Εντός του 2020 αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Αυτό αναφέρεται στις κυριότερες δράσεις του τρέχοντος έτους, όπως παρουσιάστηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα. Σύμφωνα μάλιστα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι διαγωνιστικές διαδικασίες - για την πώληση πακέτου μετοχών του ΑΔΜΗΕ από το 50,1% που διατηρεί σήμερα το ελληνικό Δημόσιο - αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το καλοκαίρι.
Ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΝ, μιλώντας προ ημερών σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι, ο ΑΔΜΗΕ παίρνει σειρά μετά τις ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, και πριν την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Να θυμίσουμε ότι το 24% του ΑΔΜΗΕ κατέχει σήμερα η κινεζική State Grid, η οποία διαθέτει και αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας, Μάλιστα, περιπλοκές – πιθανώς και εμπλοκές με την Κομισιόν – δημιουργεί το δικαίωμα πρώτης προτίμησης που διαθέτουν οι Κινέζοι, δηλαδή το δικαιώματος που έχουν να αποκτήσουν από τους άλλους μετόχους τα μερίδια που θα θελήσουν να πουλήσουν. Πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει το περασμένο φθινόπωρο -κατά την επίσκεψη κινεζικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα – ανέφεραν ότι οι επικεφαλής της Stade Grid είχαν εκδηλώσει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ το ενδιαφέρον τους όχι μόνο για αύξηση του μεριδίου τους στον ΑΔΜΗΕ, αλλά και για την απόκτηση του 20% της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection», η οποία θα υλοποιήσει το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής.
Επενδυτικό πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ έως το 2030
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα εξετάζει διάφορες προτάσεις ως προς το ποσοστό που θα πουλήσει. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο τόσο από Ευρωπαίους Διαχειριστές (η γαλλική RTE, η βελγική Elia κλπ), όσο και από funds που επενδύουν στον ενεργειακό τομέα.
Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ έως το 2030 είναι στα 5 δισ. ευρώ, ενώ έχει ήδη «προίκα» 21 Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης, 316 Υποσταθμούς, 800 χλμ. υποβρυχίων και υπογείων καλωδίων και 11.000 χλμ εναέριων γραμμών. Επίσης, σχεδιάζει την είσοδό του σε νέα ενεργειακά πεδία όπως στην αποθήκευση ενέργειας, αλλά και μεγαλύτερη διείσδυση τον τομέα των οπτικών ινών, μέσω της θυγατρικής του Grid Telecom, ακολουθώντας τα βήματα των μεγάλων Διαχειριστών Μεταφοράς Ενέργειας της Ευρώπης. Ήδη ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει δίκτυο οπτικών ινών 2.600 χλμ. και σκοπεύει να το επεκτείνει τα επόμενα χρόνια κατά 1,400 χλμ.