Αναβολή για τον νέο Πτωχευτικό – Τι θα ισχύσει για επιχειρήσεις και ιδιώτες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αναβολή για τον νέο Πτωχευτικό – Τι θα ισχύσει για επιχειρήσεις και ιδιώτες
Σε επίσημη αναβολή οδεύει η έναρξη εφαρμογής του Κώδικα ρύθμισης οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας. Με την ισχύουσα πτωχευτική και προπτωχευτική διαδικασία θα καλυφθεί το κενό για τις επιχειρήσεις. Moratoria και «Γέφυρα» θα καλύψουν τα φυσικά πρόσωπα. Προτάσεις από τις τράπεζες ζήτησαν Κομισιόν και ΕΚΤ.

Της Νένας Μαλλιάρα

Τη «γέφυρα» για το μεταβατικό διάστημα μέχρι να ισχύσει ο νέος πτωχευτικός νόμος, αναζητούν κυβέρνηση και τράπεζες, καθώς είναι πλέον προφανές ότι ο νόμος δεν θα μπορέσει να ισχύσει από την 1η/1/2021.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ΕΚΤ και Κομισιόν βρίσκονται σε στενές επαφές με τις ελληνικές τράπεζες και χθες τους ζήτησαν την αποστολή εγγράφως των θέσεων και προτάσεών τους για το πώς θα μπορέσει να καλυφθεί το κενό για τους οφειλέτες μέχρι να εφαρμοστεί ο νέος πτωχευτικός νόμος.

Το κενό που αναμένεται να δημιουργηθεί μέχρι την εφαρμογή του νόμου δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, η ενεργοποίηση του νόμου δεν αναμένεται πριν από τον Ιούνιο – Ιούλιο του 2021. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, μάλιστα, η PWC εκτιμά ότι το πλαίσιο, νομοθετικό και λειτουργικό, για την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού (Κώδικας για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας) θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο του 2021.

Με τα δεδομένα αυτά και με την πίεση που ασκούν οι συνθήκες της πανδημικής κρίσης στο σκέλος της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η επίσημη ανακοίνωση για την χρονική μετάθεση της έναρξης ισχύος του νέου πτωχευτικού νόμου.

Στο μεταξύ, αναζητούνται οι λύσεις για το μεσοδιάστημα, έτσι ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στην κοινωνία, στους ισολογισμούς των τραπεζών με τα κόκκινα δάνεια, στην ομαλή ροή εκτέλεσης των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και στην κουλτούρα πληρωμών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες θα ενημερώσουν την ΕΚΤ και την Κομισιόν ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι την εφαρμογή του νόμου, για τις επιχειρήσεις θα μπορέσει να εφαρμοστεί το πτωχευτικό και προπτωχευτικό δίκαιο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα (Πτωχευτικός Κώδικας ν. 3588/2007), ενώ για τα φυσικά πρόσωπα η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί με τα moratoria πληρωμών και το πρόγραμμα «Γέφυρα» (κρατική επιδότηση για 9 μήνες των δανείων που συνδέονται με την α΄ κατοικία δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημική κρίση). Οι θέσεις των τραπεζών αναμένεται να σταλούν σήμερα σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες.

Ο νέος Πτωχευτικός (ν. 4738/2020) που ψηφίστηκε στις 26 Οκτωβρίου από τη Βουλή με προοπτική να ισχύσει από 1ης/1/2021 βρίσκεται εντονότερα στο μικροσκόπιο Κομισιόν και ΕΚΤ, μετά την δημοσίευση της Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Έκθεση και η ολοκλήρωση της 8ης θετικής αξιολόγησης για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας βασιζόταν κυρίως στις τραπεζικές μεταρρυθμίσεις, με αιχμή την ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου.

Στην Έκθεσή της, η Κομισιόν επεσήμαινε την κρισιμότητα εφαρμογής του νέου νόμου, αναφέροντας ότι ο νέος Κώδικας για τη ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας προβλέπει για την εφαρμογή του την έκδοση τουλάχιστον 53 υπουργικών αποφάσεων (μεταξύ αυτών, για την επιδότηση δανείων, τον μηχανισμό αγοράς και επαναμίσθωσης των ακινήτων οφειλετών που θα πτωχεύουν και τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα γίνονται οι προτάσεις αναδιάρθρωσης των οφειλών).

Οι ελληνικές Αρχές, όπως ανέφερε η Έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου, στοχεύουν να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2020. Η Έκθεση ανέφερε επίσης ότι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2020 θα ήταν έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες, έτσι ώστε αυτή να μπορέσει να «εκπαιδεύσει» και τους δικαστές, το προσωπικό των δικαστηρίων και τα νομικά ενδιαφερόμενα μέρη και όλο το πλαίσιο να είναι σε ετοιμότητα εφαρμογής τον Δεκέμβριο του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider