Ολοκληρώθηκε το σημερινό έκτακτο Eurogroup, το οποίο έγινε σε διευρυμένη σύνθεση με η συμμετοχή των 27 κρατών μελών και επικεντρώθηκε στην εμβάθυνση της ΟΝΕ ενόψει της συνόδου Κορυφής στις 13 Δεκεμβρίου, όπου οι αρχηγοί των κρατών μελών θα λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις προκειμένου να ενισχύσουν την ζώνη του ευρώ έναντι μελλοντικών κρίσεων.
Μάλιστα η συζήτηση ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών ολοκληρώθηκε σχεδόν δύο ώρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
Ανάμεσα στα βασικά θέματα στην ατζέντα ήταν οι κοινός προϋπολογισμός της Ευρωζώνης για τον οποίο οι ηγέτες των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να καθορίσουν έναν οδικό χάρτη στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου με στόχο την σύσταση του ευρω-προϋπολογισμού.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο δεν συζητήθηκε το ύψος του υπό συζήτηση προϋπολογισμού, και τόνισε την ανάγκη ο προϋπολογισμός να αφορά τόσο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της μείωσης των οικονομικών διαφορών ανάμεσα στα 19 κράτη του ευρώ, αλλά και την διασφάλιση της σταθερότητας.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του Insider.gr, το ποσό του κοινού ευρω-προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα κινηθεί γύρω στα 20 δις. ευρώ, ποσό που κρίνεται πάντως χαμηλό. Όμως, ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ακόμη και αν ο προϋπολογισμός κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, η απόφαση για τη σύστασή του – εφόσον προχωρήσει – αποτελεί θετική εξέλιξη, καθώς η Ευρώπη δίνει ένα σήμα ότι μπορεί να επιδείξει αλληλεγγύη και να λαμβάνει αποφάσεις.
Πάντως, ορισμένες χώρες, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και άλλες από την βόρεια Ευρώπη διαφωνούν με τη δημιουργία ενός ευρω-προϋπολογισμού, καθώς θεωρούν ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να φτιάξουν μόνες τους μαξιλάρια ασφαλείας.
Οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν ακόμη τη δυνατότητα εισαγωγής της κοινής εξασφάλισης στο Ταμείο Ενιαίας Εκκαθάρισης (SRF), που θα εισάγει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή πριν από το 2024. Όπως δήλωσε ο κ. Σεντένο η συζήτηση περιέλαβε το ζήτημα της επαρκής μείωσης του κινδύνου.
Όπως είπε ο κ. Σεντένο, η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το SRB συμφωνούν ότι οι προσπάθειες μείωσης των κινδύνων είναι σημαντικές, έχουν αντίκτυπο και ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω μέτρα επιμερισμού του κινδύνου. Φυσικά, αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν, τόνισε.
«Στο ζήτημα της δημιουργίας ενός κοινού συστήματος εξασφάλισης συζητήσαμε ποιες προϋποθέσεις και νομικές αλλαγές θα χρειαζόταν για την έγκαιρη εισαγωγή του, δηλαδή πριν από το 2024» είπε ο κ. Σεντένο.
Οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν επίσης την ενίσχυση του ΕΜΣ, ο οποίος θα αναλάβει ισχυρότερο ρόλο στην ανάπτυξη και την παρακολούθηση των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας, σε συνεργασία με την Επιτροπή. Πρόσφατα, μάλιστα, ΕΣΜ και Κομισιόν συμφώνησαν στη μελλοντική τους συνεργασία. «Υπήρξε ευρεία υποστήριξη για τη συμφωνία αυτή ως μια καλή αφετηρία για τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων» είπε ο κ. Σεντένο.
Όσον αφορά στο ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους, οι υπουργοί εξέτασαν την καθιέρωση ρητρών συλλογικής δράσης. «Αυτά θα μειώσουν τον κίνδυνο των λεγόμενων "holdouts", των πιστωτών που αρνούνται να επιβαρυνθούν με οποιαδήποτε απώλεια» επεξήγησε ο κ. Σεντένο. Επίσης, συζητήθηκε ο ρόλος του ΕΜΣ ως διαμεσολαβητή στον διάλογο με τους ιδιώτες πιστωτές, κάτι που συνάδει με τις πρακτικές του ΔΝΤ. Τα ζητήματα είχαν την «ευρεία υποστήριξη των υπουργών» δήλωσε ο κ. Σεντένο.