Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε την Τετάρτη ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, παρουσίασε προτάσεις του για την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, στην αρχική του τοποθέτηση ξεκαθάρισε ότι το δίλημμα δεν είναι δημόσια υγεία ή λιανεμπόριο, αλλά λιανεμπόριο ή ανεξέλεγκτη μετακίνηση στους δρόμους, στα σουπερμάρκετ και στις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες. Τόνισε ότι το λιανεμπόριο σήμερα βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας και ότι είναι ο κλάδος που έχει υποστεί αφόρητη οικονομική πίεση, ενώ με τον τρόπο που λειτούργησε έως σήμερα έχει αποδείξει τη σοβαρότητά του τηρώντας κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο. Ο εμπορικός κόσμος αναμένει με τεράστια αγωνία την επικείμενη ανακοίνωση της Κυβέρνησης, ευελπιστώντας ότι θα προβλέπει την άμεση επαναλειτουργία με αυστηρά μέτρα προστασίας και με ορίζοντα συνεχούς λειτουργίας, αποφεύγοντας ένα ακόμη lock down.
Αναφέρθηκε επίσης στα οικονομικά στοιχεία του ενεαμήνου του 2020, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που αναφέρονται σε τεράστια πτώση έως 50% στους 39 από τους 43 κλάδους του λιανεμπορίου. Σημείωσε ότι αν σε αυτό προστεθεί η ασύλληπτη ζημιά της εορταστικής περιόδου και χαθεί και η εκπτωτική περίοδος, τότε θα αφανισθεί μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις. Ανέφερε όμως ότι εάν η αγορά επαναλειτουργήσει άμεσα και στηριχθούν στοχευμένα οι έχοντες πραγματική ανάγκη, τότε είναι εφικτό να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση με επιτυχία και σε αυτό στοχεύουν όλες οι παρεμβάσεις μας.
Οι προτάσεις του ΕΣΑ, όπως αναφέρεται και σε σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό, προβλέπουν επαναλειτουργία της αγοράς με τη μέθοδο του "click away" ώστε να ξεκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν οι παραγγελίες που ήδη έχουν γίνει και διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο "click in shop" αρχικά με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και στη συνέχεια, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου παράλληλα ζήτησε η επαναλειτουργία να έχει διάρκεια και, σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί και πάλι σε δύσκολη κατάσταση, αντί για νέο κλείσιμο του λιανεμπορίου να εξαντληθούν προηγουμένως άλλες λύσεις που είναι:
1. Να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των supermarkets, εφαρμόζοντας αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.
2. Να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων.
3. Να εφαρμοστεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά, μειώνοντας άσκοπες μετακινήσεις, που δημιουργούν συγχρωτισμό σε κεντρικά σημεία και ενισχύοντας όλες τις τοπικές αγορές ανεξαρτήτως μεγέθους.
4. Να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms μετακίνησης "6".
5. Να ενισχυθεί η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων.
Στη συνέντευξη μετείχαν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος ανέφερε ότι εφόσον πρέπει να κάνουμε μόνο ένα βήμα, αυτό θα πρέπει να αφορά το λιανεμπόριο ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης της οικονομίας μεταξύ άλλων και επειδή η υγεία χρειάζεται πόρους. Ο καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Ν.Καλιφόρνια Κωνσταντίνος Σιούτας παρουσίασε τεχνολογικές λύσεις καθαρισμού του αέρα που θα διευκολύνουν, όπως είπε, συνολικά το άνοιγμα της οικονομίας και όχι μόνο του λιανεμπορίου. Τέλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away κατά προτεραιότητα και επέκταση στο click in shop, (που επιβαρύνει λίγο περισσότερο το επιδημιολογικό φορτίο) εφόσον εγκατασταθούν προηγουμένως φίλτρα καθαρισμού του αέρα. Ζήτησε επίσης αυστηροποίηση της αστυνόμευσης των μέτρων καθώς, όπως είπε, η τηλεργασία του 50 % των εργαζομένων δεν εφαρμόζεται στην πράξη, με ευθύνη των επιχειρήσεων.