Πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από Ιούλιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από Ιούλιο

Πληροφορίες που μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί αναφέρουν πως η κυβέρνηση πρότεινε στους θεσμούς αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%και αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για περιοδικά, βιβλία και εφημερίδες, που σήμερα φορολογούνται με 6%, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2016

Πρέπει να σημειωθεί πως έχουν παρέλθει σχεδόν έξι χρόνια από την τελευταία αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ. Ήταν 1η Ιουλίου 2010 όταν ο «κανονικός» συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε από το 21%, στο 23%.

Αν και η αύξηση φαίνεται μικρή εν τούτοις θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με την «Καθημερινή» είναι να αντληθούν 500 εκατ. ευρώ έσοδα από την εν λόγω, παρέμβαση, ήτοι τα συνολικά έσοδα από το ΦΠΑ να διαμορφωθούν λίγο υψηλότερα από τα 14 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Είναι τεκμηριωμένο πως η αύξηση του ήδη υψηλού φορολογικού βάρους θα οδηγήσει σε χαμηλότερες εισπράξεις. Τα στοιχεία για την εξέλιξη των εισπράξεων ΦΠΑ στην Ελλάδα το επιβεβαιώνουν.

Πέρυσι τα έσοδα από ΦΠΑ ήταν 13,625 δισ. ευρώ, έναντι 13,613 δισ. ευρώ το 2014. Αυτό συνέβη παρά τις αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα -μετάταξη εκατοντάδων προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή (13%) στον κανονικό (23%), παρά την αύξηση των συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου-, αλλά και παρά την εκτίναξη της χρήσης καρτών στις συναλλαγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider