Την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει εγκαίρως τα προαπαιτούμενα έως το Eurogroup της 11η Μαρτίου και θα λάβει μια θετική απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ύψους 970 εκατ. ευρώ εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Αυτό εν πολλοίς θα καταδειχθεί σήμερα στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου θα εξετασθεί η πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.
Πάντως, τα μηνύματα που εξέπεμψε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπουν αισιοδοξία και είναι εμφανές πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι πολύ πειστική για να αποσπάσει τη δόση στο επόμενο Eurogroup.
Η Κομισιόν στην έκθεσή της προχώρησε σε πλήθος παρατηρήσεων, οι δέκα πιο σημαντικές εκ των οποίων αφορούν στα εξής:
-Βλέπει υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες στην ελληνική οικονομία και αυξημένα δημοσιονομικά ρίσκα για το 2019 και τα επόμενα έτη.
-Ζητά ισοδύναμα μέτρα με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αν υπάρξει δικαίωση των προσφυγών των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων στο ΣτΕ και επιστραφούν τα αναδρομικά.
-Μιλάει για περίεργη αύξηση των μονοπρόσωπων νοικοκυριών το 2018, η οποία εκτόξευσε το κοινωνικό μέρισμα από τα 710 εκατ. ευρώ στα 782 εκατ. ευρώ.
Συνιστά μεγάλη προσοχή στο μισθολογικό κονδύλι του Δημοσίου, καθώς παρατηρείται αύξηση πέραν των στόχων ειδικά για τους συμβασιούχους.
-Ζητάει προσοχή στο παράθυρο εξαιρέσεων από το ενιαίο μισθολόγιο που άνοιξε για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.
-Ζητά μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος το 2020 για να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.
-Βλέπει αυξημένους κινδύνους για το πρωτογενές πλεόνασμα αν προχωρήσει η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.
-Θεωρεί πως η αύξηση του κατώτατου μισθού ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση τιμών, μείωση επενδύσεων και περιορισμό των προσλήψεων από τις επιχειρήσεις.
-Ανοίγει θέμα εξέτασης εναλλακτικών πολιτικών ή διαρθρωτικών μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μετά την αποτυχία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
-Βάζει στο μικροσκόπιο δαπάνες 650 εκατ. ευρώ που μεταφέρθηκαν από το 2018 στο 2019 για να πληρωθούν αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια, θεωρώντας πως αποτελούν «παράθυρο» νέων προεκλογικών παροχών.