ΔΝΤ: Δημοσιονομική «βόμβα» οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά – Επιβαρύνσεις έως 5%

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Δημοσιονομική «βόμβα» οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά – Επιβαρύνσεις έως 5%
Αναδρομικές επιβαρύνσεις έως 5% του ΑΕΠ προβλέπει για τις δικαστικές αποφάσεις το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα.

Εξαιρετικά ανήσυχος για τη δημοσιονομική επίπτωση δικαστικών αποφάσεων που αφορούν σε αναδρομικές διεκδικήσεις εργαζομένων του Δημοσίου και συνταξιούχων εμφανίστηκε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν, μιλώντας σε Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της παρουσίασης της έκθεσης του Ταμείου για την ελληνική οικονομία.

Ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ ανησυχεί ότι ανατροπές μεταρρυθμίσεων που έχουν εγκριθεί στο παρελθόν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν δημοσιονομικές πιέσεις, ο Ντόλμαν δεν έκρυψε τον προβληματισμό του.

«Ναι, μας ανησυχεί αυτό και το συζητήσαμε με την κυβέρνηση. Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι είναι δυνητικά αρκετά μεγάλοι. Στην έκθεσή μας ασχολούμαστε με τα πιθανά σοκ. Για παράδειγμα, αν η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2012 και οι μεταρρυθμίσεις των μισθών του δημόσιου τομέα που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο του προγράμματος, αναστραφούν, αυτό θα επιβάρυνε αναδρομικά περίπου με 5% του ΑΕΠ. Εάν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 ανατραπεί αυτό θα είχε πολύ μεγαλύτερο κόστος που κυμαίνεται από 2% έως 4% του ΑΕΠ ετησίως», υπογράμμισε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Άλλωστε ως «δημοσιονομική βόμβα» που θα μπορούσε να επιφέρει εφάπαξ επιβάρυνση 9,5 δισ. ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό και επιβαρύνσεις ύψους 0,75% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση για πολλά χρόνια, περιγράφει τις δικαστικές αποφάσεις για τις αναδρομικές διεκδικήσεις μισθών και συντάξεων η έκθεσή του ΔΝΤ για την μεταπρογραμματική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, ανατρέποντας μεταρρυθμίσεις, έχουν επιβάλει επιλεγμένες αναδρομικές πληρωμές που σχετίζονται με περικοπές μισθών και συντάξεων. «Αυτό αποτελεί μέρος ενός κύματος περιπτώσεων που αμφισβητούν τις μεταρρυθμίσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν», τονίζεται στην έκθεση του Ταμείου.

Όπως αναφέρεται, οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις είτε αφορούν στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είτε σε αποφάσεις δικαστηρίων χαμηλότερης βαθμίδας (πρωτοβάθμιων δικαστηρίων) έχουν δημιουργήσει αυξημένους δημοσιονομικούς κινδύνους. «Οι αναδρομικές πληρωμές θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές εφάπαξ επιπτώσεις ύψους περίπου 9,5 δισ. ευρώ και επιπροσθέτως 0,75% του ΑΕΠ ετησίως επί των μελλοντικών δαπανών του προϋπολογισμού», σημειώνεται στην έκθεση.

Το ΔΝΤ τονίζει πως το 2018 μια απρόσφορη δικαστική απόφαση που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των μισθών που επιβλήθηκαν το 2012 σε δημοσίους υπαλλήλους προκάλεσε επιβάρυνση πάνω από 0,4% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό.

«Αν μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις (μερικές από τις οποίες βρίσκονται υπό έκδοση) επεκταθούν και σε άλλες μεταρρυθμίσεις στις οποίες μπορούν να εφαρμοστούν τα ίδια επιχειρήματα, οι εφάπαξ δαπάνες θα μπορούσαν να είναι σημαντικές», τονίζεται στην έκθεση.

Το Ταμείο υπολογίζει πως ενώ ο αριθμός των συνταξιούχων που είναι επιλέξιμοι για αναδρομικές αποζημιώσεις βάσει της απόφασης του Συμβουλίου του Κράτους του 2015 είναι περιορισμένος, οι συνεχιζόμενες δικαστικές προκλήσεις της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2012, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην καταβολή αναδρομικών έως 6,4 δισ. ευρώ. Προσθέτει δε πως πιθανές δικαστικές αποφάσεις σχετικές με την κατάργηση των επιδομάτων διακοπών στο δημόσιο τομέα θα μπορούσαν να προσθέσουν άλλα 2,6 δισ. ευρώ.

«Οι μελλοντικοί προϋπολογισμοί θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με πρόσθετες ετήσιες δαπάνες ύψους περίπου 0,75% του ΑΕΠ. Με βάση τις γνωστές περιπτώσεις, η αντιστροφή των περικοπών των μισθών του δημόσιου τομέα θα μπορούσε να συνεπάγεται επιπρόσθετες ετήσιες δαπάνες ύψους περίπου 0,25% του ΑΕΠ», αναφέρει το ΔΝΤ.

Τέλος, το Ταμείο αφήνει αιχμές για την αοριστία των ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα στην περίπτωση που τελικά εκδοθούν επιβαρυντικές δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά. «Έχουν προταθεί αρκετά δημοσιονομικά μέτρα από τις αρχές, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 0,6% του ΑΕΠ, τα οποία όμως δεν αντικατοπτρίζονται ακόμη στις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Οι αβεβαιότητες γύρω από αυτές τις εκτιμήσεις είναι μεγάλες και μια συνολική εκτίμηση είναι δύσκολη», αναφέρει το Ταμείο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider