Να επιταχύνουν την εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη επιδιώκουν τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εξαλειφθεί η ουρά άνω των 50.000 αιτήσεων που έχουν συσσωρευτεί.
Με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η διαδικασία θα επισπευστεί σε δύο χρόνια, από πάνω από 15 χρόνια που είναι σήμερα, αναφέρουν στο insider.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ετοιμάζει νέα πλατφόρμα όπου θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά τα αιτήματα προστασίας της πρώτης κατοικίας από το δικαστήριο, ώστε να μειωθούν δραστικά οι χρόνοι εξέτασης των αιτημάτων από το Δικαστήριο.
Ανένδοτοι οι Θεσμοί για την πλατφόρμα πρώτης κατοικίας
Στον «αέρα» βρίσκεται όμως, την ίδια ώρα, η προστασία της πρώτης κατοικίας, με τους εκπροσώπους των Θεσμών να μην δέχονται καμία παράταση στο πλαίσιο που ίσχυε κανονικά έως τις 30 Απριλίου.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε αντικατάσταση της πλατφόρμας πρώτης κατοικίας με το ευρύτερο πτωχευτικό πλαίσιο για τους ιδιώτες, το οποίο ωστόσο δεν είναι ακόμη έτοιμο. Ο λόγος, όμως, που η κυβέρνηση ζητά παράταση της υφιστάμενης προστασίας αφορά κυρίως την κοινωνική διάσταση του ζητήματος, αφού θεωρείται αδιανόητο να δρομολογηθούν μαζικοί πλειστηριασμοί εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
«Οι θεσμοί αντιτίθενται σθεναρά στην προστασία της πρώτης κατοικίας, υποστηρίζουν ότι πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υπάρχει παρόμοιο πλαίσιο», αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών. «Επιμένουν δε ότι αυτό που συναντάμε σε άλλες χώρες είναι ότι μπορεί να αναστέλλονται οι εξώσεις, αλλά όχι οι πλειστηριασμοί», προσθέτουν. Με βάση τη λογική των Θεσμών, δηλαδή, θα μπορούσαν οι πρώτες κατοικίες να αλλάζουν χέρια αλλά να υπάρχει πλαίσιο ώστε να μην γίνεται έξωση στους οφειλέτες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το σκληρό «μπρα ντε φερ» θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα.