Με αργούς ρυθμούς λόγω της πανδημίας του covid-19, αλλά προς την προδιαγεγραμμένη κατεύθυνση, μετασχηματίζεται η αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα, με τις συστημικές τράπεζες να υλοποιούν τα σχεδιαζόμενα deals.
Με ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, η Eurobank έκανε γνωστό ότι η θυγατρική Eurobank FPS, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση επτά χαρτοφυλακίων NPEs ύψους 26 δισ. ευρώ, μετονομάζεται σε doValue Greece.
Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιουνίου ολοκληρώθηκε το deal ανάμεσα στον ιταλικό κολοσσό διαχείρισης απαιτήσεων και την ελληνική τράπεζα, θέτοντας τέλος σε μια δύσκολη άσκηση που έγινε ακόμη δυσκολότερη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας με επίκεντρο τη γείτονα χώρα. Τα ηνία της doValue στην Ελλάδα ανέλαβαν ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής CEO της Eurobank Θοδωρής Καλαντώνης, ενώ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου παραμένει ο Τάσος Πανούσης.
Ανάλογο μοτίβο ακολούθησε και ο σουηδικός κολοσσός Intrum Hellas, o οποίος ανέλαβε τη διαχείριση χαρτοφυλακίου 26 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς στο πρώτο deal του είδους του που ολοκληρώθηκε στη χώρα μας. Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο ελληνικό παράρτημα, αποχωρώντας από τη θέση του εκτελεστικού γενικού διευθυντή της τράπεζας.
Ταυτόχρονα, σε γραμμή επανεκκίνησης μπαίνει το mega-deal «Galaxy» της Alpha Bank, το οποίο μετατέθηκε χρονικά κάποιους μήνες λόγω της πανδημίας. Σημειώνεται ότι ο μετασχηματισμός της τράπεζας περιλαμβάνει την τιτλοποίηση δύο χαρτοφυλακίων με εξασφαλίσεις ύψους 7,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, το αίτημα ένταξης στον «Ηρακλή» αναμένεται να κατατεθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με στόχο η συναλλαγή να κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Εύσημα από τη Moody’s
Με θετική χροιά περιγράφει τον μετασχηματισμό της ελληνικής αγοράς NPEs η Moody’s στην πρόσφατη ανάλυσή της. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, «η σταδιακή ανάθεση της διαχείρισης NPEs στις εταιρείες διαχείρισης δανείων, οι οποίες έχουν τεχνογνωσία στη διαχείριση των δανείων αυτών, αυξάνει τις προοπτικές ανάκτησης και εξυγιαίνει τα NPEs από τους ισολογισμούς των τραπεζών, βελτιώνοντας την ποιότητα του ενεργητικού τους».
Σύμφωνα με τη Moody’s, η ανάθεση του τεράστιου όγκου κόκκινων δανείων στους servicers επιτρέπει στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να στρέψουν την προσοχή τους στην αύξηση των χορηγήσεων που θα αποφέρουν -λογικά- έσοδα στα ταμεία τους τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφορικά με τη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων στη χώρα το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα NPEs που μεταβιβάστηκαν σε ξένους ομίλους από τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν σε 30,8 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο από 23,5 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, όταν οι ελληνικές τράπεζες είχαν NPEs ύψους περίπου 68,5 δισ. ευρώ.