Το φως της δημοσιότητας θα δει σήμερα το απόγευμα ο νέος πτωχευτικός νόμος, ο οποίος θα τεθεί σε διαβούλευση ώστε να ψηφιστεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr.
Στόχος των εμπειρογνωμόνων που σχεδίασαν τον νέο κώδικα είναι να δοθεί διέξοδος σε χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ταυτόχρονα να διαγραφούν δισεκατομμύρια «κόκκινων» δανείων από τους ισολογισμούς των εγχώριων τραπεζών. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι η δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου για το ιδιωτικό χρέος αποτέλεσε επίμονο αίτημα των Θεσμών και το τρέχον νομοσχέδιο αποτελεί τον καρπό πολύμηνων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση, τις τράπεζες και τους δανειστές.
Ο νέος νόμος δεν θα δίνει λύση μόνο στο τραπεζικό χρέος, αλλά στο σύνολο των οφειλών ενός ιδιώτη ή νοικοκυριού όπως: εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, λοιποί ιδιώτες κτλ. Ο υποχρεωμένος οφειλέτης θα μπορεί να κάνει «restart» κηρύσσοντας πτώχευση, το οποίο σημαίνει ότι θα απωλέσει τυχόν ακίνητη περιουσία αλλά θα μπορεί να επαναδραστηριοποιηθεί άμεσα οικονομικά και επιχειρηματικά.
Ο νόμος προβλέπει δύο κατευθύνσεις: τη ρύθμιση οφειλών με τους δανειστές, σε περίπτωση που αυτές κριθούν βιώσιμες μέσω εξωδικαστικής διαδικασίας. Στην περίπτωση των επιχειρήσεων, θα προβλέπεται εξυγίανση με τη «βούλα» του Δικαστηρίου. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η πτώχευση με ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας για αποπληρωμή των χρεών. Εάν το τίμημα της ρευστοποίησης είναι μικρότερο από το χρέος, το υπολοιπόμενο θα διαγράφεται.
Διασφαλισμένη η στέγη των πτωχευμένων
Ειδικά όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα της πρώτης κατοικίας, θα διασφαλιστεί ότι ο πτωχεύσας δεν θα βρεθεί «στον δρόμο», αφού υπάρχει πρόβλεψη για παραμονή στην κατοικία του έναντι μισθώματος βάσει των τιμών της αγοράς.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι για τα πρώτα 12 χρόνια το φυσικό πρόσωπο θα μπορεί να διαμείνει στο ακίνητο, εφόσον πληρώνει το μηνιαίο μίσθωμα, και μετά την πάροδο αυτών των ετών θα μπορεί να το αγοράσει με νέο δάνειο που θα λάβει ως «καθαρός» από τον Τειρεσία –εφόσον, βέβαια, δεν έχει δημιουργήσει νέα χρέη στο διάστημα αυτό.
Ο φορέας που θα υλοποιήσει τη διαδικασία αυτή θα δημιουργηθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από ιδιώτη επενδυτή (fund) κατόπιν διαγωνισμού. Το εν λόγω όχημα θα αγοράσει το ακίνητο σε τιμές... πλειστηριασμού και θα εισπράττει τις ροές από τα μισθώματα και την υπεραξία του ακινήτου η οποία θα δημιουργηθεί σε αυτό το διάστημα των 12 ετών.
Σχετικά με το κατά πόσο οι πρώην «κόκκινοι» οφειλέτες θα είναι σε θέση να αγοράσουν το ακίνητο μετά την πάροδο των 12 ετών, αρμόδιες πηγές διατυπώνουν την πεποίθηση ότι θα είναι αξιόχρεοι εφόσον δεν έχουν δημιουργήσει νέα χρέη το διάστημα αυτό και θα λαμβάνουν νέο στεγαστικό από τις τράπεζες.