Εν αμφιβόλω τίθεται η επόμενη μέρα για τα Folli Follie, μετά τις αποκαλύψεις της Alvarez & Marsal για τις δραστηριότητες της θυγατρικής του Ομίλου στην Κίνα.
«Πολλοί σκελετοί αναμένεται να βγουν από το ντουλάπι», επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, ενώ πλέον η προσπάθεια εξυγίανσης της Folli Follie τίθεται μία δύσκολη, έως αδύνατη εξίσωση.
Μετά από έλεγχο 120 ημερών η Alvarez & Marsal εκτίμησε ότι τα έσοδα της εταιρείας στην Ασία είναι στο μόλις 1/10 αυτών που είχε ανακοινώσει η Folli Follie για το 2017.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα είναι 116,847 εκατ. δολάρια από 1,112 δισ. δολάρια που ανακοίνωνε η εταιρεία. Τα καθαρά αποτελέσματα είναι ζημιές 44,702 εκατ. δολάρια από κέρδη 316,444 εκατ. δολάρια που ισχυριζόταν η Folli Follie. Τα αποθέματα είναι μόλις 33,873 εκατ. δολάρια από 581,681 εκατ. δολάρια που εμφάνιζε η εταιρεία και φυσικά τα τραπεζικά διαθέσιμα φτάνουν στα μόλις 6,4 εκατ. δολάρια από 296,771 εκατ. δολάρια που είχε ανακοινώσει η εταιρεία.
Και μπορεί στην ανακοίνωσή της Folli Follie προς το Χρηματιστήριο να αναφέρθηκε ότι στο πόρισμα της Alvarez & Marsal δεν διαπιστώθηκε υπεξαίρεση χρημάτων ή άλλη κατάχρηση σε βάρος περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, αλλά η ουσία είναι πως το επενδυτικό κοινό εξαπατήθηκε.
Και δεν είναι μόνο οι παραποιημένοι ισολογισμοί του 2017 , αφού εκτιμάται ότι το ίδιο έχει συμβεί με τους ισολογισμούς του 2016, του 2015 αλλά και προηγούμενων ακόμη ετών.
Άλλωστε αυτό που πλέον όλοι υποστηρίζουν είναι ότι όλη η οικονομική εικόνα της θυγατρικής στην Ασία, πλαστογραφήκε προκειμένου να παρουσιάζεται ένας κολοσσός, ο οποίος μπορούσε να σηκώνει χρήματα από τις διεθνείς αγορές, στηριζόμενος σε πλαστές αποτιμήσεις.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οικονομικός εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση της Folli Follie αναμένεται να προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων προσώπων ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση και ως προς το ποινικό της κομμάτι.
Όσον αφορά το δίκτυο των καταστημάτων της Folli Follie και με δεδομένο ότι ο Όμιλος αναζητά επειγόντως ρευστότητα, εκτιμάται ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρχει πρόβλημα εμπορευμάτων, ενώ έντονη είναι και η ανησυχία που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους (1.500 στην Ελλάδα, επί συνόλου 5.000 εργαζομένων), στους οποίους ωστόσο δεν έχει καταγραφεί καμία καθυστέρηση, μέχρι τώρα, στα δεδουλευμένα τους.
Nα σημειωθεί ότι πλέον οι προμηθευτές του Ομίλου απαιτούν προπληρωμές για την εκτέλεση παραγγελιών, ο όμιλος δαπανά τουλάχιστον για την εξυπηρέτηση των αγορών σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία 15 εκατ. ευρώ μηνιαίως.
Συντάσσει το δικό της πόρισμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Μετά την έκθεση της Alvarez & Marsal, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βασιζόμενη επί των αποτελεσμάτων αυτών, συντάσσει το δικό της πόρισμα, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές Οκτωβρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να ζητά την άσκηση εισαγγελικής διώξεως.
«Είναι η ώρα των προσωπικών ευθυνών» σημειώνουν με νόημα.
Δύσκολη η εύρεση «λευκού ιππότη»
Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις η εύρεση λευκού ιππότη για τη Folli Follie, παραμένει δύσκολη.
Και φυσικά κανείς δεν πιστεύει, αφού δεν παρουσιάστηκαν οι σχετικές αποδείξεις, τα όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας κατά την διάρκεια της συζήτησης της αίτησης της προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της, ότι υπάρχει στρατηγικός επενδυτής για το 35% της Αττικά Πολυκαταστήματα ο οποίος μάλιστα έχει δηλώσει έτοιμος να καταβάλλει 60 με 70 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένη την δίμηνη παράταση της μερικής προστασίας που της δόθηκε από το δικαστήριο η Folli Follie Group καλείται να «δεσμεύσει» και να αποκαλύψει τον επενδυτή, με τον οποίο ισχυρίζεται ότι συνομιλεί, να εξασφαλίσει μηνιαία ρευστότητα 1,5 εκατ. ευρώ για προμήθεια εμπορευμάτων, να επιβεβαιώσει τη φερεγγυότητά της στο πλαίσιο συνεργασιών με διεθνείς οίκους, και όλα αυτά έχοντας απέναντί της σύσσωμο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Το λαμπρό story της FF
Η Folli Follie ιδρύθηκε το 1982 από τον Δημήτρη Κοτσολιούτσο και τη συζυγό του Καίτη, εγκαινιάζοντας το πρώτο κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας. Δέκα χρόνια αργότερα στην εταιρεία εισήλθε ο γιος των ιδρυτών Τζώρτζης Κοτσολιούτσος, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει έναν επιτυχημένο ελληνικό Όμιλο.
Το 2014 το Bloomberg τον ανέδειξε ως αναδυόμενο δισεκατομμυριούχο, περιλαμβάνοντας το όνομα του στον σχετικό δείκτη που έχει καταρτίσει. Ό\πως ανέφερε τότε το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο κ. Κουτσολιούτσος, o πανίσχυρος επιχειρηματίας, διέθετε προσωπική περιουσία 75 εκατ ευρώ σε ρευστό και άλλα assets που προέκυψαν από την πώληση μετοχών αλλά και μερίσματα.
Σύντομα τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει ο γιος του Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι είναι λάτρης της καλής ζωής αλλά και των ταξιδιών.
Ανέλαβε λοιπόν τον ρόλο, επέκτασης του Ομίλου στο εξωτερικό. Στην αρχή κλείνει συνεργασίες με δεκάδες αεροπορικές εταιρείες, που πωλούν προϊόντα της Folli Follie στις πτήσεις τους, όσο και µε διεθνή αεροδρόμια, στα οποία βάζει την φίρμα της εταιρείας. δημιούργησε καταστήματα της FF.
Το πρώτο βήμα επέκτασης στο εξωτερικό ξεκίνησε από την Ιαπωνία το 1995, ενώ αποφάσισε να εισέλθει και στην αγορά της Νέας Υόρκης, ένα εγχείρημα όμως που στην αρχή δεν στέφθηκε με επιτυχία.
Πέντε χρόνια αργότερα ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αποφασίζει να κάνει το παράτολμο βήμα. Να εισέλθει στη αχανή αγορά της Κίνας.
Ήταν η αρχή της νέας χιλιετίας όταν η Folli Follie ανοίγει το πρώτο κατάστημα της στο Χονγκ Κονγκ. Το πείραμα πετυχαίνει και η FF, ανοίγει σχεδόν ένα νέο κατάστημα την εβδομάδα στις πιο κεντρικές λεωφόρους της αχανούς χώρας. «Μπροστά από τα καταστήματά μας στη Σαγκάη και στο Πεκίνο περνούν σε καθημερινή βάση περίπου 2,5 εκατομμύρια καταναλωτές. Για να καταλάβετε για τι μεγέθη μιλάμε, μπροστά από τα καταστήματα της Ερμού την παραμονή των Χριστουγέννων περνούν το πολύ 100.000 πελάτες», ανέφερε γεμάτος περηφάνια στα μέσα ενημέρωσης ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.
Η γιγάντωση του Ομίλου και η συνεργασία με την Fosun
Mέσα σε μερικά χρόνια ο Όμιλος αποκτά 250 καταστήματα στην Κίνα. Η ολοένα αυξανόμενη παρουσία του στην χώρα, ήταν αρκετή για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κινέζικου Ομίλου Fosun.
Mάλιστα λέγεται πως η γυναίκα του ισχυρού άντρα της Fosun ήταν φανατική πελάτισσα των καταστημάτων Folli Follie και εκείνη που έπεισε τον άντρα της να αποκτήσει ποσοστό στον ελληνικό Όμιλο.
Το 2011 η Fosun εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της FF. H επένδυση ανήλθε στα 100 εκατ ευρώ, καθώς αρχικά η Fosun απέκτησε το 9,5% της ελληνικής εισηγμένης μέσω αύξησης κεφαλαίου ύψους 84,5 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσοστό μέσω Χρηματιστηρίου.
Το καλοκαίρι του 2014 ο μεγαλομέτοχος της Fosun, Guo Guangchang επισκέφτηκε την χώρα μας και παραβρέθηκε στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Folli Follie.
Σε ομιλία του προς τους μετόχους της ελληνικής εισηγμένη ο κ. Guangchang εκτίμησε ότι η εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου θα μπορούσε να γίνει μια ελληνική Prada, με παγκόσμια απήχηση.
Τα επόμενα χρόνια η γιγάντωση του Ομίλου ήταν ραγδαία. Η οικογένεια Κουτσολιούτσου προχωρά στην εξαγορά των ΚΑΕ σε συνεργασία με τον πάνο Γερμανό, ο οποίος όμως αργότερα αποχωρεί, αφήνοντας τα χρυσοφόρα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών στην οικογένεια.
Ακολουθεί η εξαγορά της αγγλικής εταιρίας κοσμημάτων Links Of London, που κατέχει παρουσία στη Βρετανία αλλά και προοπτική να αποτελέσει όχημα στις ΗΠΑ. Αργότερα έρχεται και η εξαγορά της ελληνικής εισηγμένης Elmec Sport, μέσω της οποίας η οικογένεια αποκτά πρόσβαση στα πολυκαταστήματα Attica και Factory Outlet, σε μια μεγάλη γκάμα αντιπροσωπειών μεγάλων σημάτων ένδυσης (από Ermenegildo Zegna και Calvin Klein έως Juicy Couture) και σημαντική διείσδυση σε Ρουμανία και Βουλγαρία.
Το 2015 ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αναδεικνύεται «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» στο διαγωνισμό της Ernst & Young, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο διεθνές σκέλος του διαγωνισμού, για τον τίτλο του «World Entrepreneur Of The Year.
Την ημέρα της βράβευσής του από την Ernst & Young το μήνυμα του Γιώργου Κουτσολιούτσου ήταν: «Οι πιο ενδιαφέρουσες ευκαιρίες γεννιούνται σε περιόδους κρίσης. Αφήστε την επιχειρηματικότητα να ανθήσει».
Η κρίση και ο υψηλός δανεισμός
Μαζί με την γιγάντωση του Ομίλου ήρθαν και οι γκρίνιες. Οι αναλυτές αλλά και οι μέτοχοι διαμαρτύρονται στους βασικούς μετόχους του Ομίλου για τον υψηλό δανεισμό και την μη αποτύπωση των οικονομικών των δεκάδων θυγατρικών που διέθετε.
Η οικογένεια Κουτσολιούτσο αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της καθώς έβλεπε ότι η κατάσταση μπορεί να εκτροχιαζόταν.
Έτσι ξεκίνησε η αναδιάρθρωση του Ομίλου και αποφασίζεται η συγχώνευση των εισηγμένων Folli Follie, ΚΑΕ και Elmec Sport. Προχωρά στην διαγραφή αποθεμάτων άνω των 200 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρά στην πώληση του 51% των ΚΑΕ στην ελβετική Dufry στο τέλος του 2012 και στο τέλος του 2013 πουλά και το υπόλοιπο ποσοστό.
Με την πώληση αυτή των ΚΑΕ, ο κ. Κουτσολιούτσος καταφέρνει να κλείσει την τρύπα και να καθησυχάσει τις έντονες αντιδράσεις των μετόχων.
Πέντε χρόνια αργότερα το λαμπρό οικοδόμημα καταρρέει.