και κυρίως στις κινεζικές θυγατρικές του.
Όπως προκύπτει από την έκθεση της QCM, το δίκτυο των σημείων πώλησης της Folli Follie είναι πολύ μικρότερο από αυτό που υποστηρίζει. «O Όμιλος υποστηρίζει ότι με βάση την ετήσια έκθεση του 2016 έχει 630 καταστήματα, ωστόσο εμείς βρήκαμε μόνο 289. Τα υπόλοιπα έχουν σταματήσει να λειτουργούν».
«Επισκεφτήκαμε πολλά σημεία πώλησης της FF σε βασικές στρατηγικές τοποθεσίες (π.χ. Νέα Υόρκη, Τόκιο και Ιαπωνία) και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πολλά καταστήματα που εξακολουθεί να αναφέρει η εταιρεία στον ιστότοπό της (π.χ. FF Soho ή FF Madison Avenue καταστήματα), είναι κλειστά. Παρατηρήσαμε επίσης πως ένας αριθμός σημείων πώλησης φαίνεται να είναι αμελητέου μεγέθους (συχνά ένα μικρό παράθυρο) και σε διαδικασία εκκαθάρισης».
Τέλος όπως αναφέρει «πραγματοποιήσαμε έναν έλεγχο σχετικά με την παρουσία της FF online, ελέγχοντας την επισκεψιμότητα και τη δημοτικότητα του ιστότοπου σε κοινωνικά μέσα και τη συγκριτική αξιολόγηση έναντι ανταγωνιστών της FF. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ψηφιακή η παρουσία της, ιδιαίτερα στην Ασία, μπορεί να είναι ενδεικτική μιας πολύ μικρότερης εταιρείας.
Επιπλέον τα επίσημα στοιχεία της FF δείχνουν αύξηση των εσόδων και των κερδών, αλλά συνεχώς αρνητική ελεύθερη ταμειακή ροή, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας εξηγείται από το μεγάλο και αυξανόμενο κεφάλαιο κίνησης στις θυγατρικές της στην Ασία.Το ποσό των εισπρακτέων λογαριασμών και τα αποθέματα των θυγατρικών της FF στην Ασία φαίνονται ξεκάθαρα δυσανάλογα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.
Αναφορικά με τις κινέζικες θυγατρικές η FF δηλώνει έσοδα ύψους 1 δισ. δολαρίων από την Ασία, από τα οποία πιθανώς η Κίνα κατέχει το μερίδιο του λέοντος (το 70% του ασιατικού δικτύου είναι εκεί). Παραδόξως, διαπιστώσαμε ότι το μόνο δύο κινεζικές θυγατρικές της FF, Fu Li Fu Lei και Binlianyun, παράγουν μόνο περίπου 40 εκατ. δολάρια».
«Ανακαλύψαμε το σκάνδαλο της Globo»
Η QCΜ επισημαίνει στην παρουσίαση της ότι το πιο πρόσφατο short της, ήταν η ελληνική εταιρεία Globo Plc, η οποία έκλεισε 12 ώρες από σχετικό της report, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Οικονομικό Διευθυντή της εταιρείας να παραιτούνται από τις θέσεις τους και να παραδέχονται όλους τους ισχυρισμούς της.
Η Globo, η οποία ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1997 και θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα ως πρότυπο καινοτομίας και εξωστρέφειας, γνωστοποίησε στις χρηματιστηριακές αρχές του Λονδίνου, επιστολή του κύριου δανειστή της, με την οποία της κοινοποιήθηκε ότι έχουν καταγραφεί «ένα ή περισσότερα» περιστατικά αθέτησης πληρωμών (default) και ότι η τράπεζα εξετάζει την απάντησή της.
Η υπόθεση ανακαλύφθηκε μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του αμερικανικού hedge fund, Quintessential Capital Management, η οποία ανέφερε ότι η Globo υπερέβαλε συστηματικά για τα έσοδα και τα κέρδη της.
Σύμφωνα με την έκθεση η Globo έδινε υπερβολικές εκτιμήσεις για τα έσοδα, μέσω δημιουργίας εικονικών τιμολογίων πώλησης από εταιρείες-πυραμίδες που έχουν δημιουργηθεί και ελέγχονται από την ίδια την εταιρεία.
Επίσης στην έκθεση αναφερόταν ότι για να δικαιολογήσει η Globo το αντίστοιχο έλλειμμα σε μετρητά, χρησιμοποιεί εικονικές εταιρείες ως προμηθευτές που δημιουργούν πλασματικές δαπάνες, μέρος των οποίων στη συνέχεια κεφαλαιοποιούνται.
Τι απαντά η διοίκηση της Folli Follie
Ψευδές, συκοφαντικό και παραπλανητικό χαρακτηρίζει το σημερινό δημοσίευμα της Quintessential Capital Management, η διοίκηση της Folli Follie. Όπως αναφέρει η διοίκηση του Ομίλου «το σημερινό δημοσίευμα της Quintessential Capital Management είναι ανυπόστατο, ψευδές, συκοφαντικό και παραπλανητικό με άμεσο αποτέλεσμα τη ζημία των συμφερόντων της Εταιρείας και των μετόχων της.
Η Εταιρεία επιφυλάσσεται να επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προς το επενδυτικό κοινό με αναλυτικά στοιχεία διάψευσης των κατ' ιδίαν ψευδών πληροφοριών και στοιχείων που αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Η εισηγμένη έχει ήδη αναθέσει στους νομικούς συμβούλους της να κινηθούν με οποιοδήποτε τρόπο κρίνουν σκόπιμο προκειμένου να προασπίσουν, σε αστικό και ποινικό επίπεδο, τα δικαιώματα της Εταιρείας, των μετόχων της και εν γένει του επενδυτικού κοινού».