Γεωργιάδης: Δεν θα αφήσουμε την εστίαση να καταρρεύσει

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεωργιάδης: Δεν θα αφήσουμε την εστίαση να καταρρεύσει
Την ικανοποίησή του από την εικόνα του λιανεμπορίου που επανεκκίνησε, σχεδόν στο σύνολό του, από τη Δευτέρα εκφράζει μιλώντας στο Reader.gr ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τα καταστήματα εστίασης, τα μέτρα στήριξης, τον τουρισμό και τα εργαλεία ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, μιλά στο Reader.gr ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Την ικανοποίησή του από την εικόνα του λιανεμπορίου που επανεκκίνησε, σχεδόν στο σύνολό του, από τη Δευτέρα εκφράζει μιλώντας στο Reader.gr ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας μάλιστα ότι ο τζίρος τόσο της προηγούμενης εβδομάδας όσο και της τρέχουσας είναι καλύτερος από αυτόν της αντίστοιχης εβδομάδας του 2019. Για την εστίαση, υπογραμμίζει ότι, αν ήταν στο χέρι του υπουργείου, θα άνοιγε σήμερα και ξεκαθαρίζει ότι αναμένεται η εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Ξεκαθαρίζει ότι η εστίαση δεν θα αφεθεί να καταρρεύσει, ενώ προαναγγέλλει ότι θα υπάρξουν και μέτρα ουσιαστικής στήριξης του τουρισμού, ώστε να μην είναι χαμένη η σεζόν του 2020.

Η συνέντευξη:

Από τη Δευτέρα ξεκίνησαν εκ νέου τη λειτουργία τους πολλά εμπορικά καταστήματα. Πώς έχει πάει η διαδικασία της επιστροφής. Τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα από ιδιοκτήτες και εργαζομένους;

Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από τον τρόπο επαναλειτουργίας της αγοράς και τα αποτελέσματά της. Την πρώτη εβδομάδα, που λειτούργησε περίπου το 30% του λιανικού εμπορίου, όχι μόνο τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν καταγράφηκαν παρά ελάχιστες παραβάσεις στο σύνολο της επικράτειας - -βάσει των ελέγχων που κάναμε- αλλά είχαμε και πάρα πολύ καλούς τζίρους, εξαιρετικά αυξημένους σε σχέση με την ίδια εβδομάδα του 2019. Φυσικά αυτό ερμηνεύεται. Μετά από μία πολυήμερη καραντίνα, ο κόσμος βγήκε να ξεσκάσει. Αλλά και η δεύτερη εβδομάδα, που λειτουργεί περίπου το 80% του λιανικού εμπορίου, οι τζίροι εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλότεροι σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του περσινού έτους. Άρα, φαίνεται ότι η οικονομία αντιδρά θετικά σε μία πολύ δύσκολη στιγμή. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ιδιοκτήτες, τους εργαζόμενους αλλά και όλους τους πελάτες που επιδεικνύουν τεράστια υπομονή και πειθαρχία σε μία δύσκολη συγκυρία.

Σας προβληματίζουν οι εικόνες συνωστισμού στις πλατείες και τις παραλίες; Μήπως η αίσθηση επιτυχίας μας οδηγεί σε χαλάρωση την ώρα που δεν πρέπει;

Με προβληματίζουν οι εικόνες συνωστισμού. Οφείλω, όμως, να σας πω πρώτον ότι θεωρώ ότι μετά από μία πολυήμερη καραντίνα ο κόσμος με κάποιο τρόπο θα έβγαινε από το σπίτι του - είμαστε σχεδιασμένοι ως ανθρώπινα όντα να δρούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο- και δεν μπορείς να έχεις επ’ άπειρον τόσο περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας. Ευτυχώς, φαίνεται ότι ο ιός στους εξωτερικούς χώρους δεν μεταδίδεται με την ίδια ταχύτητα όπως στους εσωτερικούς, άρα είμαι σχετικά αισιόδοξος. Ελπίζω ότι οι θεωρίες που λένε πως η υψηλή θερμοκρασία αδυνατίζει τον ιό θα επιβεβαιωθούν και σε κάποιο βαθμό θα μας προστατεύσουν. Σε κάθε περίπτωση όμως παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη της πανδημίας και αν οι ειδικοί «βαρέσουν το καμπανάκι» είμαστε έτοιμοι να λάβουμε επιπλέον μέτρα.

Μήπως για την αποφυγή του συνωστισμού είναι λύση το άνοιγμα της εστίασης από τις 25/5; Οι λοιμωξιολόγοι θα μπορούσαν να το συζητήσουν…

Επιθυμία του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η εστίαση να ανοίξει σήμερα. Το λέω ρητορικά με την έννοια ότι και μία ημέρα νωρίτερα που μπορεί να ανοίξει η εστίαση για εμάς είναι κέρδος. Όμως, δεν μπορούμε να πάρουμε μία απόφαση και μία ευθύνη εάν δεν συμφωνήσει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Όταν έχουμε συμφωνία στις συζητήσεις που κάνουμε επί καθημερινής βάσεως μαζί τους για το πότε και πώς θα ανοίξει η εστίαση, τότε θα το ανακοινώσουμε.

Τα μέτρα για τα καταστήματα της εστίασης θα είναι επαρκή, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους; Γιατί αρκετοί επιχειρηματίες εκφράζουν προβληματισμούς.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε τον κλάδο της εστίασης να καταρρεύσει, είναι πολύ σημαντικός για την ελληνική οικονομία και βασικό συστατικό στοιχείο του τουριστικού μας προϊόντος. Η κυβέρνηση θα είναι αρωγός και από πάνω με όλους τους διαθέσιμους πόρους τους κράτους και με κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να ανοίξουν και να ανοίξουν με βιώσιμο τρόπο και διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Είναι σαφές ότι για τον τουρισμό έχουμε αρκετούς αγνώστους. Είναι σαφές, όμως, ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα λειτουργήσουν και άλλες θα χρειαστούν ενίσχυση. Ποια μέτρα επεξεργάζεστε για να μην καταρρεύσει η βαριά βιομηχανία της χώρας;

Θα υπάρξει ανακοίνωση για το πακέτο του τουρισμού, συγκροτημένη με ενιαίο σχέδιο, με αρχή, μέση και τέλος όπως κάναμε για όλα μέχρι τώρα. Αυτό που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση το κράτος να μείνει αδιάφορο ως προς το τουριστικό μας προϊόν ακόμα για το έτος 2020. Σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε μέτρα που θα πείσουν και πολλούς σήμερα διστακτικούς ή απαισιόδοξους να λειτουργήσουν και θα κερδίσουμε και το στοίχημα του τουρισμού του 2020.

Έχετε εξαγγείλει τη δυνατότητα χορήγησης κεφαλαίου κίνησης σε αρκετές επιχειρήσεις με 80% εγγύηση του Δημοσίου. Θα είναι οι προϋποθέσεις τέτοιες που θα επιτρέπουν σε αρκετές επιχειρήσεις να ενισχυθούν;

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας θα είναι σε λειτουργία στο τέλος Μαΐου. Ήδη έχει βγει η δημόσια πρόσκληση προς τις τράπεζες και τρέχει το 15μερο το εκ του νόμου αναγκαίο για να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος. Με την εγγυοδοσία του 80% από την Αναπτυξιακή Τράπεζα προσδοκούμε ότι οι εξασφαλίσεις που θα ζητούν οι τράπεζες θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από όσες ζητούσαν για το ΤΕΠΙΧ2 για να εκτελούνταν άλλου είδους δάνεια.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider