Με απλή γνωστοποίηση η έναρξη λειτουργίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με απλή γνωστοποίηση η έναρξη λειτουργίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων

Με μια απλή γνωστοποίηση θα μπορούν στο εξής να ξεκινούν την λειτουργία τους σχεδόν όλες οι μεταποιητικές επιχειρήσεις Η γνωστοποίηση αυτή θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, με εξαίρεση τις οικονομικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου για τους εργαζόμενους, τους περίοικους και το περιβάλλον, οι οποίες θα υπόκεινται σε εκ των προτέρων έγκριση.

Αυτό προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα ενώ το απλοποιημένο σύστημα αδειοδότησης συμπληρώνεται και από το νέο νομοθετικό πλαίσιο ελέγχων και εποπτείας της αγοράς το οποίο εισάγει κυρώσεις για παραβάσεις που αφορούν σε παράνομες πράξεις ή παραλείψεις σχετικά με τις διαδικασίες γνωστοποίησης, έγκρισης και τους όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ήδη η πλειονότητα των οικονομικών δραστηριοτήτων έχει ήδη υπαχθεί στο νόμο 4442/2016 για το νέο αδειοδοτικό καθεστώς, ενώ περισσότερες από εννέα στις δέκα επιχειρήσεις θα έχουν ενταχθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2018. Συγκεκριμένα στον τομέα της μεταποίησης θα ενταχθούν 206 οικονομικές δραστηριότητες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 238.

Παράλληλα σε άλλη διάταξη που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι δεν θα υποβάλλονται δικαιολογητικά κατά την υποβολή της γνωστοποίησης λειτουργίας μια επιχείρησης , αλλά αυτά θα τηρούνται στην έδρα της εταιρείας . Επίσης αναφορικά με τα κριτήρια για τη διενέργεια ελέγχων από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ορίζεται ότι μέχρι την εξειδίκευση των κριτηρίων αξιολόγησης κινδύνου και την κατάταξη των επιχειρήσεων σε βαθμό επικινδυνότητας, η κατάταξη θα γίνεται ύστερα από εκτίμηση της αρμόδιας αρχής.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την έκδοση κανονιστικής απόφασης, με την οποία θα καθορίζονται όλα τα αναγκαία τα δικαιολογητικά, η διαδικασία, οι όροι και το περιεχόμενο για τις διαδικασίες γνωστοποίησης και έγκρισης λειτουργίας μιας επιχείρησης και θα εξειδικεύονται περαιτέρω οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα απαλλάσσονται από την έγκριση εγκατάστασης τα επαγγελματικά εργαστήρια, οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών χαμηλής όχλησης και οι αποθήκες χαμηλής όχλησης, για τις οποίες ορίζεται πλέον το καθεστώς γνωστοποίησης.

Τέλος, ορίζεται ότι έως τις 31 Μαρτίου 2020, η λειτουργία των εγκαταστάσεων των δραστηριοτήτων που παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά θα υπόκεινται σε έγκριση λειτουργίας μετά από έλεγχο ενώ μετά την 1η Απριλίου 2021 θα υπόκεινται στο καθεστώς της γνωστοποίησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider