«Η τράπεζα διαθέτει την ορθή στρατηγική, το κατάλληλο επιχειρηματικό μοντέλο και ικανό ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να παράγει θετικά οικονομικά αποτελέσματα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, διαμηνύοντας ότι η τράπεζα «πέτυχε όλους τους στόχους της» το 2017.
Όπως επισήμανε ο ίδιος, η Eurobank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που παραμένει κερδοφόρα από το α΄ τρίμηνο του 2016 σταθερά. «Συγχρόνως αποπληρώσαμε τις προνομιούχες μετοχές ύψους 950 εκατ. ευρώ. Δεν είναι μυστικό ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που πίστευαν πως δεν θα μπορούσαμε να το επιτύχουμε χωρίς να προσφύγουμε σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίο -το καταφέραμε, όμως» υπογράμμισε.
Το ίδιο διάστημα, η Eurobank προχώρησε σε μια σειρά κινήσεων που κατέτειναν στην εξάλειψη της κρατικής βοήθειας, η οποία μας βάραινε από την κορύφωση της κρίσης. Μοναδική θεσμική εκκρεμότητα για την τράπεζα είναι η συμμετοχή του ΤΧΣ στο κεφάλαιό της, με 2,5% περίπου, ποσοστό που είναι το μικρότερο - με διαφορά - στον κλάδο, σύμφωνα με τον κ. Καραβία.
«Θα πιάσουμε τους στόχους των NPEs και για το 2018»
Επιτυχή χαρακτήρισε ο CEO τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) το 2017, καθώς επιτεύχθηκε μείωση 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Όπως επισήμανε, το 2017 η Eurobank ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα η οποία προχώρησε στην πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων το 2017. «Με ένα λειτουργικότερο νομικό και θεσμικό οπλοστάσιο αντιμετώπισης των στρατηγικών κακοπληρωτών, που συμπληρώθηκε πρόσφατα και με τις αλλαγές στο νόμο 3869/2010, το λεγόμενο νόμο Κατσέλη, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Τράπεζα θα υπερβεί τους στόχους και το 2018», εκτιμά ο κ. Καραβίας.
Ολοκληρώθηκε το πλάνο αναδιάρθρωσης
Οι υποχρεώσεις τις οποίες είχε λάβει η Eurobank ολοκληρώθηκαν ουσιαστικά με την πώληση της Ρουμανίας και τυπικά στο τέλος του 2018. «Θεωρούμε τις διεθνείς μας δραστηριότητες όχι μόνον αναπόσπαστο κομμάτι του ομίλου, αλλά και ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους πελάτες μας, το οποίο οφείλουμε και σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό», σημείωσε.
«Αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη η ελάφρυνση του χρέους»
Όσον αφορά στη συμφωνία για το χρέος, ο ίδιος εκτιμά ότι η ρύθμιση του χρέους αποτελεί αναγκαία, αλλά όχι και ικανή, συνθήκη για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε τροχιά σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Η βιώσιμη έξοδος της χώρας από τα προγράμματα στήριξης προϋποθέτει ισχυρούς ρυθμούς μεγέθυνσης για τα επόμενα αρκετά χρόνια και έντονη επενδυτική δραστηριότητα.
- Καθώς το φορολογικό πλαίσιο θα παραμείνει περιοριστικό για πολλά χρόνια ακόμη, η εναλλακτική είναι να επιδιώξουμε θετικές εκπλήξεις σε μια σειρά από τομείς, υποστήριξε ο κ. Καραβίας. Συγκεκριμένα:Τη συγκέντρωση σε ένα μόνον κρατικό φορέα όλων των αρμοδιοτήτων για την αδειοδότηση επενδυτικών σχεδίων σημαντικού ύψους που θα αποτελούσε κίνητρο και ισχυρό θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές, αντί της σημερινής εικόνας των πολλαπλών γραφειοκρατικών διαδικασιών. Μέσα από ένα τέτοιο σχήμα θα μπορούσε η Ελλάδα να προβάλει αποτελεσματικά την ύπαρξη διαδικασίας fast track για τις ξένες επενδύσεις.
- την ταχεία προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων,
- την ολοκλήρωση βασικών για την επενδυτική δραστηριότητα έργων όπως το Κτηματολόγιο και οι χρήσεις γης και, από τα πιο σημαντικά,
- την επιτάχυνση του ρυθμού απονομής της Δικαιοσύνης.