Δραγασάκης: Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η Αναπτυξιακή Τράπεζα 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δραγασάκης: Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η Αναπτυξιακή Τράπεζα 
H Αναπτυξιακή Τράπεζα άτυπα λειτουργεί ήδη δήλωσε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Με γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει η ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, σύμφωνα τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Δραγασάκης εκτίμησε πως το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται σε δημόσιο διαβούλευση, θα ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο μέσα στον Απρίλιο καθώς όπως είπε υπάρχει η απαραίτητη συναίνεση. «Αν και όταν ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό για την Αναπτυξιακή Τράπεζα το 2015 αντιμετωπίσαμε δυσπιστία και επιφυλάξεις, τώρα έχουμε ένα κλίμα ευρύτατης συναίνεσης», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση.

Σημείωσε ακόμη ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα λειτουργήσει με την ίδρυσή της. «Υπό μια έννοια λειτουργεί ήδη άτυπα καθώς στο υπουργείο Οικονομίας δημιουργούσαμε εργαλεία στοχευμένων χρηματοδοτήσεων που θα είναι η προίκα της αναπτυξιακής τράπεζας. Θα αποτελέσει μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ για να έχει δομή. Τα προγράμματα που τρέχουν ήδη και θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα αθροίζουν πόρους 5 δισ. ευρώ με την ίδρυση της τράπεζας οι πόροι θα πολλαπλασιαστούν μέσω συνεργασιών με άλλους φορείς όπως η ΕΙΒ, και η EBRD που ανοίγει υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο κ. Δραγασάκης.

Ο αντίπροεδρος της κυβέρνηση δήλωσε ακόμη ότι αναζητείται χώρος που θα στεγάσει τη νέα τράπεζα και ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει και γραφείο στη Θεσσαλονίκη με στόχο να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδας αλλά και τις διασυνοριακές επενδύσεις στα Βαλκάνια.

«Η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ήδη εδώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) Αντώνης Γεωργακάκης σημειώνοντας ότι μέσω του ΕΤΕΑΝ μέσα σε ένα χρόνο δόθηκαν χρηματοδοτήσεις 300 εκατ. ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων μέσω κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών και θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ. «Η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ήδη εδώ», τόνισε ο κ. Γεωργακάκης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει τα αναπτυξιακά εργαλεία θα διαθέτει τα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά θα αποτελέσει και σημείο πρόσκλησης ξένων επενδυτικών κεφαλαίων» και πρόσθεσε ότι θα λειτουργεί σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Όλα τα προϊόντα θα διατίθενται σε συνεργασία με εμπορικές και συνεταιρικές τράπεζες Όταν χρηματοδοτούμε σε συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες με το δικό μας μέρος να είναι άνευ επιτοκίου. Αυτό σημαίνει πως μια επιχείρηση δανείζεται με μισό επιτόκιο», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΤΕΑΝ. «Ακόμη μέσω funds of funds η και απευθείας θα μπορούμε να συμμετάσχουμε επενδυτικά σε επιχειρήσεις».

«Μιλάμε για μια μεταρρύθμιση που έχει να κάνει όχι με τη λιτότητα αλλά με την ανάπτυξη», τόνισε ακόμη ο κ. Δραγασάκης τονίζοντας παράλληλα ότι είμαστε η μόνη της Ευρώπης χωρίς αναπτυξιακή τράπεζα. «Η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ο φορέας που χρηματοδοτεί την αλλαγή και τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων», τόνισε.\

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο Pascal Lagarde, εκτελεστικός διευθυντής της γαλλικής αναπτυξιακής τράπεζας Bpifrance που λειτούργησε ως τενχικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομίας μετέφερε τη γαλλική εμπειρία. «Δίνουμε δάνεια απευθείας και σε συνεργασία με εμπορικές τράπεζες, επενδύουμε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις είτε απευθείας, είτε μέσω επιχειρηματικών συμμετοχών. Προσπαθούμε να είμαστε υπηρεσία μιας στάσης για τους επιχειρηματίες. Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος σκοπός, στη Γαλλία καλύπτουμε τις ανάγκες και τα κενά της αγοράς, όποια και αν είναι αυτά καθώς αλλάζουν ανά καιρούς».

Ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, σημείωσε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι απαραίτητη για τη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την υποστήριξη της οικονομίας και ειδικά στην Ελλάδα όπου το 85% των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίοι. «Η πρόσβαση αυτών των επιχειρήσεων στην χρηματοδότηση είναι δύσκολη και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα», σημείωσε ο Γάλλος πρέσβης προσθέτοντας ότι μετά από οχτώ χρόνια ζωής της γαλλικής αναπτυξιακής τράπεζας κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το πως θα είμασταν χωρίς αυτή.

Ο Γιάννης Χατζηγιάννης μέλος της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρείχει τεχνική υποστήριξη στην ελληνική κυβένρηση σημείωσε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια και παρέχει υποστήριξη κατόπιν αιτήματος των κρατών – μελών της ΕΕ. Έχει στηρίξει πάνω από 500 έργα σε 25 κράτη μέλη, ενώ στην Ελλάδα έχει συμμετάσχει σε πάνω από 150 έργα μέχρι στιγμής (Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγύης, ίδρυση ΑΑΔΕ, νέο πλαίσιο αδειοδότησης εταιρειών).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider