Ως την Παρασκευή στους θεσμούς οι κυβερνητικές προτάσεις για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ως την Παρασκευή στους θεσμούς οι κυβερνητικές προτάσεις για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη
Έως την Παρασκευή η κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει στους θεσμούς τις προτάσεις της για το καθεστώς που θα αντικαταστήσει το Νόμο Κατσέλη.

Έως την Παρασκευή η κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει στους θεσμούς τις προτάσεις της για το καθεστώς που θα αντικαταστήσει το Νόμο Κατσέλη. Στόχος είναι μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες να έχει μορφοποιηθεί το νομοσχέδιο έως το τέλος του μήνα, αλλά και να έχει ψηφιστεί.

Όπως άλλωστε διαβεβαίωσε, μιλώντας στο insider.gr ο Δημήτρης Λιάκος, υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ, ο «νέος νόμος Κατσέλη» θα κλείσει οπωσδήποτε εντός Φεβρουαρίου, αφού περιλαμβάνεται στα 16 προαπαιτούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στόχος της κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία είναι να καθοριστεί το ύψος της εμπορικής αξίας που θα προστατεύεται γύρω στα 150.000 ευρώ.

Αυτό το ύψος αποτελεί μεγάλη υποχώρηση, καθώς αρχικά ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος πήρε το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών από τον Γιάννη Δραγασάκη, είχε προτείνει στους τραπεζίτες το άνω όριο προστασίας του νόμου Κατσέλη να πέσει από τα 280.000 στα 250.000 ευρώ, θεωρώντας ότι έτσι διορθώνονται οι στρεβλώσεις.

Σημειώνεται ότι θεσμοί και τράπεζες έχουν ζητήσει να µπουν πολύ χαμηλότερα όρια, τα οποία ξεκινούν από τα 100.000 ευρώ ή ακόμη και χαμηλότερα (για τον άγαμο) και φτάνουν έως τα 130.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια.

Σύμφωνα µε το κυβερνητικό σχέδιο, οι τράπεζες θα μπορούν να προσφέρουν «κούρεμα» του δανείου υπό προϋποθέσεις, µε κύριο στοιχείο το υπολειπόμενο δάνειο προς την αξία του ακινήτου. Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του δανείου, που θα εξαρτάται κυρίως από την ηλικία του δανειολήπτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider