Γιατί οι ελληνικές τράπεζες γυρνούν την «πλάτη» στο Apple Pay

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί οι ελληνικές τράπεζες γυρνούν την «πλάτη» στο Apple Pay
Μπορεί το ψηφιακό πορτοφόλι της Apple να ήρθε -επιτέλους- στη χώρα μας, αλλά βρήκε κλειστές τις πόρτες των τραπεζών. Τι αναφέρουν στελέχη του κλάδου στο insider.gr.

Πολύς ντόρος έγινε με την έλευση του Apple Pay στη χώρα μας, ωστόσο, ελάχιστη πρακτική αξία έχει αυτή η δυνατότητα για τους Έλληνες, αφού καμία εγχώρια τράπεζα δεν υποστηρίζει το ψηφιακό πορτοφόλι της Apple.

Εάν κάποιος πελάτης ελληνικής τράπεζας επιχειρήσει να συνδέσει τη χρεωστική του κάρτα με την εφαρμογή Apple Pay, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το παρακάτω μήνυμα:

apple

Οι λόγοι της «ασυμβατότητας» είναι δύο, όπως εξηγούν στο insider.gr κορυφαία στελέχη του τραπεζικού κλάδου:

  • Ο πρώτος αφορά στην τεχνολογία «tokenization», δηλαδή την τεχνολογία υλοποίησης πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου. Καμία ελληνική τράπεζα δεν έχει υλοποιήσει ακόμη αυτή την τεχνολογία ώστε να υποστηρίζει τέτοιου είδους πληρωμές. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το my Alpha Wallet της Alpha Bank, ωστόσο, ούτε αυτή είναι έτοιμη να «υποδεχθεί» το Apple Pay, καθώς θα πρέπει να αναβαθμίσει την τεχνολογία που χρησιμοποιεί στη δική της εφαρμογή.
  • Ο δεύτερος λόγος είναι επιχειρηματικός και σχετίζεται με την πολύ υψηλή προμήθεια που ζητά η Apple για τις συναλλαγές μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού. Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, αυτή στη στιγμή ισχύει προμήθεια 1,5-2% για τη χρήση πλαστικού χρήματος σε POS και ηλεκτρονικά καταστήματα, την οποία επιβαρύνεται ο έμπορος. Την προμήθεια αυτή μοιράζονται ο εκδότης της κάρτας (issuer, δλδ η τράπεζα), ο αποδέκτης (acquirer, δλδ ο πάροχος των POS) και το σχήμα καρτών (Visa/Mastercard).

Η Apple, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζητά επιπλέον προμήθεια για συναλλαγές μέσω του Apple Pay, η οποία ισούται με την προμήθεια που ήδη ισχύει, καθιστώντας τη συνεργασία «τσουχτερή» για τις ελληνικές τράπεζες. Εάν αναλογιστεί δε κανείς και το πολύ χαμηλό ποσοστό διείσδυσης των κινητών iOS στην ελληνική αγορά –9% έναντι 91% για τις συσκευές Android– αντιλαμβάνεται ότι οι εγχώριες τράπεζες δεν… βιάζονται να τείνουν χείρα συνεργασίας με την Apple.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, πάντως, η Praxia Bank σκοπεύει να κυκλοφορήσει χρεωστικές κάρτες που θα είναι συμβατές με Apple Pay το ερχόμενο φθινόπωρο και να συνεργαστεί και με την Google Pay, όταν έρθει στη χώρα μας. Οι Revolut και Ν26 υποστηρίζουν ήδη το Apple Pay και οι Έλληνες που κατέχουν κάρτες της βρετανικής ή γερμανικής τράπεζας μπορούν να τις προσθέσουν στο ψηφιακό πορτοφόλι και να κάνουν τις συναλλαγές τους στα POS που υποστηρίζουν ανέπαφες συναλλαγές στη χώρα μας.

Άλλη... ιστορία το Google Pay

Το αντίθετο φαίνεται πως ισχύει για την Google Pay, η οποία αναμένεται να κάνει «απόβαση» στη χώρα μας το 2020. Στέλεχος συστημικής τράπεζας με γνώση των διαδικασιών αποκάλυψε στο insider.gr ότι «βρίσκονται σε συζητήσεις» με την Google, η οποία μάλιστα έχει δεσμευτεί να μην χρεώνει επιπλέον προμήθεια για τις συναλλαγές μέσω του δικού της πορτοφολιού.

Καθώς, μάλιστα, οι Έλληνες χρησιμοποιούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία συσκευές Android, έχει πολύ μεγαλύτερο νόημα για τις εγχώριες τράπεζες να «κουμπώσουν» τις κάρτες τους στο Google Pay.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider